• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

Co masz na myśli ?
Squadra tuning na swoich stronach chwalą się tym, że potrafią wgrywać soft do ECU i TCU poprzez złącze OBD. W Polsce chyba nikt tego tak nie robi, a to umożliwia szybsze strojenie, bo nie trzeba wyjmować komputera spod maski i podbinać kabelków i nie marnuje się na to całego dnia.

Inna sprwa, że mało kto chyba potrafi stroić to ECU.

Squadra tuning na swoich stronach chwalą się tym, że potrafią wgrywać soft do ECU i TCU poprzez złącze OBD. W Polsce chyba nikt tego tak nie robi, a to umożliwia szybsze strojenie, bo nie trzeba wyjmować komputera spod maski i podbinać kabelków i nie marnuje się na to całego dnia.

Inna sprwa, że mało kto chyba potrafi stroić to ECU.
I słusznie się chwalą, bo działa to perfekcyjnie. Przetestowane.

I słusznie się chwalą, bo działa to perfekcyjnie. Przetestowane.
Napisz coś więcej. Jak wygląda procedura, jak samo strojenie i wrażenia z użytkowania. Wgrywali zdalnie? Gdzieś był opis, że trzeba mieć dobre połączenie internetowe, dobre podtrzymanie zasilania akumulatora oraz długą prostą z zamkniętą drogą, jeżeli chce się wystroić pod siebie ECU.

Napisz coś więcej. Jak wygląda procedura, jak samo strojenie i wrażenia z użytkowania. Wgrywali zdalnie? Gdzieś był opis, że trzeba mieć dobre połączenie internetowe, dobre podtrzymanie zasilania akumulatora oraz długą prostą z zamkniętą drogą, jeżeli chce się wystroić pod siebie ECU.
Cześć,

Jeśli chodzi o flashowanie ECU (PCM) i TCU (TCM) oprogramowaniem Squadra przez port OBDII za pomocą narzędzia PWG4 OBD, jest to stosunkowo proste.
PWG4 kupuje się bezpośrednio od Squadra podczas zawierania umowy i zakupu tuningu.

Alternatywą dla PWG4 jest zakup lub wypożyczenie zdalnego flashera, jednak nie znam dokładnej procedury, ponieważ sam tego nie robiłem, dlatego poniższa opinia dotyczy bezpośrednio flashowania za pomocą PWG4.

Oprócz PWG4, wymagane jest posiadanie:
- zainstalowanego obejścia SGW
- telefonu do sterowania PWG4 za pomocą aplikacji
- połączenia Wi-Fi (np. przez hotspot telefoniczny).

Zdecydowanie zaleca się podłączenie ładowarki akumulatora na wszystkich etapach, aby uniknąć spadków napięcia i uszkodzenia ECU.

Zapis PCM zajmuje około 30 minut. TCM zajmuje około 10 minut.

PWG4 należy zamówić bezpośrednio w Squadra i pozostanie ono z Tobą na wypadek, gdybyś chciał flashować oryginalne pliki, przepisać flash itp.
Pamiętaj, że PWG4 będzie „zablokowane” dla Twojego samochodu i nie możesz go używać do flashowania innych samochodów (w rzeczywistości można je odblokować, ale o ile pamiętam, musi to zrobić Alientech lub Squadra, a opłata wynosi xxx €)...

Instrukcje dotyczące flashowania za pomocą PWG4 znajdują się na stronie Squadra.
- obowiązkowe połączenie z Wi-Fi (np. przez telefon) podczas gdy PWG4 jest podłączony do portu OBDII (identyfikacja wirtualna, odczyt, zapis itp.)
- po utworzeniu identyfikacji wirtualnej wyślij e-mail do Squadra, a oni prześlą dane do oprogramowania dostrojonego do chmury (zazwyczaj w ciągu dnia i poinformują Cię o zakończeniu). - wróć do samochodu (podłącz SGW i ładowarkę akumulatora)
- postępuj zgodnie z instrukcjami aplikacji PWG4 w telefonie (wyłącz klimatyzację i inne urządzenia pomocnicze w samochodzie)
- samochód będzie zgłaszał wiele błędów podczas procesu, ale po zakończeniu flashowania zostaną one usunięte.
- Pod koniec procedury zapisu PWG4 prosi o 3-krotne przekroczenie prędkości obrotowej silnika do 6500 obr./min. Podczas mojego flashowania ten krok nie został dobrze wykonany, jednak aby go naprawić, można to zrobić po dostrojeniu.

