• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
wrzuc, w wolnej chwili zerkne - najlepiej ori i mod zebym nie musial sobie szukac ori :P

O DW i Lambda by uszła to reszta mapy jest bez sensu, TQ nie tknięte, Rail nie tkniętym limitery nie tknięte, a zamiast przeliczyć osie to ktoś zrobił sieczkę...

TQ nie musi być "tknięte" w EDC16 ;)

Oczywiście nie bronię - bo mapki nie widziałem - to tak tylko dla potomności - jak TQ jest ori to nie znaczy, że auto nie pojedzie szybciej - czasem baaaardzo szybciej ;)

EDIT...

OK - zerknąłem na tę mapkę nadesłaną przez Kayrol i.... gdzie Wy widzicie te straszne mody? :) Przecie lambda i DW są kosmetycznie inne niż ori... Ale SOI? Osie? ...seria

Ostatnia edycja:
TQ nie musi być "tknięte" w EDC16 ;)

Oczywiście nie bronię - bo mapki nie widziałem - to tak tylko dla potomności - jak TQ jest ori to nie znaczy, że auto nie pojedzie szybciej - czasem baaaardzo szybciej ;)

w fiatowskich silnikach musisz ruszyc TQ, chyba ze "popsujesz" mapę Nm to IQ :P

w poprawny sposob? nie ruszajac duration? nie przychodzi mi zaden taki sposob do glowy w tym momencie :P

w poprawny sposob? nie ruszajac duration? nie przychodzi mi zaden taki sposob do glowy w tym momencie :P

O widzisz :) To już drugi sposób - a przecież pisałeś, że w fiatowskich silnikach "musisz" to zrobić przez TQ lim :P

A to czy ruszanie duration jest poprawne czy też nie to już inna bajka.. Pliki dawane tutaj do oceny nieczęsto wychodzą od dobrego tunera, więc i takie ewentualności trzeba brać pod uwagę :)

Ostatnia edycja:
jak chcesz zrobic dobry soft to MUSISZ :> oszukujac komputer poprzez zwiekszenie duration to nie jest poprawny sposob,
ale z druga linijka ktora napisales to masz racje, dosc czesto widac tutaj takie mapy, tak na dobra sprawe nie wiem czy ktos wrzucil w tym watku jakas inna :D

Panowie, powiedzcie mi czy do 2.5 V6 są jakieś gotowe mapy, które można samodzielnie wgrać? Albo jeszcze lepiej, czy ktoś z Was ogarnia odpłatnie mapowanie V6 lub możecie mi kogoś sprawdzonego polecić?

Mam pytanko, czy jest ktoś z okolic Wrocławia/Strzelina kto ma osprzęt do zgrania/wgrania map do 105km 8v na Bosch'u? Mam mapkę wystarczy tylko wgrać, stawiam flachę ;)

mam jeszcze pytanie, który z tych map będą najbardziej odpowiednie do tego silnika? Znalazłem w temacie posta, że dobra jest EyAlfa262B.020...

link do innych map: http://reducteur.free.fr/tunefiles/Tuned/Tuned Files/ALFA/156/

numer ecu: 281 001 587

Ostatnia edycja:
Super, ale czy mógłbyś być tak dobry i rozwinąć swoją wypowiedź :confused:

Gdzie szukać gotowych map i opisu jak je wgrywać?

Moje dane z FES
Kod:
ECU ISO Code: FB 86 01 97 6E
2011-08-02 22:17:54
CONNECTED TO: 
ALFA 156 2.5 V6 24V
Bosch Motronic ME 2.1 (2.5 V6)
--------------------------------------------------------------

Kod ISO: FB 86 01 97 6E
Numer rysunku FIAT: 46469349   
Nuemr HW:  0261204705
Wersja HW: 00
Numer SW: 1037356207 
Wersja SW: 0603
Numer homologacji: xxxxxx
Data zaprogramowania: 12/06/1996

Ostatnia edycja:
Znajdzie się coś do tego(?):

hardware HW:0281010741
software SW: 1037363243

2.4JTD 150KM CF3

ps. znalazlem tylko takie coś: EyAlfa974B.741 czy to będzie pasiło?

Załączniki

Ostatnia edycja:
Witam

Czy ma ktoś sprawdzoną zmodyfikowaną mapę do Alfy156 1,9 jtd 110km. Poniżej zamieszczam screen z danymi z ECU. Załączam też moją oryginalną mapę. Może ktoś byłby wspaniałomyślny i zmodyfikował mi ją. Znalazłem kilka map w sieci, ale nie jestem ich pewien. Chcialbym zwiększyć moc i nm tak około 15% max.20%. z góry dziękuję za pomoc.

sharkypl

Załączniki

witam,
usiadłem i przeczytałem cały temat, ale nie zauważyłem map do 1,9 8v z alfy 147
ja mam taką:
ALFA 147 1.9 JTD
Bosch EDC15C7 CF3/EOBD Diesel Injection (1.9, 2.4)
--------------------------------------------------------------

Kod ISO: FD 86 32 83 0D
Numer rysunku FIAT: 55198492
Nuemr HW: 0281011488
Wersja HW: 00
Numer SW: 1037372060
Wersja SW: D041
Numer homologacji: 93749
Data zaprogramowania: 04/19/2005

poszukuje jakiegoś sprawdzonego ekonomicznego programu, aktualnie zużywa 6,5L/100km a na kompie wyświetla 5,5L/100km, zależy mi na ekonomicznej mapie (na początku tematu ktoś pisał że zszedł nawet 1L) i żeby to zużycie pokazywało prawdziwe, i usunięcie EGR-a

Kamil_K, prościej, taniej i bezpieczniej będzie podjechać do jakiegoś tunera na chipa.

witam. potrzebuje oryginalny wsad do fiata stilo 1,9 jtd 115. numer HW 0281011553, SW 1037371889

Amortyzatory
Powrót