Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czyli wychodziło by na to że w zależności o zastosowanych wtryskiwaczy (klasa wtryskiwaczy) silnik może osiągać inne charakterystyki ?

ja mam fabryczne klasy 1, ale gdziesz czytałem (teraz nie mogę znaleźć tego wątku) że zaklądali wtryskiwacze od bodajże marei i auto nie dość że troszkę lepiej się zbierało to jeszcze było ekonomiczniejsze

znalazłem w tej sprawie 2 wpisy

the differences between 1 2 and 3 are miniscule in the amount of fuel they pass these numbers are added after the injectors are tested for flow , so all injectors which are dead on the required specification are marked 2 those that flow slightly less fuel within a certain tolerance are marked 1 and those that pass slightly more fuel are marked 3

class 1 is low flow
Class 2 is nominal
Class 3 is higher flow.

w pl cały bosch i ich serwisy to masakra. Ja np. przećwiczyłem pezal czyli jeden z największych serwisów bosch na północy to 0 kompetencji w tym temacie.

Generalnie jak masz lasę 1 i przestawisz ecu na klasę 3 to masz najmniejsze dymienie i wysoką ekonomię.

jak masz kalsę 3 i ustawisz na 1 auto idze jak dzikie

jak mas klasę 2 to możesz sobie regulować góra dół. JA robię badania spalania od bardoz dawno bo mój sprzęt zawsze dużo palił czyli ponad 7 w mieście 6,5 za miastem. Kupiłem pełno wtrysków i całej graciarni i w ostatecznosći oddam je gdzieś do regeneracji i mają wyjść z klasą 2.

co do spalania to soft w ecu mam z 2006 i czasem sie zastanawiam czy to on nie jest problemem.

co do logów to w logach widać zupełnie inną pracę na idle w kalsie 1 2 i 3. w kasie 1 co ciekawe jest zupełnie inna strategia wtrysku w fazach niż w kalsie 3.

łatwo to zrobić, robiąc logi i porównać na idle.

co najciekawsze w ecu ustawonym na 3 nie słychać tak zwanych knocków czy jak to się w dieslach nazywa. w 1 wali jak wściekłe

mam na myśli ustawienia ECU. Silnik pracuje inaczej i hałasuje inaczej.

stąd moje pytanie jak to widać w mapach?

Pozdrawiam
adasch

Pozdrawia

tak, praktycznie każdy fes ale mi się udaje tylko przez ELM bo prezez kkl wyrzuca błąd. łatwo to przestawić i po testować.

Pozdrawiam

Grzebał ktoś przy TS ? Przegrzebałem pierwsze 30parę stron oraz ostatnie 15 i nic nie znalazłem :D. Pytam z ciekawości może ktoś pamięta. :)

sorrky ze z innej beczki, ale trapi mnie jedna sytuacja, jak zgrywam programem galletto 1260 po zgraniu trzeba wyłączyć zapłon. A jak chce wgrać to musze włączyć zapłon czy na wyłączonym wgrywam nową mapę???? prosze pomozcie...

sorrky ze z innej beczki, ale trapi mnie jedna sytuacja, jak zgrywam programem galletto 1260 po zgraniu trzeba wyłączyć zapłon. A jak chce wgrać to musze włączyć zapłon czy na wyłączonym wgrywam nową mapę???? prosze pomozcie...

musisz miec zaplon zalaczony w czasie nagrywania i odczytywania w JTD (i w wiekszosci innych aut)

miałem kiedyś box-a w 1,4HDi i powiem szczerze zero rewelacji, też niby był cyfrowy, beż żadnych regulacji, sam miał się adaptować, auto niby trochę lepiej szło ale zużycie paliwa o 1L w góre, aż skończyło się spalonym czujnikiem ciśnienia na listwie wtryskowej, po wymianie czujnika box-a wywaliłem, coś co przekłamuje odczyt z jednego czujnika nie może być dobrym sposobem na poprawę charakterystyki silnika

A jeszcze jedno pytanie dotyczace galletto 1260 czy jak sie wgrywa mape to wgrywac z zaznaczeniem tabele czy kompletne??

ECU ISO Code: FD 86 0E 80 E6
2014-02-11 15:56:36
CONNECTED TO:
ALFA 166 2.4 JTD
Bosch EDC15C7 CF3/EOBD Diesel Injection (1.9, 2.4)
--------------------------------------------------------------

Kod ISO: FD 86 0E 80 E6
Numer rysunku FIAT: 46759586
Nuemr HW: 0281010340
Wersja HW: 00
Numer SW: 1037354395
Wersja SW: 7200
Numer homologacji: 166B5B
Data zaprogramowania: 01/01/2000
Witam ma ktos jakies świeże sprawdzone papki. Szukam takiej na 170km a mam 140km.

pojechać do kogoś kto się na tym zna i zrobi to uczciwie i dobrze za odpowiednią opłatą.

Jak bym tak chciał to bym sie nie pytał. Ja jestem typem "polak potrafi" i chciałbym sam to zrobic
.

Jak Polak potrafi to niech sobie spędzi kilka lat na ogarnięciu dokładnie zasady działania ECU, całej termodynamiki, bardzo dokładnie zasadę działania silnika itd i dopiero wtedy może się brać za takie rzeczy. Potem zostanie kupno softu i sprzętu za kilka(naście) tysięcy, nauka modyfikacji map i zrozumienie ich budowy i coś może z tego finalnie wyjdzie.

Ale niektorym latwiej napisac ze ktos bierze duzo $ za kilka minut roboty...

Kolega myśli ze ktoś za darmo odda swoje zdobyte przez poświęcenie czasu i kasy know-how... Bo Polak potrafi... Jak potrafi to po co szuka gotowca? Odpowiedź prosta, bo jednak nie potrafi...

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

A że gotowiec to prosta droga do zabicia silnika, turbo i układu wtryskowego to inny temat, ale tego nikt nie widzi - bo przecież program za darmo to na pewno jest dobry...

Amortyzatory
Powrót