Coś o gazowaniu V6 ...

Chyba tak zrobię - tak przy okazji: AC miało zrobić aplikację mobilną na androida do staga coś takiego jak jest do TECHA - zrobili juz? Bo ja nic takiego znaleźć nie mogę - a miało być na jesieni tego roku....

mapy gazu mogą się nieco różnić od pb i wcale nie muszą być takie same

Sęk w tym, że z tego co wiem Prins żadnych map nie ma, on ma tylko kilka parametrów "korygujących" wskazania map paliwa (np. dawka, domyślnie 115% dawki Pb) i na bieżąco pobiera czasy wtrysku Pb dodając od siebie te korekty. Na tym polega zaleta Prinsa, że w każdych warunkach silnik działa jakby jechał na Pb, nieważne lato-zima, depresja-góry itd. itp. Problem zaczyna się, jeśli źle dobierzesz te korekty - wtedy parametry adaptacyjne ECU zaczynają się rozjeżdżać, bo ECU wykrywa za niską/za bogatą dawkę i koryguje czasy wtrysków...
Myślę, że te ustawienia Prinsa będą takie same dla obu V6 24V, bo te silniki aż tak się nie różnią - mapy paliwa Prins dostanie inne na wejście, ale korekty pewnie powinny być te same.

Dawid: wiesz jaką masz dawkę (RC_inj)? Czy masz korektę na wolne obroty (Off_inj)? Czy masz jakiekolwiek inne korekty włączone?
I najważniejsze: czy trzyma ci moc? U mnie po moim ustawieniu i tygodniu jazdy na hamowni wyszło, że zdechło 20KM i 20Nm. Po resecie ECU i 100km na benie moc wróciła :)

Ogólnie rzecz biorąc, podsumowując wszystkie odpowiedzi w tym temacie to można bez obaw gazować V6? Oczywiście z zaznaczaniem, że wybierzemy dobrego gazownika i nie będziemy oszczędzać na instalacji ?
Dobrze jeszcze serwisować tam gdzie zakładano LPG.
Gazowałem kiedyś V6 Mitsubishi i wiem że najlepiej auto chodziło jak gazownik (;) wgrał mapę ze swojego laptopka.

Dawid: wiesz jaką masz dawkę (RC_inj)? Czy masz korektę na wolne obroty (Off_inj)? Czy masz jakiekolwiek inne korekty włączone?
I najważniejsze: czy trzyma ci moc? U mnie po moim ustawieniu i tygodniu jazdy na hamowni wyszło, że zdechło 20KM i 20Nm. Po resecie ECU i 100km na benie moc wróciła

Ja niestety słabo kumam temat gazu i tych wszystkich parametrów ale z tego co kojarze to gaziarz ustawił tylko jeden parametr jak jechałem z nim na kalibracje i chyba 120% . Ogólnie facet zasypał mnie lawiną wiedzy na temat lpg bo to pan mgr od lpg i lubi se pogadać ale tak to gadał, że nic nie zapamiętałem. Jeśli chodzi o moc to jest naprawdę bardzo porównywalnie do pb. Trzyma moc do 7tys. obrotów. Czasem mam wrażenie, że na wyższych obrotach wręcz jest lepiej na gazie. Jedyny spadek mocy względem pb odczuwam przy prędkościach powyżej 210km/h. Dla przykładu v-max(z prędkościomierza) na pb 250, na lpg 230 (może by coś było więcej ale autostrada się skończyła :P)

Ja niestety słabo kumam temat gazu i tych wszystkich parametrów ale z tego co kojarze to gaziarz ustawił tylko jeden parametr jak jechałem z nim na kalibracje i chyba 120%

Qrcze to strasznie dużo. Ja miałem 117% ale zmniejszyłem, bo było za dużo i rozjechało mi mapy Pb. Masz silnik CF2 czy CF3?

CF2. Jak ustawiał to na początku było bardzo ubogo i najpierw zrobił chyba 115 i juz było ok ale z ciekawości chciałem zobaczyc (i pan gazownik też) co bedzie dalej. Odczuwalnej różnicy już nie było ale jakoś tak zostało na 120%

Mój poprzedni V6 też był CF2 i nie miałem tam takich problemów z LPG jak teraz na CF3. A instalka ta sama...

Czy to normalne, że silnik szybciej się nagrzewa na LPG niż na Pb?

Tak, temp. spalania LPG jest wyższa, więc to normalne. Niestety przy okazji latem silnik też bardziej się grzeje...

CF2. Jak ustawiał to na początku było bardzo ubogo i najpierw zrobił chyba 115 i juz było ok ale z ciekawości chciałem zobaczyc (i pan gazownik też) co bedzie dalej. Odczuwalnej różnicy już nie było ale jakoś tak zostało na 120%

W tej chwili mam 116% i wygląda na to, że (jak na razie) to jest najlepsze ustawienie.

Wszystkie 24V, nie mam pewności co do 12V montowanych w 155/164

Czy ktoś się orientuje czy można się wpiąć w obieg nagrzewnicy szeregowo w alfie gtv 24v v6?
Mam kme gold i nie wyrabia temperaturowo przy dłuższej jeździe w granicach 200. Jakieś sugestie?

Z tego co mi wiadomo wielu próbowało ale chyba nie ma prostej recepty na przeróbkę - chodzi o dłuższe katowanie właśnie. Silver za słaby, gold zamarza ale obecnie masz twina więc montujesz i masz i termikę i wystarczająco dużo gazu by wykarmić busso :)

PS
Oczywiście mam na myśli, że gaz zamarza, a nie że reduktor :) taki skrót myślowy żeby nie było niedomówień...

Ostatnia edycja:
Z ciekawości - podaj temp gazu i temp zew przy której obserwujesz problemy.

Szeregowo nagrzewnica + reduktor to problem, lepiej dołożyć pompę obiegową od opla na zasilanie do reduktora.

Zastanawiałem się czy dałoby radę poprawić to co jest bez wymiany reduktora.

Aro1977 miejsca niby nie za dużo, ale powinien się zmieścić bez problemu.

Marcin temp zew zdecydowanie na plusie, ostatnio było +10st. Temp lpg nie znam, ale ustawione jest dosyć nisko o ile pamiętam.

Grzesiek dzięki za pomysł, rozumiem ze piszesz o czymś takim http://archiwum.allegro.pl/oferta/opel-omega-c-02r-2-5-dti-pompa-obiegowa-wody-i4693483777.html

r_sokol co proponujesz?

A po czym poznajesz ze nie wyrabia temperaturowo? Wypada zapłon? Traci moc?

Amortyzatory
Powrót