Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Panowie, nie żebym się czepiał ale dajecie hardcore z tymi mapami :)
"wgraj i sprawdz czy będziemoc czy będzie kicha bo masz zesrany silnik"
I nawet nie patrzycie co wgrywacie ? Tak na słowo ?
W niektórych jakie wcześniej oglądałem torque wygląda jak grzebień, limitery podniesione w kosmos, turbawka dmucha na maksa, a limiter fabryczny itp.
Ale ja tak tylko na marginesie ;)

Panowie, nie żebym się czepiał ale dajecie hardcore z tymi mapami :)
"wgraj i sprawdz czy będziemoc czy będzie kicha bo masz zesrany silnik"
I nawet nie patrzycie co wgrywacie ? Tak na słowo ?
W niektórych jakie wcześniej oglądałem torque wygląda jak grzebień, limitery podniesione w kosmos, turbawka dmucha na maksa, a limiter fabryczny itp.
Ale ja tak tylko na marginesie ;)

a czego sie spodziewac po darmowych wydumkach znalezionych na necie ...

a czego sie spodziewac po darmowych wydumkach znalezionych na necie ...

No, nie jest tak źle ;) Są takie co coś poprawiają, może nie do końca, a jednocześnie krzywdy nie zrobią. Tylko trzeba je wybrać. na pewno nie na chybił trafił.
Co mnie ciekawi, to skopane softy do JTD 8V. Do tego bez problemu można znaleźć damosy, czy liby do ecm-ów itp. Wystarczy tylko doczytać lub pomyśleć co w jakich zakresach można, a czego lepiej nie ruszać. Kurcze to wzrokowo, bo w 3D widać, że coś jest nie tak. Nawet rozumku nie musimy bardzo angażować, jak widzimy torque limiter ustawiony na 1600. Wystarczy na niego popatrzeć i spojrzeć za okno czy jesteśmy właścicielami Alfy Romeo 147/156 czy Bugatti Veyron'a ;).
A mimo to ludziska tak jakby je robili na oślep :(
Chyba, że te darmowe, to działania złośliwe....

---------- Post added at 12:10 ---------- Previous post was at 12:05 ----------

A tak swoją drogą, to widział ktoś damos'a do EDC16C8 (16V) ? W sumie adresy już znam ale przydałby się taki automat ;) Szukałem ale jeszcze nie udało mi sie takiego ustrzelić.

to 1600 na TL to chyba nie w 8V bo w alfie to jest w mm3 czyli wyjdzie 16mm3, rzadko kiedy w ogóle w mapach Ey są ruszane inne mapy niż duration i turbo
co do EDC16C8 to damosa nie widzialem, ale tuning tego jest stosunkowo latwy, napisz PW to Ci podesle ori+mod i mappack do tego co robiłem dla kolegi
z 70 na 80mm3 zmieniona mapa, afr wysterowany na 17 powyżej 1000rpm, troche wyrownany TL bo w edc16c8 jest jakis taki dziwny fabrycznie co ucina w cholere zaraz po maksymalnym momencie, zreszta, sam zobaczysz :)

to 1600 na TL to chyba nie w 8V bo w alfie to jest w mm3 czyli wyjdzie 16mm3, rzadko kiedy w ogóle w mapach Ey są ruszane inne mapy niż duration i turbo
co do EDC16C8 to damosa nie widzialem, ale tuning tego jest stosunkowo latwy, napisz PW to Ci podesle ori+mod i mappack do tego co robiłem dla kolegi
z 70 na 80mm3 zmieniona mapa, afr wysterowany na 17 powyżej 1000rpm, troche wyrownany TL bo w edc16c8 jest jakis taki dziwny fabrycznie co ucina w cholere zaraz po maksymalnym momencie, zreszta, sam zobaczysz :)

