[Giulietta] Chiptuning.

Chętnie bym poznał efekt zmiany stockowego IC na ten z 1.75. Powinien być większy i bardziej wydajny. W ASO 950 zł bodajże. A może nawet pasuje plug & play?

Jest trochę większy niż w 1.4 MA długość - 573 wysokość 130 - grubość rdzenia 50 mm, a ten z 1.750 630/110/80.

Napisał MiLykie
Chętnie bym poznał efekt zmiany stockowego IC na ten z 1.75. Powinien być większy i bardziej wydajny. W ASO 950 zł bodajże. A może nawet pasuje plug & play?
Jest trochę większy niż w 1.4 MA długość - 573 wysokość 130 - grubość rdzenia 50 mm, a ten z 1.750 630/110/80.
Pasuje bez problemu ale musisz kupić go razem z wężami tzn kolankami od IC 1.75

Pamiętam swego czasu ktoś się martwił o wytrzymałość silnika 1.4 MA .. no cóż jak widać zapas jest spory ..
395PS 458Nm..
attachment.php

Źródło...
http://forum.nitrous-advice.org/viewtopic.php?f=6&t=7342

Załączniki

• uploadfromtaptalk1415842581752.jpg
    uploadfromtaptalk1415842581752.jpg
    73 KB · Wyświetleń: 847
silnik zakuty
zmieniona turbina dolot
trałosc 10-20 tys

Nikt by nie robił moda na 10-20kkm - bez żartów, nie da się w żaden sposób ocenić trwałości jednostki - bo tu lwia część zależy od użytkownika.
1.4 TSI bez żadnych modyfikacji układu korbowego stroi się na 260Ps , więc 250 PS 1.4MA bez zakuwania powinien znieść.

A czy MultiAir w najwyższych mocach, nie jest fabrycznie zakuty? Słyszałem od tunera, że wychodziły takie wersje.

Napewno tsi nie na seryjnej turbinie jest to fizycznie nie możliwe.
Chcialbym widzieć wartości AFR oraz EGT w średnim zakresie obrotów.
To samo dotyczy się 170 nowe wtryski turbo dolot dół do zajęcia to można dawać na 300 kucy 1,75 tbi max co wycisniez z seryjnej dmuchawki to góra 280 kucy

Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka

Ale ja o słupku mówię a nie o osprzęcie, czytaj ze zrozumieniem.

to raczej jakas wersja na tor wiec pewnie ma klatke, na co dzien slabo by sie tym jezdzilo, wystarczy spojrzec na krzywa momentu vs. seria, pewnie zostal w programie okrojony bo by skrzynia nie wytrzymala 450 Nm od 2000 obr ;)

a nie wchodzilem w linka..
to w takim razie ma niezla turbodziure do jazdy na codzien, na torze to bylby juz maly potworek z odpowiednim zawiasem i klatka

A jak sobie qv radzi z chipem ale na dluzsza mete? Wiem ze kreci sie pod 280 koni, ale czy po takiej ingerencji nie skrocimy zywotnosci i tak juz wysilonego motoru?

A jak sobie qv radzi z chipem ale na dluzsza mete? Wiem ze kreci sie pod 280 koni, ale czy po takiej ingerencji nie skrocimy zywotnosci i tak juz wysilonego motoru?
Przecież po modyfikacjach osprzętu silnika robią z tego motorku robią 330Ps i 460Nm .

Nie rozumiem tych obaw przed modyfikacją, w poprzednim aucie miałem podniesioną moc o 55PS w stosunku do serii a moment o 90Nm i przejeździłem tak ponad 100.000km .
Chips na seryjnym silniku to jedynie uwolnienie rezerwy którą zostawiła sobie fabryka ze względów gwarancyjnych.
to w takim razie ma niezla turbodziure do jazdy na codzien
Zajrzyj w link, a zobaczysz przyczynę tej turbo dziury- dużo większa turbosprężarka, jak chcesz mieć moc na górze musisz mieć czym dmuchnąć/podlać i mieć możliwość usunięcia spalin - to układ naczyń połączonych, a z tak małego motorka jak 1.4 trudno wygenerować tak dużą ilość gazów spalinowych, aby szybko obudzić takie turbo.

nie musisz mi tlumaczyc z czego sie bierze turbodziura bo wiem ;) stwierdzam tylko, ze do jazdy na codzien gdzie uzywa sie calego zakresu obrotow to srednia przyjemnosc tym jezdzic, muli przy niskich i nagle po przekroczeniu pewnej ilosci obrotow zaczyna wyrywac z butow :) na torze przy utrzymaniu wysokich obrotow caly czas byloby juz ciekawie

Ok, zdecydowałem się - znacie jakiś fachowców we Wrocławiu którzy ogarniają temat porządnie? Bo niestety mój GoodHope odmówił mi z powodu braku doświadczenia z tym silnikiem. Do Cinka daleko mam, ale jeśli nie będzie nikogo dobrego w okolicach południa wielkopolski i we wro to się przejadę.

Ok, zdecydowałem się - znacie jakiś fachowców we Wrocławiu którzy ogarniają temat porządnie? Bo niestety mój GoodHope odmówił mi z powodu braku doświadczenia z tym silnikiem. Do Cinka daleko mam, ale jeśli nie będzie nikogo dobrego w okolicach południa wielkopolski i we wro to się przejadę.
Do Cinka daleko nie masz z Wrocka. W sobotę już z 3 autem wybieram się do niego - tym razem robię swoja 159 1.75 TBi, wcześniej była Julka 1.4TB i 159 1.9JTDm pare lat temu - zawsze bylem zadowolony (jak I chyba kazdy kto u niego robil).

O to by już trzeba pytać w wiadomym temacie w dziale 159 :D.
Ilosci grupowych (I nie tylko) chipowan zrobionych przez lata dla wielu forumowiczow i brak jakichkolwiek skarg na forum od jego klientow (ja sobie nie przypominam), mnie przynajmniej utwierdza w przekonaniu ze do niego warto oddac swoja alfe na chip.

Ilosci grupowych (I nie tylko) chipowan zrobionych przez lata dla wielu forumowiczow i brak jakichkolwiek skarg na forum od jego klientow (ja sobie nie przypominam), mnie przynajmniej utwierdza w przekonaniu ze do niego warto oddac swoja alfe na chip.

Trzeba przyznać ze Marcin jest ekspertem od włoszczyzny :)

Amortyzatory
Powrót