Coś o gazowaniu V6 ...

A może reduktor puszcza ci gaz w dolot przez podciśnienie? Zrób test - auto chodzi na gazie, na włączonym silniku zdejmujesz rurkę podciśnienia reduktora z kolektora dolotowego i wkładasz ją w szklankę/słoik z wodą. Jak zaczną robić się (dość powoli pewnie) bąbelki to masz winnego.

Fakt, zapomniałem jeszcze że i taka przypadłość jest możliwa tym bardziej, że skoro sterownik i wtryski podmieniane to został jeszcze reduktor do sprawdzenia. A jaki masz reduktor?

Ja dodam od siebie do swojej teorii że w ogóle to winowajcą u mnie było źle podłączone radio - po wyłaczeniu pobierało albo 0,3 albo 1A. Jak auto postało dłużej to napiecie na aku spadało i nie mogłem uruchomić auta. W koncu padł i akumulator. Przy okazji - jeżeli masz słaby akumulator - to centralka gazu jest na stałe podłączona do napiecia więc po wyjeciu kluczyka dalej pobiera prąd i rozładowuje akumulator - napiecie spada (i dlatego zrobiło Ci się tak po montażu gazu - wzrósł prąd jałowy czyli pobieranie z aku na postoju). Co do testu z aku - nie podłaczaj drugiego (bo jeśli pierwszy jest uszkodzony to obciąża drugi i napiecie spada) tylko zamień akumulatory. Jak dalej będzie to samo to faktycznie nie aku i szukaj innych rzeczy.

Eliminacja podejzanych.
Radio mam fabryka, oryginał.

Dalej, jak pisalem wyłączam gaz przyciskiem i jest ok (po kilku, 2-3 dlugich uruchomieniach). No tak, ale wyłaczenie gazu przyciskiem to nie jest fizyczne odłaczenie sterownika. Sterownik caly czas podlaczony jest do +12v, caly czas dziala, mozna sie z nim komunikowac z laptopa (BT), raczej jego prądożerność odpada.

Wlasnie testuje dalej, odlączylem podcisnienie i piję kawe :D Za 30-40 minut sprawdze jak zapali.

Jak ci się będzie nudziło to zdejmij np minusową klemę z aku, wepnij miernik szeregowo pomiędzy klemę i aku, przełącz miernik w położenie pomiar prądu. Potem tak samo tylko odłącz złącze komputera gazowego.
1. dowiesz się jaki masz prąd jałowy 2. ile z tego zużywa sterownik.
Ja mam staga i trochę się zdziwiłem.
Ale to tylko dla twojej ciekawości bo to prawdopodobnie nie aku.

Ale stag ciągnie prąd przez 20 min po wyłączeniu zaplonu o ile dobrze pamietam. Potem juz tylko mA.

Też mi się wydaje że obecne stagi przechodzą w standby (nie wiem jak było kiedyś) bo ja się nie podłącze jak nie wzbudzę stacyjka jeśli auto postało wyłączone.

Masz ustawione podgrzewanie wtryskiwaczy gazowych? Niektóre wtryski puszczają jak jest ta opcja zaznaczona.

Jezdze teraz Alfa 147 JDTM 150 PS ale chcialbym zmienic ja na Brere tyle ze w dieslu maja duze przebiegi i rzadko Q4 a 3.2 260 PS bez gazu to przy moich przebiegach okolo 8000 km miesiecznie to porazka i tu rodzi sie moje pytanie czy ten silnik wspolpracuje z gazem?

Ogólnie rzecz biorąc, nie.
Ten silnik nie ma nic wspólnego z tym tematem, bo tu jest słowo o gazowaniu V6 Alfy Romeo (Busso), a ten w Brerze to Holden (australijski opel)

Ogólnie rzecz biorąc, podsumowując wszystkie odpowiedzi w tym temacie to można bez obaw gazować V6? Oczywiście z zaznaczaniem, że wybierzemy dobrego gazownika i nie będziemy oszczędzać na instalacji ?

Tak. Klucz do sukcesu to dobra regulacja instalacji.

A jak wygląda sprawa mitu o "suchości" gazu i wpływie tym na silnik co skutkowała rzekomym wypalaniem się zaworów ?

Jak gaziarz ci ustawi dawkę na bogato to nic ci nie wypali, moja Alfa miała zrobione na gazie 120+ i ponoć jeździła ponadprzeciętnie według innych jeżdżących Busso

A jak chcesz ustawić na bogato w closed loop?

To ja mam pytanie do speców, tudzież kogoś kto ma taką instalację i kojarzy parametry (dużo ich nie ma).
AR 166 3.0V6, CF3, instalacja Prins: jakie powinny być nastawy?
Jak ktoś wie, albo ma i ma ustawioną dobrze (tzn. nie rozjeżdża mu map paliwa) to proszę o pomoc. Zapewne jeżeli jest to 2.5 V6 to nastawy będą identyczne.

do kogo w Łodzi lub okolicy można podjechać na sprawdzenie, poprawienie, ustawienie LPG w 2.5 ?

Ostatnia edycja:
Jak ktoś wie, albo ma i ma ustawioną dobrze (tzn. nie rozjeżdża mu map paliwa) to proszę o pomoc. Zapewne jeżeli jest to 2.5 V6 to nastawy będą identyczne.

Ja mam prinsa w 2.5 V6 ale z tego co kojarze to mapy gazu mogą się nieco różnić od pb i wcale nie muszą być takie same. Chyba nawet wyczytałem to w tym temacie. A 2.5 tez chyba ma troche inne mapy od 3.0? Może jakiś fachowiec się wypowie.....

o prinsie się nie wypowiem - ale z moich obserwacji wynika że w stagu isa2 możesz mieć inne mapy (podobne ale inne) dla każdego egzemplarza silnika np. 2,5 v6 przy założeniu tych samych gratów. Więc mapa od 3.0 do 2.5 i na odwrót to chyba nie specjalnie się nadaje. U mnie inna mapa jest w lecie a inna w zimie, inna jak jeżdzę po mieście i zmienia się jak zrobie 1600 km po autostradzie.
Osobiście wkurza mnie to bo chciałbym ustawić raz i niech tak zostanie - odłaczę akumulator i wgrywaj mapy od nowa.

Amortyzatory
Powrót