tzebrowski
Użytkownik
- Auto
- Giulia 2.0 200hp, Giulietta 1.8 tbi
Turbospężarka hybrydowa + katalizator 200cpsi.Jakie modyfikacje w silniku?
Co masz na myśli ?Gotowiec, czy strojenie - bench, czy OBD?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
Turbospężarka hybrydowa + katalizator 200cpsi.Jakie modyfikacje w silniku?
Co masz na myśli ?Gotowiec, czy strojenie - bench, czy OBD?
Squadra tuning na swoich stronach chwalą się tym, że potrafią wgrywać soft do ECU i TCU poprzez złącze OBD. W Polsce chyba nikt tego tak nie robi, a to umożliwia szybsze strojenie, bo nie trzeba wyjmować komputera spod maski i podbinać kabelków i nie marnuje się na to całego dnia.Co masz na myśli ?
Kto Ci stroił?Turbospężarka hybrydowa + katalizator 200cpsi.
Co masz na myśli ?
I słusznie się chwalą, bo działa to perfekcyjnie. Przetestowane.Squadra tuning na swoich stronach chwalą się tym, że potrafią wgrywać soft do ECU i TCU poprzez złącze OBD. W Polsce chyba nikt tego tak nie robi, a to umożliwia szybsze strojenie, bo nie trzeba wyjmować komputera spod maski i podbinać kabelków i nie marnuje się na to całego dnia.
Inna sprwa, że mało kto chyba potrafi stroić to ECU.
Napisz coś więcej. Jak wygląda procedura, jak samo strojenie i wrażenia z użytkowania. Wgrywali zdalnie? Gdzieś był opis, że trzeba mieć dobre połączenie internetowe, dobre podtrzymanie zasilania akumulatora oraz długą prostą z zamkniętą drogą, jeżeli chce się wystroić pod siebie ECU.I słusznie się chwalą, bo działa to perfekcyjnie. Przetestowane.
Cześć,Napisz coś więcej. Jak wygląda procedura, jak samo strojenie i wrażenia z użytkowania. Wgrywali zdalnie? Gdzieś był opis, że trzeba mieć dobre połączenie internetowe, dobre podtrzymanie zasilania akumulatora oraz długą prostą z zamkniętą drogą, jeżeli chce się wystroić pod siebie ECU.
limit obrotów podczas jazdy/odcinka, czy limit na postoju? bo to dwie różne sprawy. z limiterem i zmuloną reakcją na postoju to producent specjalnie tak zrobił bo testy np na drodze czy SKP w niektórych krajach to pomiar emisji na postoju przy wciśnięciu gazu - powinni to chyba na 60% odcinki robić, ale to nie takie łatwe też a silniki pewnie ledwo normę spełniały wyśrubowaną, wiec stłumili i ograniczyli softowo bo mogliby ludzie mieć problemy przejsc kontrolę.Piszą na stronie że przesunęli limit obrotów na 6500.
Cześć,w naszych autach jest normalnie limiter obrotów na postoju do 4 tys, jeśli wersja tune tego nie zmieniła (da się ale nie wiem czy aż tak zmienili czy w ogóle nie ruszali) to tego na postoju nie zrobisz. np tuner jak mi robił poprawkę już przed domem, to jechaliśmy na drogę - chodzi o kalibrację czujnika "koła fonicznego".
Wiem że w opisach od Alen/Squadra kiedyś ludzie też czegoś tam nie mogli przejść i coś było na rzeczy że opis pisał o takim biegu a w rzeczywistości miał być inny - tu mam na myśli pomiedzy P a N różnica była, ale nie pamiętam. To takie strzępki informacji jakie dostawałem od klientów którzy np kupili ode mnie bypass i nie mogli przejść przez programowanie i oczywiście pewnie to mój bypass (ode mnie bezpośrednio lub jako część zestawu oferowanego przez jakiegoś dostawcę takich tunów) powoduje problem bo Alien/Squadra/Eurocompulsion im mówi że procedura jest dobra i nie ma pomysłu.
Cześć,I'm starting to understand how this works. The key to performing the modification is to purchase PowerGate https://www.alientech-tools.com/powergate/. With this device, you can read the ECU and TCU configuration and store it in the cloud. You can also download the modified software and upload it to your car.
Squadra only provides modified software that includes what we want - increased power, removed rev limiter, disabled start-stop.
Is it possible to upload a ready-made program or software from another car using powergate?
