Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
- Kess tylko zapisuje pliki do ECU.

Załączniki

• kess_id.jpg
    kess_id.jpg
    75.5 KB · Wyświetleń: 363
Ja zaczynam mieć podejrzenia co to za pan mechanik, napisz proszę na priva, żeby się nie okazało, że pojedziesz na ubicie silnika.

- mam dostać gwarancję na piśmie, na 6 miesięcy.
- dlatego chcę mieć plik oryginał, jak tylko zaczną się problemy, czyli short i long skoczy powyżej +/- 10 % to wracam do oryginalnego pliku.
- obecnie mam parametry sprawdzane Scan XL na poziomie + / - 5 %.

Gwarancja na pismie na 6 miesiecy ale na co, na kazde uszkodzenie mechaniczne czy na nieuwalenie stera? Jestem niemalze pewny ze to tuner z okolic psiego pola, zgadza sie?

Poza tym, wyjasnij prosze co ma short i long(i co, bo nie dopowiedziales) do poprawnosci zrobienia chipa.

Sent from my BlackBerry 8900 using Tapatalk

co do s. i l. trimów jest trochę racji, jeśli dowali żądanie momentu, turbo mocniej wstanie, a mapy paliwa/lambdy nie dobierze prawidłowo, zacznie walić duże korekty, wtedy łatwo o czeka

- z pana Mechanika jak na razie zrezygnowałem, szukam dalej kolejnego "tunera".
- może znacie zaufany, sprawdzony warsztat tunningowy we Wrocławiu.
- testy na long i short ja zwykle robie na wrocławskiej objazdówce, to prawie 35 km.
- testy z jazdy po mieście nie są miarodajne.

A ja mam koledzy inne pytanko.

Zanabyłem Alfę 166 2.4 20v mjtd sprowadzoną z Belgii. Jak powszechnie wiadomo silnik ten ma 175 koni, jednak znalazłem info, iż modele z Belgii mają innego softa 163 konnego.

Może mi ktoś podpowiedzieć jak mam sprawdzić co u mnie siedzi? Jeśli wersja 163 to czy ktoś dysponuje wsadem oryginalnym na 175 koni i czy dam rade do zrobić galeciakiem?

Z góry dzięki za pomoc.

...proszę Was, gwarancja na piśmie, co tam niby ma być, że motorownia nie wybuchnie??...pierdu, pierdu...na to daje gwarancje producent i to na określony czas i przebieg, a każdy dobry tuner gwarantuje dobrą robotę i ew. poprawki jeśli coś nie bangla jak należy, reszta to marketingowe bla, bla...
z "gwarancją" czy bez, jeśli coś pójdzie nie tak, sprawę trzeba dogadać z tunerem, najlepiej jak ma OC firmy (ja mam) wtedy jeśli sprawa jest niejasna i tak wchodzi w grę rzeczoznawca itp.a papierek dobry jest do.... :)

ale od tego wlasnie jest m.in. gwarancja, zeby takie sprawy bez bolu rozwiazywac; tuner o ktorym zapewne byla mowa wczesniej z mojej strony daje gwarancje na to, ze ster nie siadzie przez pol roku.

- no i koniec tunningowania.
- podjechałem do ECU Projekt, ich New Genius nie odczytał ECU, mógł tylko zapisać.
- za to na hamowni wyszło że G ma już swoje 190 KM, brakuje trochę Nm ale co tam.
- prawdopodobnie 1 właściciel sobie zrobił tunning i nic nie powiedział przy sprzedazy, może nie chciał zawyżać kosztów.

Załączniki

• 1.4 MA 170Cv 770TA.jpg
    1.4 MA 170Cv 770TA.jpg
    106.5 KB · Wyświetleń: 385
Jakich Nm brakuje? Jest 30Nm więcej niż seria w trybie Dynamic i 20PS więcej. Może to po prostu bonus z fabryki?

- dla mnie to bonus bo nie musze tych 1 K zł wydawać.
- a na zrzutach obecnie to tak 190 KM /300 Nm.

Załączniki

• squadra tunning.gif
    squadra tunning.gif
    34.7 KB · Wyświetleń: 312
  • tunning1.jpg
    tunning1.jpg
    36.6 KB · Wyświetleń: 181
Witam jestem swierzym posiadaczem alfy 156 2.4 10v 140knm i swizym alfachopikiem i myslalem zeby podkrecic swoja niunie na 170 km tylko ze jestem zielony w tym na maxa czy byl by ktos chetny pomoc mi w tym??

Zbierasz kasę, jedziesz do kogoś ogarniętego, robisz chipa. Zaznacz tylko lokalizację, żeby można było kogoś polecić.

Witam jestem swierzym posiadaczem alfy 156 2.4 10v 140knm i swizym alfachopikiem i myslalem zeby podkrecic swoja niunie na 170 km tylko ze jestem zielony w tym na maxa czy byl by ktos chetny pomoc mi w tym??

W tym dziale masz tyle o tym napisane ,wystarczy trochę poczytać a nie iść na skróty.

Przeryłem cały temat.... nie znalazłem lub coś pominełem....chłopaki dobrego serca potrzebuje mapy zmodyfikowanej do mojej belli 147 2005r 1.9 jtdm 16V ori 150 kucy. mam wywalony programowo egr poza tym seria, mogę liczyć na sprawdzoną mapę z modem i poradę czym to zawirusować? ?

Lepiej podjedź do tunera, poza tym jak masz wywalony programowo egr to softem go sobie przywrócisz :D

Amortyzatory
Powrót