Po flashowaniu PCM mogą nadal świecić się kontrolki „Start & Stop Unavailable” i „Check Engine”. Aby to naprawić, rozgrzej samochód, włącz bieg P i 3-krotne przekroczenie prędkości obrotowej silnika do 6000 obr./min (delikatne przekroczenie prędkości obrotowej do 6000 obr./min przez 3 do 6 sekund).

Flashowanie odbywa się zdalnie, za pomocą plików z chmury. Wystarczy poczekać, aż Squadra prześle pliki do chmury po wykonaniu wirtualnego ID (opisanego powyżej). Oczywiście Squadra (Stephen) jest bardzo responsywny i w razie pytań, wątpliwości itp. szybko udziela wsparcia.

Moje uwagi dotyczące PCM i strojenia TCU można przeczytać na stronie Squadra (Tom; https://squadra-tuning.com/chiptuning/alfa-romeo/giulia-alfa-romeo/2-0-turbo-veloce-280-pk/).

Wiadomość PS jest automatycznie tłumaczona z angielskiego na polski za pomocą tłumacza online. Przepraszamy za błędy.

w naszych autach jest normalnie limiter obrotów na postoju do 4 tys, jeśli wersja tune tego nie zmieniła (da się ale nie wiem czy aż tak zmienili czy w ogóle nie ruszali) to tego na postoju nie zrobisz. np tuner jak mi robił poprawkę już przed domem, to jechaliśmy na drogę - chodzi o kalibrację czujnika "koła fonicznego".

Wiem że w opisach od Alen/Squadra kiedyś ludzie też czegoś tam nie mogli przejść i coś było na rzeczy że opis pisał o takim biegu a w rzeczywistości miał być inny - tu mam na myśli pomiedzy P a N różnica była, ale nie pamiętam. To takie strzępki informacji jakie dostawałem od klientów którzy np kupili ode mnie bypass i nie mogli przejść przez programowanie i oczywiście pewnie to mój bypass (ode mnie bezpośrednio lub jako część zestawu oferowanego przez jakiegoś dostawcę takich tunów) powoduje problem bo Alien/Squadra/Eurocompulsion im mówi że procedura jest dobra i nie ma pomysłu.

Piszą na stronie że przesunęli limit obrotów na 6500.
limit obrotów podczas jazdy/odcinka, czy limit na postoju? bo to dwie różne sprawy. z limiterem i zmuloną reakcją na postoju to producent specjalnie tak zrobił bo testy np na drodze czy SKP w niektórych krajach to pomiar emisji na postoju przy wciśnięciu gazu - powinni to chyba na 60% odcinki robić, ale to nie takie łatwe też a silniki pewnie ledwo normę spełniały wyśrubowaną, wiec stłumili i ograniczyli softowo bo mogliby ludzie mieć problemy przejsc kontrolę.

w naszych autach jest normalnie limiter obrotów na postoju do 4 tys, jeśli wersja tune tego nie zmieniła (da się ale nie wiem czy aż tak zmienili czy w ogóle nie ruszali) to tego na postoju nie zrobisz. np tuner jak mi robił poprawkę już przed domem, to jechaliśmy na drogę - chodzi o kalibrację czujnika "koła fonicznego".

Wiem że w opisach od Alen/Squadra kiedyś ludzie też czegoś tam nie mogli przejść i coś było na rzeczy że opis pisał o takim biegu a w rzeczywistości miał być inny - tu mam na myśli pomiedzy P a N różnica była, ale nie pamiętam. To takie strzępki informacji jakie dostawałem od klientów którzy np kupili ode mnie bypass i nie mogli przejść przez programowanie i oczywiście pewnie to mój bypass (ode mnie bezpośrednio lub jako część zestawu oferowanego przez jakiegoś dostawcę takich tunów) powoduje problem bo Alien/Squadra/Eurocompulsion im mówi że procedura jest dobra i nie ma pomysłu.
Cześć,

Po dostrojeniu PCM za pomocą PWG4 wymagane jest zwiększenie obrotów do 6000+ obr./min (nie mam bezpośredniego doświadczenia z innymi metodami).
Tej części procedury PWG4 nie obsługuje dobrze, jednak można ją wykonać oddzielnie bez podłączonego PWG4.
Z tego co rozumiem, jest to związane z ponownym dostrajaniem koła fonicznego i/lub PCM, a aby wykonać ponowne dostrajanie, wymagane jest 3-krotne przekroczenie prędkości obrotowej. Ważne jest, aby silnik był rozgrzany, ponieważ w przeciwnym razie procedura może się nie powieść i konieczne będzie jej powtórzenie (dotyczy to części dotyczącej przekroczenia prędkości obrotowej).

