Ogólnie nie znalazłem tam nikogo kto miałby z tym race chipem problemy tylko ze oni mają przebiegi po 20-50kkm. Ja do swojej z 4x większym to raczej wolałbym bezpieczne strojenie na hamowni.
Trudno mieć problemy kiedy racebox jest wykonany przez profesjonalną firmę
i ma zabezpieczenie przed przeciążeniem silnika i to nie dziwne, że ma zabezpieczenie kiedy ktoś daje gwarancje na silnik na dwa lata do 5000euro oczywiście dla auta poniżej 100.000km - jest to moim zdaniem i tak spora furtka, gdyż żaden tuner w Polsce nie daje gwarancji na silnik nawet na czas wykonywania softu, że nie mówiąc o dalszej eksploatacji - no chyba, że się mylę ? ktoś daje ?
Soft zrobiony przez tunera takiego zabezpieczenia nie oferuje, nie wyłączy się kiedy parametry pracy silnika zostaną przekroczone i jest to zawsze wypadkowa wiedzy i umiejętności tunera i "głowy" osoby kierującej autem.
Poza tym czy uważasz, że silnik po 100.000km już nie jest wstanie przenieść takich obciążeń jak ten który ma 30 czy 50.000km, to jakiś absurd - idę o zakład, że 70% aut tuningowanych jak nie więcej w Polsce ma ponad 100.000km na liczniku.
ale oczywiście wykresu nikt nie ma..
Zrobienie pomiaru na hamowni kosztuje i nie wszędzie jak w Pl dostaje się za darmo wykres, często do wydruku trzeba dopłacać i to wcale nie mało.
A odnosząc się do wykresu z hamowni, faktycznie był by to jakiś dowód, a czy hamownia jest jedynym miarodajnym rodzajem pomiaru ?
A co z testami drogowymi, choćby pomiar przyspieszenia - elastyczności, prędkości maksymalnej - chyba właśnie po to robi się tuning żeby polepszyć te parametry, co mi z auta które ma 200Ps kiedy nie przekłada się to realnie na osiągi .
Poza tym hamownia mierzy max moc i moment oraz ich przebiegi w warunkach określonych, dany bieg - sandał na 100% i jazda, a co z warunkami nie określonymi, redukcja, przyspieszanie z określonej prędkości na danym biegu, tu już zostają tylko testy drogowe.
Postawić seryjne auto na przeciw takiego z boxe-m potem to z boxem sprawdzić z takim po sofcie u dobrego tunera i to będzie jakieś realne porównanie.