• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Chiptuning.

Ja napiszę jak to wygląda z moich obserwacji. Różnica pomiędzy 95 i 98 jest odczuwalna i to bardzo. Nie chodzi tylko o górę ale także o dół gdzie przyjemniej się jeździ. Tak samo ze spalaniem, jak nie ciśniesz, a jedziesz łagodnie to na tej mapie pod 98 auto spali tobie mniej. Ja co prawda tankuje Vpower 99+ ze względu na jakość paliwa jaka jest u nas w kraju.
Silniki 1,4 posiadają czujnik spalania stukowego więc jak zalejesz np. 95 to też nic się nie stanie poza mega cofnięciem zapłonu i mniejszą mocą.
Co to wersji silnika 1,4 120km to od razu wałeczki od wersji 155 i turbo gt1446 i dopiero stroić. Będziesz coś w okolicy 200koni.

u mnie idealnie - strojenie było robione 4 lata temu, choć żona mało jeździ więc dopiero zrobiła od tego czasu jakieś 22tyś km.
strojenie było na 98, bez ciśnięcia, 147HP/265Nm. W sumie jakbym jeszcze raz robił to chyba zostałbym na 95, żona i tak jeździ na N (a tam jest słabszy program - ok 135HP/250Nm).
różnicy w spalaniu nie zaobserwowałem, natomiast szczególnie ten znacznie większy moment na dole bardzo fajną robotę robi w normalnym użytkowaniu.

ja robiłem w Cinsofcie.

co do większych turbin, to nie jest tak że będzie też większy lag? na ori IHI nie ma żadnego laga. plan taki że jakby z jakiś powodów kiedyś padła, to wtedy wsadzi się coś większego (ale raczej tylko większe IHI z Bravo 150HP) i trochę podciągnie program (pewnie jakieś 170-180HP/300Nm).

[MENTION=23989]karol_mito[/MENTION] - czy do GTB trzeba jeszcze chyba jakieś przeróbki zrobić?

No dobrze, ale jak się mają inne elementy? Skrzynią? Sprzęgło? Nie zużywa się szybciej?
Chyba osprzęt w 1.4 120 km nie jest przystosowany do obsługi mocy 200 KM i znacznie wyższego momentu?
200 km to już kosmos, ale jakby się dało zrobić jakoś te 150 bez drastycznego obniżenia trwałości osprzętu, to byłoby super.

skrzynia c635 jest w kazdej giulietcie niezaleznie od silnika, nominalnie 350Nm. zdziwilbym sie gdyby sprzeglo bylo chocby inne biz w 170hp a moze i takie same jak w 240hp? sprawdz w eperze

Znosi bez problemu i jest to samo.
Lag jest trochę większy ale to jest bardziej spowodowane krótką jedynką ustawioną tak aby zmieniać biegi jak w maluchu.Czyli jak depniesz na jedynce to chwilowo na dwójce jest zawahanie.
Między 2 i 3 a potem dalej już się tego nie odczuwa.
Spalanie moim zdaniem jest na tym samym poziomie .
Jedynie na co trzeba uważać to wybić sobie z głowy ecojazdę bo można bez problemu jechać z prędkością obrotową 1000 i dać w podłogę i będzie przyspieszać nawet na 6 biegu bez szarpnięć a tego dwumasa nie lubi.

Ostatnia edycja:
skrzynia c635 jest w kazdej giulietcie niezaleznie od silnika, nominalnie 350Nm. zdziwilbym sie gdyby sprzeglo bylo chocby inne biz w 170hp a moze i takie same jak w 240hp? sprawdz w eperze
O właśnie o to miałem zapytać. To super, bo skoro tam wytrzymuje, to i po chipie na te 150 km wytrzyma. Niue mam dostępu do eperu.
Czyli jak się gwara skończy to trza będzie o tym pomyśleć. Ile kosztuje sam chip? Ma ktoś jakieś aktualne dane?

Ostatnia edycja:
Wersja sterownika i czy jest ero 6? Max 1500.
Uwierz ,że będziesz za chwilę zastanawiał się czy nie lepiej było najpierw większe turbo a potem program.

