Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a teraz takie pytanie... ktoś słyszał o programie AES EGR Remover ? Admin jednego z for UK polecił do wyłączenia EGR ? taki sam jak reszta tego badziewia ktore miesza w mapach ?

a teraz takie pytanie... ktoś słyszał o programie AES EGR Remover ? Admin jednego z for UK polecił do wyłączenia EGR ? taki sam jak reszta tego badziewia ktore miesza w mapach ?
Jezeli edc15 robi zle to troche strach podchodzic do 16

Egr można wyłączyć na trzy sposoby : wypełnieniem mapy egr, histerezami lub switch egr, ale to zależy od softu oraz edc jaki mamy

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Żadnych automatów. Zazwyczaj robią burdel w sofcie wycinając pół tablicy błędów.

Egr można wyłączyć na trzy sposoby : wypełnieniem mapy egr, histerezami lub switch egr, ale to zależy od softu oraz edc jaki mamy

Egr *poprawnie* mozna wylaczyc switchem, histerezami, czasami bledow lub parametrami brzegowymi (obr, patm itd)
Zamykanie mapa nie jest i nie bylo poprawnym rozwiazaniem, bo cala emulacja MAFa idzie sie p...c

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A jednak niektórzy wylaczaja go w maf[emoji3]
Ja tak nie robię

Gdyby ktoś chciał wiedzieć to mpps można używać na win10 instalując VM ;) i wszystko działa ;)

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Zamykanie mapa nie jest i nie bylo poprawnym rozwiazaniem, bo cala emulacja MAFa idzie sie p...c

Mozesz rozwinac temat, w jakim sensie nie jest poprawna, i o jaka emulacje chodzi ?
BTW, osoboscie stosowalem dwoch podejsc (switch i wypelnienie, dodatkowo wylaczenie kodow DTC po usuniecie fizycznm EGR), i nie dostrzeglem zadnej roznicy

Mozesz rozwinac temat, w jakim sensie nie jest poprawna, i o jaka emulacje chodzi ?
BTW, osoboscie stosowalem dwoch podejsc (switch i wypelnienie, dodatkowo wylaczenie kodow DTC po usuniecie fizycznm EGR), i nie dostrzeglem zadnej roznicy

odlacz przeplywomierz z mapa puszczona na maks i wtedy MAF mierzone pokaze Ci tez maks wartosc, a co za tym idzie mape smoke limitera mozesz sobie wsadzic w..., chyba ze jest to wieśwagen i ma smoke po MAP a nie po MAF ;)

odlacz przeplywomierz z mapa puszczona na maks i wtedy MAF mierzone pokaze Ci tez maks wartosc, a co za tym idzie mape smoke limitera mozesz sobie wsadzic w..., chyba ze jest to wieśwagen i ma smoke po MAP a nie po MAF ;)

Niby jak ma Ci pokazac max :) ? Co najwyzej dostaniesz defaulty o polowe nizsze od tych ktore masz zdefiniowane w mapie EGR poto zebys mogl dojechac do serwisu + oczywisce tryb awaryjny...

prosto, mapa ktora tutaj wszyscy nazywaja mapa EGR to mapa Desired Air Quantity czyli zarazem mapa emulacji MAFa, od MAFa nie ma w FAL limpa

Ok, w wieswagenach :cool: dziala to troche inaczej przynajmniej w kontescie EDC15

Bo tam zazwyczaj jest smoke po MAP a nie MAF

Mam zaślepiony EGR i wyłączony histerezami ale na próbę chciałem odłączyć go całkowicie - efekt błąd na desce i w kompie (i to jeszcze krytyczny bo na postoju auto dało się wkręcić tylko do 2tys obr/min, jechać nie próbowałem)

Czy wyłączenie EGRu switchem pozwoli na całkowite fizyczne usunięcie go z auta ?

Ok. Dzięki za odpowiedź.
A istnieje w ogóle jakiś sposób by się go pozbyć całkowicie - jakieś kasowanie DTC czy coś?

Dzięki. Czyli zaczynam wertować internety w poszukiwaniu informacji. Zawsze to o 0,5kg lżejszy przód :P

Olej to. Wsadź zaślepkę i go zostaw na miejscu, oszczędzisz sobie wielu godzin grzebania w internecie ;)

Amortyzatory
Powrót