Miałem podobne doświadczenie podczas dostrajania, a Stephan ze Squadra wskazał wymagane kroki, aby usunąć błąd.

Najwyraźniej (nie potwierdziłem tego sam, ale czytałem w internecie), gdy wymagana jest adaptacja koła fonicznego, obroty nie są ograniczone.

Wiadomość PS jest automatycznie tłumaczona z angielskiego na polski za pomocą tłumacza online. Przepraszamy za błędy.

Zaczyna mi się klarować obraz tego jak to działa. Czyli kluczem do przeprowadzenia modyfikacji jest zakup PowerGate https://www.alientech-tools.com/powergate/ Mając to urządzenie można czytać konfigurację ECU i TCU i umieścić ją w chmurze. W ten sam sposób można pobrać zmodyfikowane oprogramowanie i wgrać do swojego samochodu.

Squadra dostarcza jedynie zmodyfikowane oprogramowanie, które zawiera to co sobie zażyczymy - podniesienie mocy, zniesiony limiter obrotów, wyłączenie start-stop.

Czy w ten sposób, za pomocą powergate, da się wgrać jakiegoś gotowca, albo oprogramowanie z innego auta?

I'm starting to understand how this works. The key to performing the modification is to purchase PowerGate https://www.alientech-tools.com/powergate/. With this device, you can read the ECU and TCU configuration and store it in the cloud. You can also download the modified software and upload it to your car.

Squadra only provides modified software that includes what we want - increased power, removed rev limiter, disabled start-stop.

Is it possible to upload a ready-made program or software from another car using powergate?
Cześć,
Musisz kupić PWG4 od Squadry, jeśli chcesz zdalnie stroić przez OBD za pomocą Squadry.
PWG4 to „zdalny interfejs” umożliwiający dostęp do chmury obliczeniowej konkretnego tunera z możliwością odczytu/zapisu oprogramowania do PCM i TCM. W tym przypadku będzie on wstępnie skonfigurowany do pracy tylko z Squadrą.
Jeśli kupisz PWG4 od Squadry, to Squadra kontroluje chmurę, a Ty możesz stroić tylko pliki, które Squadra przesyła do chmury. Nie możesz przesyłać własnych plików. Główna kontrola nad chmurą należy do tunera, od którego kupiłeś PWG4.
Możesz wysłać e-mail do Squadry z wszelkimi pytaniami, a Stephen na nie odpowie. Jest bardzo responsywny.

Podobnie, jeśli chcesz oprogramowanie od innych tunerów (np. Club Alfa / PW Performance lub innych), musisz kupić PWG4 od nich, ponieważ PWG4 zakupione za pośrednictwem Squadry nie będzie działać, ponieważ nie będzie miało dostępu do chmury obliczeniowej innego tunera.

Prawdopodobnie istnieją sposoby na „wyczyszczenie” PWG4, aby móc go używać z innymi samochodami i tunerami, jednak może to wymagać interwencji Alientech i najlepiej skonsultować się z nimi bezpośrednio.

Jak wspomniano wcześniej, istnieje również opcja zakupu/wypożyczenia zdalnego flashera OBDII (https://alfatuning.app/device), jednak sam go nie używałem, więc nie mogę udzielić konkretnej opinii. Możesz również napisać do nich maila z konkretnymi pytaniami.

Mam nadzieję, że to trochę pomoże 😊.

PS. Ta wiadomość jest automatycznie tłumaczona z angielskiego na polski za pomocą tłumacza online. Przepraszam za wszelkie błędy.

Musisz kupić PWG4 od Squadry, jeśli chcesz zdalnie stroić przez OBD za pomocą Squadry.
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. W Polsce mało kto chyba w ten sposób modyfikuje Giulie. Większość zakładów podpina się bezpośrednio pod ECU i TCU, a nie robi tego przez OBD. Widziałem wiele pozytywnych opinii na temat modyfikacji wykonywanych przez Squadrę - ciekawe jak wychodzą pomiary auta na hamowni i czy Squadra oferuje coś unikalnego w swoim zmodyfikowanym oprogramowaniu, czego nie oferują inni.

Na pewno plusem jest to, że do auta można wgrać samodzielnie stare, oryginalne oprogramowanie, albo poprosić o dostarczenie nowego do samodzielnego wgrania.

