Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a gdzie ty w taką pogode testowałeś ze mozesz powiedzieć ze nie ma róznicy ?

ahaaa, myślałeś ze będziesz zawijał asfalt za sobą :) zrób test od 100-200 na orginale i na modzie to się dowiesz jaka jest różnica. :P

ahaaa, myślałeś ze będziesz zawijał asfalt za sobą :) zrób test od 100-200 na orginale i na modzie to się dowiesz jaka jest różnica. :P

to na taki test to musze skoczyc na chwile na a4 bo tu w okolicy za dużo mają miejsc gdzie się można schować :D
już mnie raz tak złapali we wrzesniu :D 5 lat ta sama trasa jezdzilem ~100kmh zawsze :P
i jak zauwazylem fotoradar za zywoplotem to do 71kmh mi sie udalo zbic tylko :D
71kmh @ 40kmh, 10kmh wiecej i by byl najwyzszy wymiar kary :P

a na tym pro1 duzo bardziej czuc roznice? ;>
noc jeszcze mloda, moze sobie nagram :D

wiesz, nie wiem w jakim stanie jest twój motor. u mnie pro1 wymiata i więcej mocy mi narazie nie trzeba bo mi tylko o wyprzedzanie chodziło, a nie o sprinty do 100km/h

hmmm, silnik jest ok, może VGT niedomaga, na weekendzie może go wyjmę i przesmaruje... :)

a a a a a macie jakieś mapki do .. jakby to ujać kompa z 2.5 v6 na silnik 3.0 v6 w 156 ? tak pytam przyszłościowo ;]

Jendriu tam w Twoich plikach znalazlem mapy z 156 2.5 v6 , nie orientujesz sie czy to sa modyfikowane?

W przyszłym tygodniu zakładam nowe sprzęgło. Kupiłem kwp2000 od viakena i jak nie spękam do przyszłej środy, to wgram sobie te 171km.

Tak wrzucam go własnymi ręcoma :D

Dałem 1400, Wy macie go za free :)
ALFA166171ps.340 - 0.50MB

Jak ktoś ma działające w 100% mapy do 1.9 JTD CF3 sterownik 335 podnoszące moc pod okolice 135ps to dawać mi tu w 3 sekundy :)

Z ciekawości, kto jest autorem tej modyfikacji ?

Jeśli ten mocniejszy program jest podobnej jakości, to radzę nie bawić się na ślepo w testowanie jego w różnych autach bez diagnostyki

Pozdro

Niestety tym tematem odbieramy dużo chleba niektórym stąd będą pojawiać się takie, i inne posty.. Wiadome jest że jak ktoś przesadzi, zrobi sobie po swojemu 300KM i 600Nm to COŚ nie wytrzyma.. ale tutaj każdy stara się robić z głową - w końcu to własny samochód..

jakiego chleba ? To jest program tylko do jednego silnika z jednym ECU ...340 no a jeśli pan sugeruje ze "indywidualny program " vtech jest słabej jakości to tylko współczuć mattowi bo zrobił na nim przeszło 20kkm

Ok wszyscy jedziemy do Gdyni stroić swoje silniki. Zadowolony?

jakiego chleba ?

Jak to jakiego! 1500 zł średnio od sztuki to mały bochenek? :) A już na tym forum kilku klientów się zchipowało za 10x mniejszą kwotę także chiptunerzy tracą.. oj tracą.. Nie dużo, ale zawsze.. a jak to się rozpowszechni to będzie rozmowa Wacka z Jackiem wyglądała tak że Wacek: "Staryy.. byłem na chiptuningu, 1500 zł poszło, ale to nic!! jaka moc teraz.. staaaary".. a Jacek: "1500?? Przecież ja wczoraj kupiłem interfejs, mapy są na necie! Czego się nie zapytałeś wcześniej?" :D

Źle mnie zrozumieliście, program jest średni, skoro uważam, że sam bez ogromnego zaplecza jak ww. firma mogę zrobić lepszy, to ja się z tego cieszę, cieszą się również moi klienci, z nikogo nie robię oszusta, głupka, nie mówię, że coś zaraz wybuchnie itd.

