Chiptuning w 1.9 JTDm 16V

• Autor wątku Autor wątku plancior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Co do tego że przy 3 tysięcy traciła ciąg to przepływomierz należało by zobaczyć czy jest czysty i jak filtr wygląda. Bo nie wiem czy to robili przy tym modzeniu, a taki jest objaw.

Ostatnia edycja:
Byłem kiedyś u maly777 gdy wyłączał mi egr i robił próbę dynamiczną czy jakoś tak. Patrzył również przepływkę oraz inne parametry samochodu i powiedział, że wszystko jest ok. Widocznie takie moje subiektywne odczucie. Wydaje mi się że na serii one tak mają że 3k może 3,2k i czujesz że nie warto dalej trzymać bo samochód wyje a jedzie tak samo hehe. Bardzo możliwe, że to tylko odczucie moje było. Przed modem wstawiłem samochód do mechanika i wymieniłem wszystkie eksploatacyjne rzeczy wraz z rozrządem. Przepływomierz sprawdzę przy najbliższej okazji.

Ostatnia edycja:
Przy wymianie oleju i filtrów warto zawsze tam zajrzeć w 159.

u kolegi w q2 147 wyszedł taki wynik seria i chip i wywalony egr tylko reszta seria lacznie z katem

2.jpg

51520221_2312033285741852_4587099276277972992_n.jpg

Tak z innej beczki czy ,,9wiątka'' z 1.9 jtdm po remapie na okolo 170-200 koni jest w stanie osiagami zblizyć się do seryjnej 2.4 ?

Witajcie! Mam pytanie czy ma ktoś jakieś doświadczenia z TC-Performance Łódź? Planuję się do nich wybrać. Opinie niby dobre ale jest też kilka bardzo negatywnych. Cena 1000zl netto

Przyjedź do mnie i masz 450zł. taniej i to brutto ;)
147, GT, 156, 159, Brera po 550 zł.

- - - Updated - - -

A tak przy okazji tematu 1.9JTDm 16V, to samochód naszego forumowicza z softem robionym przeze mnie na podstawie logów przesyłanych przez niego. Zmieniony IC, turbina GTB2260vk i wydech.
261KM i 490Nm.

147-19-b.png

Przyjedź do mnie i masz 450zł. taniej i to brutto ;)
147, GT, 156, 159, Brera po 550 zł.

- - - Updated - - -

A tak przy okazji tematu 1.9JTDm 16V, to samochód naszego forumowicza z softem robionym przeze mnie na podstawie logów przesyłanych przez niego. Zmieniony IC, turbina GTB2260vk i wydech.
261KM i 490Nm.

Pokaż załącznik 259080

zgrabnie a pompa seryjne cf3-cf4? czy r80 ? wydech wiesz jak ma dlubniety? ja mam wywalony koncowy na srodku dwa przelotowe tlumiki co by za głośno nie było...

Cześć, kupiłem Alfę 1.9 16v z Włoch i chyba muszę zrobić remap, bo jest za mocna. Tzn. mam nadzieje, że to wina źle dobranego programu, a nie skrzyni automatycznej.
Przy ostrzejszej jeździe auto wchodzi w tryb awaryjny, obroty ograniczone do 2k, moc spada, aż w końcu się zatrzyma. Przy 'normalnej' jeździe problem raczej nie występuje, ale jak jej depnę 'od ronda do ronda', albo przy wyprzedzaniu to skrzynia po mojemu zbyt gwałtownie reaguje a po kilku minutach wchodzi w tryb awaryjny. Torque odczytał błędy P1717, P1718 i P1719.
Byłem w Pablogarage m.in. na wymianie oleju w skrzyni i też mówił, że dla niego jest zbyt mocno podkręcona.
W Lubelskim pewnie nikt mi tego nie ogarnie? (Łuków i okolice)
Najbliżej pewnie trzeba uderzać do Wawy, tylko do kogo? Od Pabla mam namiar na Eculab Patryk Lalik, ale na forum widzę polecane są zupełnie inne warsztaty.
Chciałbym się zabrać do tego jak należy :)

Jedź lepiej do Patryka Lalika (maly777). Na pewno we właściwy sposób ci to zrobi.

Co doradzicie? Zostawić czy skorygowac? AR 159 1.9 JTDM 16 V 136 KM(wersja belgijska). Po programie wyszło 197KM i 465 Nm.

20191112_141433.jpg20191112_105716.jpg

- - - Updated - - -

DPFa nie mam odkad auto przyjechało do Polski i jest w moim posiadaniu czyli od października 2011. Wtedy też klapy zostały wyrzucone. Tydzień temu wywaliłem EGR bo się przycinal i auto miało czasem czkawke i zrobiłem program przez chłopaków w temacie od lat - Marcin(weloo)&Ramzes. Dziś pojechałem na hamownie. Ja jeżdżę jak dziadek i sam nie wiem po co mi ten program������. Nawet bardzo nie czuje różnicy. No odejście ma nawet������

Co doradzicie? Zostawić czy skorygowac? AR 159 1.9 JTDM 16 V 136 KM(wersja belgijska). Po programie wyszło 197KM i 465 Nm.

Pokaż załącznik 263508Pokaż załącznik 263509

- - - Updated - - -

DPFa nie mam odkad auto przyjechało do Polski i jest w moim posiadaniu czyli od października 2011. Wtedy też klapy zostały wyrzucone. Tydzień temu wywaliłem EGR bo się przycinal i auto miało czasem czkawke i zrobiłem program przez chłopaków w temacie od lat - Marcin(weloo)&Ramzes. Dziś pojechałem na hamownie. Ja jeżdżę jak dziadek i sam nie wiem po co mi ten program������. Nawet bardzo nie czuje różnicy. No odejście ma nawet������

Hej.
Ładny wynik i jak się nic nie dzieje to ja bym tak zostawił.
Moja AR159 1.9JTDM 16V 150KM (klapy, DPF, EGR - brak) została przeprogramowana na 186KM i 408Nm. Trochę już tak jeżdżę i jest OK (czasami kusi mnie aby jeszcze coś dłubnąć). Pozdrawiam.
20191029_160623.jpg

Czy robił ktoś z was hip tuning w inowrocławiu firma brk-tuning?
Planuje podnieść moc w 1,9 150km do ok 170km i 380nm.

Próbował ktoś zgrywać i wgrywać mapy MPPSv16 w Alfie 159 2.0 JTDm? Chodzi ten interfejs albo jakiś inny, np MPPS v18? Chodzi mi o coś niedrogiego, ale żeby nie stwarzało problemów?

Hej.
Ładny wynik i jak się nic nie dzieje to ja bym tak zostawił.
Moja AR159 1.9JTDM 16V 150KM (klapy, DPF, EGR - brak) została przeprogramowana na 186KM i 408Nm. Trochę już tak jeżdżę i jest OK (czasami kusi mnie aby jeszcze coś dłubnąć). Pozdrawiam.
Pokaż załącznik 263549

Zredukowalem moc na ok 176KM i ok.400 Nm. Nie jadę na razie na hamownie

Planowałeś tak uczyniłeś. I jak odczucia subiektywne?

Całkiem ok. Jak dla mnie to te 136KM było dobre. Idzie ładnie, a nie wali tak wobracjami przy depnieciu. Nie chce żeby się auto rozsypalo. Zdecydowanie za dużo było momentu. Fajnie, że wyplula tyle ale trochę za duzo??????

Amortyzatory
Powrót