Chiptuning w 1.9 JTDm 16V

tak spytam, czemu niektórzy hamują auto na 4 a inni na 5 biegu?
Który wynik jest bardziej realny?

Wzięło się to z tego że w układzie klasycznym ( silnik z przodu - sprzegło - skrzynia - wał - most - np: polonez czy fiat 125 ) skrzynia jest trójwałkowa i to własnie bieg 4 jest biegiem bezpośrednim czyli wałek sprzęgłowy jest bezpośrednio zazębiony z wałkiem głównym pomijając wałek pośredni. I najczęściej jest to właśnie bieg IV. Wtedy prędkość obrotowa silnika jest równa prędkości obrotowej wału napędowego. Dlatego auta z reguły sa hamowane na 4 biegu poniewaz przełożenie jest najbliżesze 1. W naszych autach i w ogóle dzisiajszych zintegrowanych skrzyniach nie ma technicznej możliwości uzyskakania przełożenia równego 1. Ale Czwarty bieg jest najbliższy tej wartości.

Alfa 156 Sportwagon 1.9 jtd 150 km..Chip , warto?

Ostatnio rozmawiałem z moim mechanikiem na temat chip-tuningu w mojej 156 Sportwagon 1.9 jtd 150km 2005r.... Ctronic we Wrocławiu może mi Ją podkręcić do 175 km max...Mechanik kiwał głową,że te silniki nie za bardzo nadają się do tego ,że jedyne co to mogą mi doły trochę podkręcić... ale nie był nastawiony optymistycznie raczej mnie zniechęcił, mówiąc ,że zdecydowanie skraca się żywotność silnika. Co Wy o tym sądzicie ? Może jest ktoś kto ma Sportwagona o takich samych parametrach i chip'ował go ? Jest sens?Czy zauważę jakieś zmiany ?

Ostatnio rozmawiałem z moim mechanikiem na temat chip-tuningu w mojej 156 Sportwagon 1.9 jtd 150km 2005r.... Ctronic we Wrocławiu może mi Ją podkręcić do 175 km max...Mechanik kiwał głową,że te silniki nie za bardzo nadają się do tego ,że jedyne co to mogą mi doły trochę podkręcić... ale nie był nastawiony optymistycznie raczej mnie zniechęcił, mówiąc ,że zdecydowanie skraca się żywotność silnika. Co Wy o tym sądzicie ? Może jest ktoś kto ma Sportwagona o takich samych parametrach i chip'ował go ? Jest sens?Czy zauważę jakieś zmiany ?
Jest juz kilka podobnych tematów na forum.

Podjedź do Evolution Motor Sport, swoją drogą widać jakich ctronic ma specjalistów :)

jak chcesz przyjemniej jeździć to jasne ze chipuj. 175km max... haha chyba boxem :) jak zdrowa jednostka to w okolice 200 można nawet próbować.

Dobry program + odpowiednie traktowanie i serwis nie skraca żywotności silnika ani osprzętu.

No i widzicie ,ile osób tyle opinii. Ja chip'a na 100% wstawię. Tylko jeszcze nie wiem kiedy. Teraz pierwszeństwo mają przednie górne wahacze później pomaluję maskę. W przyszłym roku chciałbym wgrać chip'a i wstawić skórzaną tapicerkę. Tak się zastanawiam czy z Wrocławia znajdzie się taki 2 wariat jak Ja.... ;) Wariat na punkcie swojej Belli ;) Jak znoszą to Wasze wybranki ?:) Odkąd Moja Żona ma Mito jej wyrozumiałość w stosunku do mojego wariactwa względem 156stki jest większa :)

Ostatnia edycja:
witam wszystkich ja planuje chipowanie mojej gt (150KM) na 180 ale slyszalem ze sprzeglo nie wytrzymuje za dlugo.
Moze mi ktos powiedziec jak to jest z tym sprzeglem?
dziekuje z gory i pozdrawiam.

Sprzęgło znosi 400Nm momentu, dlatego bardziej się liczy właśnie moment obrotowy i jego płaski przebieg w zakresie obrotów. Moc ma drugorzędne znaczenie.
Bezpiecznie można chipować na 170-180KM i jakieś 380Nm

To taka głupia gadka jest, że znosi tyle czy tyle. Jak bedzie duzo koksu z dołu i kierowca bez rozumu to seryjne sprzegło szybko powie papa. Dlatego nie robi sie nagłego uderzenia nm np przy 1800obr, tylko lepiej zeby to łagodnie narastało. Było juz o tym wiele razy. Druga sprawa to sa jakies patenty na troche mocniejsze sprzegło, chyba ze stilo np.

jeden patent to docisk z 2,4 ( 6 sprężyn ) oraz tarcza ze zmienioną okładziną na 40mm :)

Mi to zdaje egzamin bez problemu :)

a kto tu pisze o serii? sprzęgło w 1,9 i 2,4 jest niemalże identyczne, różnią się dociskami w 2,4 jest więcej sprężyn przez co jest mocniejsze, tarcza jest taka sama.
Patent polega na zmianie okładziny tarczy z 33mm na 40mm i to daje radę

Witam!
Przymierzam się do zmodyfikowania auta w Wielkopolsce możecie kogoś polecić?
Pozdrawiam

lukas1983 i przy zmienionym docisku + tarczy wyciągnąłeś tylko 177 KM?
To długa historia.
Pierw winne były wtryski, zmieniłem na regenerowane i autko ożyło jak nigdy . Potem wizyta u cinka na drugi dzień pokazało 177 ( tylko ) bo pompa cr nie wyrabiała.
Zmieniłem pompę między czasie regenerowane wtryski się wysrały że tak ładnie napiszę i zgubiłem 20km. Teraz zmieniłem na jakieś inne niby lepsze ale tydzień temu chciałem je przeczyścić. Rozebrałem w drobny mak i co się okazało. Sprzedający to niezła szuja która wcisnęła mi wtryski 068 z cewkami od 119...
Teraz czekam na następny kpl tym razem sprawdzony przez ojca. W następnym tygodniu wylądują u mnie w uk to je przetestuję na aucie :D

patent na sprzęgło jest prosty.
jak robić to porządnie czyli wkładać jednomas + tarcza kevlarowa 6 łopatkowa z podwójnym dociskiem od Radzika.

Amortyzatory
Powrót