• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Ceramizery... stosować czy nie...?

• Autor wątku Autor wątku Irasfox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zaaplikowałem już ceramizer do swojego silnika i zrobiłem po tym już ponad 100 km. Niestety nie mam możliwości dokonania pomiarów, zobaczymy co z tego wyniknie :)

Skrzynia biegów 2.4 JTD

3-ci bieg ciężko wchodził.
Wymieniłem olej w skrzyni i od razu ceramizer (200kkm)
Biegi można zmieniać 1 palcem (po ok. 5000 km, obecnie 275kkm). Może to olej a może ceramizer. Ogólnie polecam.

Do silnika nie wlałem bo się bałem :) - no i nie było takiej potrzeby.

pzdr,
ap2

Jestem świeżo po wymianie oleju w przekładni, też zauważyłem sporą poprawę w działaniu mechanizmu i jak najbardziej polecam ten zabieg, ale w sprawdzonym serwisie (raczej nie ASO). Ceramizer dodam niedługo :)

Ja zaaplikowałem ceramizer 2 tysiące km temu, może wyczuwalnej poprawy nie ma, ale wydawałoby się, że silnik zaczął pracować gładziej, równiej ;) . 70zł to nie jest majątek, a spróbować można ;)

Ja też nie zauważyłem nic nadzwyczajnego w dodatku do silnika, przejechane ok. 1000 km.

Dla mnie ceramizer to taki środek, który nie pomoże i nie zaszkodzi. Przetestowane w poprzedniej AR.

Zaszkodzi to na bank nie zaszkodzi, więc bać się właściwie nie ma czego. W sumie przestrzec można tylko tych, co myślą, że nagle wszystkie problemy znikną. U mnie zadziałało. Zużycie paliwa jakby mniejsze, rozruch tez jakby lepszy, no ale poczekam jeszcze chwilę z ostateczną opinią do tych 1,5 tys. km, które każą zaczekać. Bardzo jestem ciekaw tego o czym ktoś wcześniej napisał o tej tworzącej się „porcelanie”, ale nie miałem niestety okazji zobaczyć z bliska J

To ja też się podzielę. Miałem taką sytuację, że 2 zawsze wchodziła ze sporym zgrzytem, 3 z nieco mniejszym ale jednak. postanowiłem zaryzykować i zaaplikować ceramizer do skrzyni wraz z nowym olejem. O dziwo objawy ustały całkowicie już po 100km, a z każdym następnym kilometrem jest coraz lepiej. Także polecam na podobne problemy ze skrzynią. A i jeszcze coś. Za wysłanie opinii o produkcie do producenta dostałem ceramizer do silnika za darmoche :cool:

A musiałeś im udowodnić jakoś że kupiłeś i zaaplikowałeś?

Ja mogę się wypowiedzieć na temat ceramizera do układu wspomagania. Kupiłem właśnie z tej stronki i zaaplikowałem do Puga. Mam w nim problem z układem wspomagania. Mianowicie jest luz na kolumnie co objawia się niesympatycznym stukiem w kolumnie przy skrajnie skręconych kołach i przejeżdżaniu po nierównościach. Kolumna i tak jest do wywalenia bądź regeneracji więc nie miałem nic do stracenia. I nie chodziło mi o to żeby ceramizer mi to naprawił tylko do sprawnego auta tego bym nie zaryzykował nalać a tu z czystym sumieniem mogłem spróbować. A nóż pomoże. Efekt?
Stuki są wyraźnie mniejsze, jakby pomogło ale za to kierownica chodzi znacząco ciężej. Tak więc z tym punktem na ich stronie że kierownica lżej będzie się kręcić to byłbym powściągliwy :)

Marek, mam pytanie. Czy wlewałeś do wspomagania ten ceramizer wraz z nowym olejem, czy na starym oleju ?

Ostatnia edycja:
Dla mnie ceramizer to rewelacja, sprawdza się w Alfie a wcześniej a V40 ! MEGAAAAAAA

A ja już przesądziłem o zakupie ceramizera do mojego TSa (mam nadzieję, że zmniejszy jego apetyt na olej). Nie wiem tylko jakiej firmy ceramizer kupić? Co polecacie?

Ja,mam ten sam problem,zalać TSa,czy,nie,bo do skrzyni wleję.I, jakiej firmy?

Ja zalewałem do mojego starego wytyranego mitsubishi. Ładniej odpalał, wyciszał się, przestawały na jakiś czas chałasować popychacze zaworowe. Zdecydowanie polecam polski ceramizer w tubce 3g, działa bardzo dobrze i nie zwiększa stanu oleju oraz nie zmienia jego właściwości. Jeśli komuś auto bierze duże ilości oleju to ceramizer mu raczej nie pomoże, ja to stosuję raczej jako zabezpieczenie silnika przed zużyciem. W alfie zalałem profilaktycznie do wspomagania bo w duże upały zdażyło się, że pompa się grzała i wyła.

Acha stosowałem też w mitsubishi do skrzyni ale efektów żadnych nie było, więcej dał dobry olej.

Myślę nad dodaniem kompletu ceramizerów, widzę dużo dobrych opinii ;)

Czy ceramizer do wspomagania kierownicy można dodać na podnośniku? Trochę mi się nie podoba kręcenie w miejscu przez 10minut, jeżdżąc powoli jeszcze do zniesienia ale wolałbym to na podnośniku zrobić...

Mnie też się nie podobało to kręcenie na postoju, więc poprostu olałem ten etap. Całą dawkę dodałem na jeden raz i trochę pojeździłem zygzakami. Chodzi jedynie o rozmieszanie się tego z olejem. Zważywszy, że ma to konsystencję oleju i rozpuszcza się w ułamkach sekund nie widzę potrzeby katowania układu. Może i wolniej (w co wątpię) ale i tak się wszystko zmiesza i będzie spełniało swoją rolę.

- - - Updated - - -

Acha, zapomniałem dopisać, że nie odczułem żadnych efektów działania tego specyfiku, wspomaganie nie chodzi ani lżej ani ciężej. Wlałem to profilaktycznie bo wcześniej jak już pisałem w te najgorętsze dni zdażyło się, że pompa zaczęła wyć. Coprawda od wlania ceramizera nie zawyła ani razu ale też już nie było takich ekstremalnych warunków atmosferycznych.

Dostałem odpowiedź od producenta ;)

info@ceramizer.pl napisał:
Witam,

W temacie preparatu CK do układu wspomagania instrukcja którą pan wspomina jest pewnym wzorcem.

Działanie preparatu będzie w pełni skuteczne jeżeli da pan preparatowi rozdystrybuować się po układzie.

Jak najbardziej - można zastąpić kręcenie w miejscu spokojną jazdą ( nie sportową).

Serdecznie pozdrawiamy,

Zespół Ceramizer.pl

To dobrze, bo mi kręcenie w miejscu też się nie podobało ;)

Poza ceramizerami polecam pro-tec rewelacyjna firma na targach goście udowodnili że jak zaleje się to do silnika to potem auto bez oleju może śmigać :) szkoda że do alfy nie zdążyłem wlać;/

Amortyzatory
Powrót