1500zl za program? Ok. To przystepna cena. Moje auto jest z listopada 2017 czyli pewno euro V jeszcze. Nie wtem jaja mam wersję sterownika. Wiem że mam gaz i to musi chodzić dobrze też na gazie. Gaz tatrarinii evo 01. No ale turbo to większy ciut wydatek i większą ingerencja w auto.

W Cinsofcie cena netto 1300 przynajmniej taką cenę mi zaproponowali .W moim przypadku przy zmianie o 20-25 KM to trochę dużo .

Co innego 25 km przy 170, a co innego 25 przy 120.

Co nie oznacza że się nie zdecydowałem, ten wzrost momentu może być zauważalny .Jestem umówiony na czerwiec . Zobaczymy czy będzie czuć różnicę.

iem że mam gaz i to musi chodzić dobrze też na gazie. Gaz tatrarinii evo 01.
To może zapytaj gazmena czy ta twoja instalka obsłuży te dodatkowe KM.

u mnie idealnie - strojenie było robione 4 lata temu, choć żona mało jeździ więc dopiero zrobiła od tego czasu jakieś 22tyś km.
strojenie było na 98, bez ciśnięcia, 147HP/265Nm. W sumie jakbym jeszcze raz robił to chyba zostałbym na 95, żona i tak jeździ na N (a tam jest słabszy program - ok 135HP/250Nm).
różnicy w spalaniu nie zaobserwowałem, natomiast szczególnie ten znacznie większy moment na dole bardzo fajną robotę robi w normalnym użytkowaniu.

ja robiłem w Cinsofcie.

co do większych turbin, to nie jest tak że będzie też większy lag? na ori IHI nie ma żadnego laga. plan taki że jakby z jakiś powodów kiedyś padła, to wtedy wsadzi się coś większego (ale raczej tylko większe IHI z Bravo 150HP) i trochę podciągnie program (pewnie jakieś 170-180HP/300Nm).

[MENTION=23989]karol_mito[/MENTION] - czy do GTB trzeba jeszcze chyba jakieś przeróbki zrobić?

Ja program i wymianę turbo też robiłem w cinsoft. Ja mam multiair więc wymiana turbiny odbywała się bezinwazyjne, wyciągasz starą mniejszą i wkładasz większą. Wszystko pasuje.
Co do laga to powiedziałbym bardziej, że go nie ma. Na starej turbinie i oryginalnym sofcie tak się wydaje, że jest mniejszy lag ale to jest tylko odczucie:)

No tak, ale akurat w jedzie autem odczucia liczą się najbardziej. Ja laga u siebie nie czuje. Czy w 1.4 TB też zmiana turbo na to większe jest pług nad Play czy trza coś rzeżbic? Zresztą zapytam w Cinsofcie. Jak co to tam będę robił, bo widzę, że nie ma sensu niczego innego szukać, skoro mają takie dobre opinie.

No tak, ale akurat w jedzie autem odczucia liczą się najbardziej. Ja laga u siebie nie czuje. Czy w 1.4 TB też zmiana turbo na to większe jest pług nad Play czy trza coś rzeżbic? Zresztą zapytam w Cinsofcie. Jak co to tam będę robił, bo widzę, że nie ma sensu niczego innego szukać, skoro mają takie dobre opinie.

Po modzie auto z dołu jedzie dużo lepiej niż wcześniej. Tylko wyżej jest dużo mocniejsze i stąd myślimy że lag jest większy. Jak porównasz do serii to jest niesamowita przepaść.
Nie pamiętam dokładnie ale jeżeli masz teraz turbo IHI to trzeba zmieniać mocowanie czyli kolektor.

Ja mam serię 120 KM póki co.

- - - Updated - - -

Myślę że inst. gaz obsluzy. Akurat pamiętam, że parownik jest mocno ponadwymiarowy i wtryski też. Ty raczej nie bedzie problemu.

Ostatni pomiar jaki robiłem.
Paliwo 95
Garett 1446
IC od QV
Wtryski od abartha
118.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót