Chiptuning w 1.9 JTDm 16V

• Autor wątku Autor wątku plancior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie gryźcie sie dziewczyny :D Czytając takie tematy przypominam sobie dlaczego od jakiegoś czasu rzadko się wypowiadam na AH... gdzie nie wejdę gównoburza :lol:

Ja wychodzę z założenia, ze każdy robi ze swoim autem co mu się podoba i każdy ma swój rozum. Jeśli Andrzej pół roku poświecił na swap, a z softem poszedł totalnie na skróty jego prawo, jak jest w dodatku zadowolony to tym lepiej dla niego. Byle nie pisać, ze coś jest "sprawdzone" jeśli de facto nie jest bo zaraz wszyscy zaczną wgrywać softy z innych aut i się zaczną pretensje, że w aucie X było ok a u mnie sra sadzą itp. itd. Niestety za dużo czynników wpływa na parametry silnika żeby było tak prosto. U jednego może być ok u innego mogą być problemy na tym samym sofcie.

trollowanie? a jakie Ty masz doświadczenie w temacie tuningu? udało Ci się podpieprzyć soft pisany do innego auta i wielki kozak...

Ty jesteś *****, czy nie potraficz czytać? Pojechałem do firmy która się tym zajmuje, trollu. Dalszych twoich wypocin nawet nie czytam.

od jakiegoś czasu rzadko się wypowiadam na AH... gdzie nie wejdę gównoburza :lol:
@Pływak, chyba to samo zrobię, ale jak sam wiesz poszedłem na skróty, ale z wiadomej przyczyny, mimo że auto stało przed hamownią, to nie dało się wjechać. Zapłaciłem normalnie za usługę, ale ten troll nie rozumie o czym tu piszemy i dodatkowo zarzuca mi, że soft ukradłem. Nie dość że mało rozumny, to jeszcze cham.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Musiałbym kupić i zmienić zawieszenie żeby wjechać na rolki. Innej opcji nie ma. Soft mam sprawdzony ze Stilo, który na seryjnych gratach miał 175KM/380Nm.
Szyna CR ma podniesione ciśnienie tylko do 1.480 a turbina ładuje do (peak) 1.55 bar'a
większego ****** jeszcze nie widziałem. najpierw się chwali, że ma softa zrobionego na innym aucie a teraz nagle zmiana zdania, że indywidualne strojenie :D żałosne to jest. życzę Ci, żebyś w najbardziej bolesny sposób przekonał się jaki jesteś ***** i jak się kończy taka pazerność - jak tłoki spłyną razem z łopatami wirnika, to się nauczysz. swoją drogą, mega świetny tuner - robi softa na jednym aucie, a potem kolejne dostają taki sam. fajnie, widać mega wysoki poziom :D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gdyby wszystko bylo ok to egt by nie bylo takie wysokie na odetkanym wydechu.
Seryjny wydech na te 200/400 w JTD 16v w zupelnosci wystarcza wiec naprawde masz zajebisty ten soft [emoji23]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

@omen, mógłbym się z Tobą zgodzić. Ale jest jedno ALE. Ten silnik w tej budzie jest inaczej chłodzony niż przewidział to producent. Ba, producent tego nie przewidział. Silnik z osprzętem jest ciasno upakowany, a do tego jest mocno obudowany. Poza tym o jakim seryjnym wydechu piszesz ? Seryjnym w Gtv czy seryjnym dla silnika JTDm, bo to dwie różne rzeczy. U mnie nie ma, nie było i nie będzie czegoś takiego jak seryjny wydech pod ten silnik.

Na seryjnym sofcie przy upalaniu temperatura czynnika chłodzącego dochodziła do 94'C, więc różnica nie jest aż tak wielka w stosunku do wersji po modzie.

Można sobie ironizować, albo szukać rozwiązania. Myliłem się, myśląc że tu można podyskutować o nietypowych rozwiązaniach. Mój błąd i już go więcej nie popełnię. Bo robię to dla przyjemności, a nie żeby komuś coś na siłę udowadniać.

Ostatnia edycja:
Panowie trzymajcie nerwy na wodzy - posprzątałem z lekka i usunałem post Andrzeja.
Co do hamowni i niskiego zawieszenia - zobacz w mój temat - ja nie miałem problemu z żadną hamownią a jezdze na wysokość paczki fajek.

