• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Napisał ze na jednym będzie a na drugim nie dlatego ze moze być nie do końca sprawne.

A z tego cos winolis wypatrzyłem ta mapa z 171 ma wiele wspólnego z gotowymi mapami - to pewnie sprawia ze jest średnia.

Jutro może uda mi się zahaczyć o hamownie w Kielcach to się moze pochwale wynikiem z pro1 jak nie wyjdzie za mało HE HE :P

---------- Post dodany o godzinie 10:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:40 ----------

Alfa 166 2.4JTD 0281010340 362085

ja mam tą i pod interfejsem wyskoczyło 085B

Ciekaw jestem jak będą Wam się spisywały Alfki .Szef firmy Masters Tuning pan Marek Staszewski ostrzega ,że przy chipowaniu silnika 2,4 JTDM 150 KM na 185-190 KM mogą wystąpić problemy ze skrzynią biegów ( zrywają sie nity kosza satelitów , miał osobiście 2 takie przypadki ). Ale życzę oczywiście kolegom bezawaryjnej eksploatacji .Pzdr

szkrzynia to nie majątek , uzywaną sie kupi jak sie rozsypie :)

wszystko z głową :P

Zoltar jeśli rzeczywiście chcesz nam pomóc napisz co Twoim zdaniem jest złe (a może co jest dobre?) w tym programie?
Stwierdzenie, że program jest średni i że Ty mógłbyś zrobić lepszy niewiele wnosi do wątku. To tylko ogólniki.
To, że auto musi być w pełni sprawne przed chipem jest (mam nadzieję) dla każdego oczywiste.
Wytłumacz na przykładzie tego programu na 171 dlaczego chip działający w jednym w pełni sprawnym aucie nie będzie dobrze działał w innym w pełni sprawnym, a identycznym aucie?
Jeśli stać Cię na poświęcenie chwili poprosimy o konkrety.

Wybacz, ale to nie jest wiedza wymagana, czy potrzebna dla normalnego użytkownika pojazdu ;)
Różnice w mocy wyjaśnił już Kolega wyżej

Kayrol czekam na wykres, zobaczymy co wypluje hamownia

Wybacz, ale to nie jest wiedza wymagana, czy potrzebna dla normalnego użytkownika pojazdu ;)
Różnice w mocy wyjaśnił już Kolega wyżej

Nie oczekiwałem wyczerpującej technicznej analizy tej mapy, a tylko wskazanie na kilka konkretnych punktów, które powodują, że program jest tylko "średni" (np typu: "ten program włącza turbine za wcześnie, albo za późno, albo podaje zbyt duże ciśnienie wtrysku w tych czy innych warunkach")
Masz rację jestem normalnym użytkownikiem pojazdu, który zanim wyda kasę chciałby sie dowiedzieć dlaczego.

Wybacz i Ty, ale Twoja odpowiedź to ściema, z której nic konkretnego nie wynika a wpisy w tym wątku wygladają na zwykłą kryptoreklamę.

Bez urazy ;-)

Ale czego ty chcesz się dowiedzieć bo nawet i ja nie rozumiem, chcesz wiedzieć który parametr mapy w win olis odpowiada za co i dlaczego ?

wrzuć mape do winolisa, wyskoczy ci 38 parametrów, wciśnij preview i pokaze ci się graficzna mapa i zobaczysz na np. tej 171 te zmiany są na czerwono i zielono.

[

nie pamiętam z którego programu to screanshoot

Ostatnia edycja:
Ale czego ty chcesz się dowiedzieć bo nawet i ja nie rozumiem, chcesz wiedzieć który parametr mapy w win olis odpowiada za co i dlaczego ?

Przychodzi tu człowiek, który podpisuje sie jako fachowiec od tuningu i mówi, że mapa, którą zrobił ktoś inny jest zła ("średnia").
Pytam się na jakiej podstawie tak twierdzi?
Chciałbym usłyszeć jakieś argumenty na potwierdzenie tej tezy inne niż " bo ja tak mówię".
To nie jest skomplikowane pytanie.

Nie oczekiwałem wyczerpującej technicznej analizy tej mapy, a tylko wskazanie na kilka konkretnych punktów, które powodują, że program jest tylko "średni" (np typu: "ten program włącza turbine za wcześnie, albo za późno, albo podaje zbyt duże ciśnienie wtrysku w tych czy innych warunkach")
Masz rację jestem normalnym użytkownikiem pojazdu, który zanim wyda kasę chciałby sie dowiedzieć dlaczego.

Wybacz i Ty, ale Twoja odpowiedź to ściema, z której nic konkretnego nie wynika a wpisy w tym wątku wygladają na zwykłą kryptoreklamę.

Bez urazy ;-)

Masz rację, powinienem poprawić ten program i jeszcze dorzucić 500 zł na testy, paliwo i hamownię :)

Kryptoreklama dobre.. :)

Powodzenia Kayrol :spartak:

Znowu odwracasz kota ogonem.

Nie potrzebuję Twoich pieniędzy ani tym bardziej Twojego programu.

Jeśli krytykujesz pracę innych powinieneś to podeprzeć rzeczowymi argumentami. Innymi niż tylko takimi, że to co robią inni jest "średnie" a to, co ewentualnie mógłbyś zrobić Ty byłoby świetne.