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. W Polsce mało kto chyba w ten sposób modyfikuje Giulie. Większość zakładów podpina się bezpośrednio pod ECU i TCU, a nie robi tego przez OBD. Widziałem wiele pozytywnych opinii na temat modyfikacji wykonywanych przez Squadrę - ciekawe jak wychodzą pomiary auta na hamowni i czy Squadra oferuje coś unikalnego w swoim zmodyfikowanym oprogramowaniu, czego nie oferują inni.Musisz kupić PWG4 od Squadry, jeśli chcesz zdalnie stroić przez OBD za pomocą Squadry.
Musisz mieć na uwadzę, że stage 3 to customowa sprężarka, większe koło kompresji + turbina. Charakterystyka turbosprężarki jest opisana modelami matematyczni w sterowniku, i z tego wyliczane są przepływy. Customowe turbo to również spore ryzyko, może się okazać, że ze względu na przewymiarowanie, wykres ma przesuniętą charakterystykę w prawo, i wóz nie będzie się nadawać na daily. Idealna sytuacja jest wtedy gdy tuner pracował wcześniej ze spężarką od danego dostawyc, w innym wypadku będzie długa sesja korekt.Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. W Polsce mało kto chyba w ten sposób modyfikuje Giulie. Większość zakładów podpina się bezpośrednio pod ECU i TCU, a nie robi tego przez OBD. Widziałem wiele pozytywnych opinii na temat modyfikacji wykonywanych przez Squadrę - ciekawe jak wychodzą pomiary auta na hamowni i czy Squadra oferuje coś unikalnego w swoim zmodyfikowanym oprogramowaniu, czego nie oferują inni.
Na pewno plusem jest to, że do auta można wgrać samodzielnie stare, oryginalne oprogramowanie, albo poprosić o dostarczenie nowego do samodzielnego wgrania.
Dzięki za odpowiedź. Cały czas nurtuje mnie kwestia strojenia tego ECU. Każdy tuner coś tam modyfikuje, czy tylko wgrywa gotowca i w przypadku problemów zleca poprawki komuś innemu, kto ma pojęcie? Jeżeli do każdego programowania wyjmuje się ECU, to roboty z poprawkami jest co nie miara, więc chyba wszyscy w Polsce jeżdżą na gotowcach, nawet jak nie są najbardziej optymalne. Prawda to, czy mit?Idealna sytuacja jest wtedy gdy tuner pracował wcześniej ze spężarką od danego dostawyc, w innym wypadku będzie długa sesja korekt.
Jak sam zauwżyłeś, nie wiele osob rozumie jak działa multiair. Remote tuning jest standardem w tej branży.Dzięki za odpowiedź. Cały czas nurtuje mnie kwestia strojenia tego ECU. Każdy tuner coś tam modyfikuje, czy tylko wgrywa gotowca i w przypadku problemów zleca poprawki komuś innemu, kto ma pojęcie? Jeżeli do każdego programowania wyjmuje się ECU, to roboty z poprawkami jest co nie miara, więc chyba wszyscy w Polsce jeżdżą na gotowcach, nawet jak nie są najbardziej optymalne. Prawda to, czy mit?
Z drugiej strony bez hamowni, jak w przypadku softu od Squadry też ciężko ocenić po wgraniu, czy wszystko jest OK. Przydałaby się opcją na szybkie wgrywanie poprawionego oprogramowania przez OBD i hamownia na miejscu.Jak sam zauwżyłeś, nie wiele osob rozumie jak działa multiair. Remote tuning jest standardem w tej branży.
Masz 2 opcje.Z drugiej strony bez hamowni, jak w przypadku softu od Squadry też ciężko ocenić po wgraniu, czy wszystko jest OK. Przydałaby się opcją na szybkie wgrywanie poprawionego oprogramowania przez OBD i hamownia na miejscu.
Squadra robi testy drogowe i twierdzi ze sa bardzoej miarodajne i wiarygodne niż hamownia.Z drugiej strony bez hamowni, jak w przypadku softu od Squadry też ciężko ocenić po wgraniu, czy wszystko jest OK. Przydałaby się opcją na szybkie wgrywanie poprawionego oprogramowania przez OBD i hamownia na miejscu.
Mnie bardziej niż podniesienie mocy interesuje pozbycie się ekologicznych limiterów, tak aby auto chciało jechać od razu po dodaniu gazu, a nie po tym jak policzy emisję CO2. Tego na hamownie się nie sprawdzi, ale mogłaby pokazać jakieś braki lub błędy w konfiguracji pod dużym obciążeniem.Squadra robi testy drogowe i twierdzi ze sa bardzoej miarodajne i wiarygodne niż hamownia.