Pytanie - pewnie juz sie pojawiało. Jak sprawdzić czy soft w aucie jest oryginalny czy było coś grzebane ?
Zacytuje sam siebie, no ale
prościej było podjechań na umówioną wcześniej i tak hamownie.
Ale teraz jestem jeszcze bardziej w kropce.
Czy ktoś to Chipował - i mam w aucie coś nie tak, czy to taki gift w serii i powiniem być zadowolonym ;)
(co nie zmienia faktu, że micha mi się ucieszyła, jak dostałem wykres) :D
001.jpg
I ciut offtopa - ale tu chyba najszybciej dostanę odpowiedź
W przyszłym tygodniu - wylatuje kolektor do czyszczenia i jeżeli jeszcze tam są -wywalenia klapek. Oraz turbina - ale no właśnie - jest sens czyszczenia turbiny ? (zmienna geo, a jak coś będzie źle wyglądało - to regeneracja turbo) Czy patrząc na wykres można powiedzieć, że coś nie pasuje ?
Problemem - jaki zauważyłem, brak mocy przy ruszaniu z jedynki (nie ma tego problemu jak z niskich obrotów wstaje na 2), świst turbiny mega słyszalny i ogólne uwalenie jej olejem. No i falowanie obrotów (foto, te 3 duże peaki to włączenie klimy)
13115742_998125063573880_1588968880_n.jpg
Korekty w tym czasie na jałowym wyglądają tak:
korektyjalowe.PNG

Witam!

czy ktoś mógłby polecić firmę która dokonała by mi chiptuningu około Poznania?

z góry dziękuje

dzieki mattom strona wyglada profesjonalnie mam nadzieje ze uslugi rowniez :) zanim zadzwonie moze w niedziele uda mi sie od Ciebie wyciagnac cene?

Nie, nie chipowałem tam auta, tylko hamowałem dwie sztuki.
Ewentualnie dopytaj tutaj przez PW na forum - kolega jest pod nickiem, takim jak nazwa firmy. @marti chyba robił auto w TF, może on coś powie. Tak jak [MENTION=27138]KHOT[/MENTION], [MENTION=27696]Rychu[/MENTION]slu
Ale ludzie z rozmów chyba zadowoleni

dali rade w tym tunforce ale kuwa mogli powiedziec ze jak przyjade 15min po czasie (mega korek) to b mi kolejka minie i wjade około 13 , a byłem umowiony na 9tą wyjechał od nich o około 16:30 i byłem własnie troche wkur*iony obsługą :)
siedziałem w tym ich biurze i musiałem oglądać tvp gdzie leciało co chwila o jakimś Bolku

No to już chyba zwykły pech. A Ty w swojej belli też masz 1,9 16V? Ile Ci z niej wyciągnęli? Jaka cena i czy coś zmieniales po chipie że względu na przyrost mocy? Sprzęgło hamulce etc

pytanie off top , skoro jestes z poznania rychuslu98 masz jakiegos zaufanego lakiernika? Planuje odswiezyc lakier na calej 159 i nie wiem ile by to moglo kosztowac ( czarny metalik)

standard wyciągają około 25hp i chyba ze 40nm , co warto wymienić to już Ci mowie że najlepiej sprzęgło :) szału nima liczyłem na więcej (seria na rolkach mi wypadła)
mam lakiernika zaufanego ale jest 50km zza poznania , robi okej , ma dla mnie inne ceny.

a ja mam inne pytanie:
-ile w granicach normy (tak żeby nie przesadzić) można wyciągnąć z 1.9JTDm 16V aby skrzynia (m32) i sprzęgło nie dostały po pupie? Czy to zależy od stylu jazdy (jeśli nie wariuję a zależy mi na komforcie przy wyprzedzaniu)?
Chcę zaślepić EGR i zrobić małego wirusa (oczywiście w firmie która zajmuje się tym profesjonalnie) dlatego pytam :)

Ja mam 242 KM i 440 Nm. I żyje :) Trzeba znaleźć czas na zmianę IC i jedziemy dalej :) Kwestia wiedzieć jak tego używać.

Skrzynia m32 da radę znieść takie przeciążenia? Mi zależy na większej elastyczności przy wyprzedzaniu

BTW. Ma ktoś jakieś doświadczenie z firmą ADT-Tuning z Wrocławia?

Amortyzatory
Powrót