Po co podpisywałeś swoje posty na amatorskim forum zdaniem sugerującym profesjonalne zajmowanie się tuningiem, jeśli nie dla reklamy?

Znowu odwracasz kota ogonem.

Nie potrzebuję Twoich pieniędzy ani tym bardziej Twojego programu.

Jeśli krytykujesz pracę innych powinieneś to podeprzeć rzeczowymi argumentami. Innymi niż tylko takimi, że to co robią inni jest "średnie" a to, co ewentualnie mógłbyś zrobić Ty byłoby świetne.

Po co podpisywałeś swoje posty na amatorskim forum zdaniem sugerującym profesjonalne zajmowanie się tuningiem, jeśli nie dla reklamy?

Przepraszam Cie bardzo, ale nie będę Ci tłumaczył pewnych zagadnień, o których nie masz bladego pojęcia, bo to bezcelowe i mi zbędne... A pszcze gadanie zrozumiałymi dla Ciebie ogólnikami mogłoby mieć znamiona Twojego ulubionego słowa "ściema" :D

"świetne" pokaż mi to, albo przestań wymyślać...

Wiesz po co ? Dla chęci pomagania komuś kogo pytania są warte poświęcenia czasu, kto posiada podstawową wiedzę, robi coś dla innych, a nie dla kogoś, kto bez obrazy w dużej grupie jako jedyny szuka dziury w przysłowiowej du... I jedna osoba ode mnie taką pomoc otrzyma, a Tobie z całym szacunkiem nic do tego.

Podpisu nie ma, żeby nie kłuł Cie w oczy:stop:I żebym przypadkiem nie zdobył nowych klientów z drugiego końca Polski :lol:;)

Moje zdanie jest takie że wgrywanie gotowców który jest napisany pod konkretny czyjś samochód jest nie zdrowe,bo każdy samochód jest inny i po to sie stroi indywidualnie żeby poprawić niedociągniecia oryginalnego programu,a pisanie że wgrałem sobie program od pana Czesia i że teraz jest super nie potwierdzone wykresem z hamowni jest śmieszne. Ale to moje zdanie i każdy robi jak chce.

POzdrawiam KULI

A ja cały czas uważam że skoro można dostać nawet tylko część osiągów "profesjonalnych" programów za cenę 200zł, odrobiny własnej odwagi i inwencji ty tylko przybić brawo. Polak potrafi

Który mobilek będzie tak miły i przeszpera swoje zasoby "tuned maps" w ukierunkowaniu na:

boshr.jpg

Chociaż wiem, że szanse znalezienia mod'a są znikome, jednakże wypadało by zapytać :)

Przepraszam Cie bardzo, ale ...

Nie wiesz o czym mam pojęcie. Tak samo jak i mnie nie udało się dowiedzieć niczego o Twojej wiedzy na temat tuningu.

Cieszę się, że któryś z kolegów z forum skorzystał z Twojej pomocy i mówię to szczerze.

Twój pierwszy wpis w tym temacie przywodził na myśl to, co wszelkiej maści fachowcy mówią swoim klientom na powitanie: "kto Panu to robił?!" I zdaje się, że nie tylko ja miałem takie wrażenie.

Wiesz, zdaje się, że się wzajemnie nie przekonamy a kolejne, takie jak ten wpisy, tylko zaśmiecają wątek, więc proponuję spór na tym zakończyć.

Nie wiesz o czym mam pojęcie. Tak samo jak i mnie nie udało się dowiedzieć niczego o Twojej wiedzy na temat tuningu.

Cieszę się, że któryś z kolegów z forum skorzystał z Twojej pomocy i mówię to szczerze.

Twój pierwszy wpis w tym temacie przywodził na myśl to, co wszelkiej maści fachowcy mówią swoim klientom na powitanie: "kto Panu to robił?!" I zdaje się, że nie tylko ja miałem takie wrażenie.

Wiesz, zdaje się, że się wzajemnie nie przekonamy a kolejne, takie jak ten wpisy, tylko zaśmiecają wątek, więc proponuję spór na tym zakończyć.

Masz rację, może nie wypowiedziałem się w pierwszym poście zbyt precyzyjnie i też jestem za zażegnaniem sporu o pietruszkę ;)

Qki czym chcesz zmienić sobie ewentualnie ten program ?

Póki co walczę z Galletto 1260, ale jeszcze się nie połączyłem tak, żeby zgrać oryginał, jutro dalszy dzień testów...

Nie wiem czemu też zwykłym kablem VAG nie mogę się z AlfaDiagiem połączyć.. ale to pierwsza godzinka testów była.

Póki co "idealnie" działał: http://www.fiatecuscan.net/, w cudzysłowiu bo wyświetlał Error ISO czy coś takiego :D chyba nie dokońca zgodny model samochodu wybrałem. Ale tam idealnie mojego nie ma :/.

Na hamowni byłem w piątek, ale nie wjechałem na rolki, bo przyjechał wcześniej mercedes, z " małą usterką " i po kilku godzinach nie miał juz połowy silnika, deski rozdzilczej ani kierownicy. I pan powiedział ze nie mają go jak wypchać ze stanowiska.

...

Qki EDC16 jest przy tych 20V no ni ? z tego co wiem to mapa juz waży 1024kb zamiast 512 i znalazłem jedną, ale chyba jest ogryginalna...

Amortyzatory
Powrót