Eeeee, bo mi sie zer za mało napisało :) Pewno że mm3.
Ja mam iql 90mm3 i tak samo map. Turbawkę na 2600 (TPL na 2650) i zastanawiam się nad tym czy lekko jeszcze podnieść. Rail na 16500. SOI, lambda i parę innych zmian. Nie do końca jest tak łatwo z EDC16 jak się nie ma adresacji. Teraz mam pięknie liniowy moment, więc równiutko ciągnie. Ogólnie na 4 biegu 80-160 km/h w około 10 sec bez dymienia i przy tym samym spalaniu ;)

ała :P nie za dużo tego powietrza? 2400mbar masz atm. turbo limiter fabrycznie, doladowanie zamyka sie z tego co pamietam w okolicach 2300mbar dla niecalych 70mm3 :>
w c8 rail 1650 powinien jeszcze działać w miarę, z tego co słyszałem to powyżej 1700barów w C8 na wyższych obrotach umiera, w C9/C39 za to słyszałem działa ładnie

E, spoko jest 2600 dla 90mm3. Co do raila miałem większe obawy i na 1700 dałem tylko limiter. W C9 wiem, że idzie, bo znajomek mi pisał, że ma 1700 bar ale w 1.9 TiD.

to że idzie to jedno, trzeba pomyśleć ile czasu turbawka będzie tak działać i czy nie za dużo tego powietrza, im więcej powietrza tym EGT większe

to że idzie to jedno, trzeba pomyśleć ile czasu turbawka będzie tak działać i czy nie za dużo tego powietrza, im więcej powietrza tym EGT większe

Myślisz, że za dużo te 2600 ?
Kurcze, nie strasz, bo nie mam wskaźnika EGT...
Ale z drugie strony skorygowałem mapy lambdy, więc nie powinno być źle. To powinno zadziałać tak jak strojenie w TDI. Tez doładowują powietrza, a potem dolewają do granicy dymienia i EGT jest w normie jak w seryjnym. Tu powinno zadziałać tak samo tyle, że automagicznie i zależnie od obciążenia. W sumie z tego co się orientuję, to w dieslu jest odwrotnie niż w PB. EGT rośnie w miarę wzbogacania mieszanki. Czyli but na wysokim biegu z niższych obrotow i EGT rośnie ale w tym przypadku ECU ma zmieniona mapę lambdy, więc powinien sobie radzić.

Witam
szukam czegoś sprawdzonego do 1.9 JTD 115 Km
nuemr HW: 0281010740
Wersja HW: 00
Numer SW: 1037366796
Wersja SW: A041

pozdrawiam

E, spoko jest 2600 dla 90mm3. Co do raila miałem większe obawy i na 1700 dałem tylko limiter. W C9 wiem, że idzie, bo znajomek mi pisał, że ma 1700 bar ale w 1.9 TiD.

A ja, że się tak nieładnie zapytam - skąd masz 90mm3? :) Jeśli dorabiałeś sobie kolumnę w mapie to skąd brałeś duration i start inj dla 90? Liczyłeś to jakoś czy na podstawie wartości z poprzednich jakoś wklepywałeś? :)

A ja, że się tak nieładnie zapytam - skąd masz 90mm3? :) Jeśli dorabiałeś sobie kolumnę w mapie to skąd brałeś duration i start inj dla 90? Liczyłeś to jakoś czy na podstawie wartości z poprzednich jakoś wklepywałeś? :)
Nie mam przy sobie winolsa. Dotrę do domu, to ci podeślę duration.
P.S. Zdradź mi tajemnicę jak dorobić kolumnę ?
sarcastic.gif

Ostatnia edycja:
dobrze by było żeby rozmiar miała taki sam, co najwyżej osie i wartości mogą się zmienić :>

dobrze by było żeby rozmiar miała taki sam, co najwyżej osie i wartości mogą się zmienić :>

No jasne, że lepiej nie korzystać w większej ilości bajtów niż pierwotnie było przepisane... Ale można :)
Pisząc "dorobić" miałem na myśli bardziej "przerobić" :) Mój błąd..

Amortyzatory
Powrót