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. W Polsce mało kto chyba w ten sposób modyfikuje Giulie. Większość zakładów podpina się bezpośrednio pod ECU i TCU, a nie robi tego przez OBD. Widziałem wiele pozytywnych opinii na temat modyfikacji wykonywanych przez Squadrę - ciekawe jak wychodzą pomiary auta na hamowni i czy Squadra oferuje coś unikalnego w swoim zmodyfikowanym oprogramowaniu, czego nie oferują inni.

Na pewno plusem jest to, że do auta można wgrać samodzielnie stare, oryginalne oprogramowanie, albo poprosić o dostarczenie nowego do samodzielnego wgrania.
Musisz mieć na uwadzę, że stage 3 to customowa sprężarka, większe koło kompresji + turbina. Charakterystyka turbosprężarki jest opisana modelami matematyczni w sterowniku, i z tego wyliczane są przepływy. Customowe turbo to również spore ryzyko, może się okazać, że ze względu na przewymiarowanie, wykres ma przesuniętą charakterystykę w prawo, i wóz nie będzie się nadawać na daily. Idealna sytuacja jest wtedy gdy tuner pracował wcześniej ze spężarką od danego dostawyc, w innym wypadku będzie długa sesja korekt.

Idealna sytuacja jest wtedy gdy tuner pracował wcześniej ze spężarką od danego dostawyc, w innym wypadku będzie długa sesja korekt.
Dzięki za odpowiedź. Cały czas nurtuje mnie kwestia strojenia tego ECU. Każdy tuner coś tam modyfikuje, czy tylko wgrywa gotowca i w przypadku problemów zleca poprawki komuś innemu, kto ma pojęcie? Jeżeli do każdego programowania wyjmuje się ECU, to roboty z poprawkami jest co nie miara, więc chyba wszyscy w Polsce jeżdżą na gotowcach, nawet jak nie są najbardziej optymalne. Prawda to, czy mit?

Dzięki za odpowiedź. Cały czas nurtuje mnie kwestia strojenia tego ECU. Każdy tuner coś tam modyfikuje, czy tylko wgrywa gotowca i w przypadku problemów zleca poprawki komuś innemu, kto ma pojęcie? Jeżeli do każdego programowania wyjmuje się ECU, to roboty z poprawkami jest co nie miara, więc chyba wszyscy w Polsce jeżdżą na gotowcach, nawet jak nie są najbardziej optymalne. Prawda to, czy mit?
Jak sam zauwżyłeś, nie wiele osob rozumie jak działa multiair. Remote tuning jest standardem w tej branży.

Jak sam zauwżyłeś, nie wiele osob rozumie jak działa multiair. Remote tuning jest standardem w tej branży.
Z drugiej strony bez hamowni, jak w przypadku softu od Squadry też ciężko ocenić po wgraniu, czy wszystko jest OK. Przydałaby się opcją na szybkie wgrywanie poprawionego oprogramowania przez OBD i hamownia na miejscu.

Z drugiej strony bez hamowni, jak w przypadku softu od Squadry też ciężko ocenić po wgraniu, czy wszystko jest OK. Przydałaby się opcją na szybkie wgrywanie poprawionego oprogramowania przez OBD i hamownia na miejscu.
Masz 2 opcje.
1. Zlecasz temat E2E firmie "tuningowej" która ma na stanie hamownie. Firma ta ogarnia logistykę (remote-tuning). Zagrywanie,hamowanie, logowanie, zdalne korekty, komunikację z tunerem etc...
2. Sam ogarniasz logistykę. Można, ale potrzebujesz trochę się znać na diagnostyce :)

Do tego musisz dodać logistykę związaną z zakupem i montażem turbo/dp, i inych gadzetów.
Idealna sytuacja to garaż, który robi temat E2E, hardware + software.

Ostatnia edycja:
Squadra robi testy drogowe i twierdzi ze sa bardzoej miarodajne i wiarygodne niż hamownia.

Squadra robi testy drogowe i twierdzi ze sa bardzoej miarodajne i wiarygodne niż hamownia.
Mnie bardziej niż podniesienie mocy interesuje pozbycie się ekologicznych limiterów, tak aby auto chciało jechać od razu po dodaniu gazu, a nie po tym jak policzy emisję CO2. Tego na hamownie się nie sprawdzi, ale mogłaby pokazać jakieś braki lub błędy w konfiguracji pod dużym obciążeniem.

Amortyzatory
Powrót