Chciałem moim postem tylko zasugerować byście przesadnie nie popadali w zachwyt i nie programowali na "pałę" wszystkiego co wpadnie w ręce, taki drobiazg informacyjny, numer Boscha na kompie to jedno, jest 6, lub 7 różnych wersji programu pod ten sam numer ;)

Dlaczego odradzam, bo jeśli ktoś z Was ma problemy choćby z turbo, często nie zauważalne w jeździe miejskiej, narobi sobie szybko kosztów, większa dawka paliwa = większe obciążenie turbo i dużo większe ryzyko problemów. Jedna osoba czuje dużą poprawę, bo taką powinna po tym programie czuć, a inna narzeka, że nie ma szału, program jest ten sam, gdzie leży przyczyna ? W braku diagnostyki, może umarłym przepływomierzu itd itd.

Ostatni punkt, o ile starsze auta można programować jakimś byle pirackim starym sprzętem, o tyle nowsze, jak np. auto Kolegi Qki już nie, bo skończy się albo na niepowodzeniu, albo na uszkodzeniu zawartości pamięci i ratowaniu w firmie za wartość używanego sterownika, kombinowaniu z innym, równie kosztownym, bądź fakturze w serwisie na 2-3 tysiące.

Kayrol, i zrobi jeszcze spokojnie 100 kkm i więcej, tylko auto wzmacniane musi być sprawne

Kolego Matt, rób swoje auta gdzie chcesz, ja pisząc tego posta, jak również poprzedniego nie straciłem nic, nie straciłem złotówki z powodu Waszych "testów", nie piszę tego z zazdrości, z powodu złości, piszę co wiem, a Wam może to tylko pomóc

Pozdrawiam

Odrazu czuje się lepiej po przeczytaniu tekstu, i przyznaje ci 100% racji bo masz racje.

Ja zanim zrobiłem cokolwiek, szukałem czytałem itp.

Z tą sprawnością auta przed wzmocnieniem to święta prawda.

A z tymi wersiami to troche przesadziłeś bo jest 2 wersie jedna z Chip Code 1037354935 a druga 1037362085 i obie są pod sterownikiem 340 pierwsza ma checksum E935 a druga F411 i tylko dlatego ze to wersie na inne rynki ( z tego co wiem ta druga ma 150cv )
Nie wiem natomiast jak z wersiami do 156 2.4 bo mnie to nie interesuje tak naprawdę

Więc tak, masz rację i dzięki za wyjaśnienie.

Pozdrawiam.

Tak na marginesie, w pierwszym linku jest fabryczna mapa do ecu, jak chcesz i masz na to ochote to mozesz zaszaleć i pokazać na co cię stać, proponuje 185 km :) hi hi zakładając ze auto jest w tip top.

Ostatnia edycja:
Masz rację, spis mi się dublował i są 3, lub więcej. 156 będzie miała wspólne i inne, w zależności od wyposażenia

Alfa 166 2.4JTD 0281010340 363752
Alfa 166 2.4JTD 0281010340 362085
Alfa 166 2.4JTD 0281010340 354395

Na odległość nie bawię się w hardcory ;)

Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Zoltar jeśli rzeczywiście chcesz nam pomóc napisz co Twoim zdaniem jest złe (a może co jest dobre?) w tym programie?
Stwierdzenie, że program jest średni i że Ty mógłbyś zrobić lepszy niewiele wnosi do wątku. To tylko ogólniki.
To, że auto musi być w pełni sprawne przed chipem jest (mam nadzieję) dla każdego oczywiste.
Wytłumacz na przykładzie tego programu na 171 dlaczego chip działający w jednym w pełni sprawnym aucie nie będzie dobrze działał w innym w pełni sprawnym, a identycznym aucie?
Jeśli stać Cię na poświęcenie chwili poprosimy o konkrety.

Amortyzatory
Powrót