• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Blokada tylnego dyferencjału

• Autor wątku Autor wątku walgreen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jakieś 7 lat temu jeździłem podczas testów GT z Q2 (normalną jeździłem na co dzień, bo byłem jej właścicielem) na torze doszkalającym kierowców. I jak by tego urządzenia nie nazwać jest różnica. Na "kółku" poślizgowym przejazd jednego okrążenia był zawsze lepszy z Q2 niż bez niego. Dlatego stwierdzam, iż lepsze takie niż żadne.

Słuchajcie, nawet ja już hoho temu wyczytałem w informacjach od Alfy , że Performance to raczej prawdziwe performance, a nie jakaś pod... elektryczna jak w Giulieccie (swoją droga jaka elektryczna szpera w GT??? kiedy ?) , czyli : aktywne zwieszenie (więc pewnie siła tłumienia amort., gdzieś jakiś użytkownik jeżdżący oboma wersjami pisał, że standartowe bez pakietu performance jest pomiędzy sztywnym a miękkim nastawieniem w wozie Z Performance ) plus mechaniczny mechanizm LSD - czyli jakiś torsen.

Jedno pytanie tylko się nasuwa , czy coś tam sprytnego takiego jak w Qadrifoglio jest/będzie - dokręcanie zewnętrznym kołem zakrętu (może coś skopiowali od Forda w tej kwestii ? No ale Ford klientom wszystko wyjaśnia jak działa ich przeniesienie napędu, łącznie z filmikami na YT które nawer laikowi wszystko wyjaśnią, a tu mamy Alfę Romeo, którą należy się cieszyć że w ogóle jest i tyle inie zadawać zbędnych i kłopotliwych pytań :)

Ostatnia edycja:
Słuchajcie, nawet ja już hoho temu wyczytałem w informacjach od Alfy , że Performance to raczej prawdziwe performance, a nie jakaś pod... elektryczna jak w Giulieccie (swoją droga jaka elektryczna szpera w GT??? kiedy ?) , czyli : aktywne zwieszenie (więc pewnie siła tłumienia amort., gdzieś jakiś użytkownik jeżdżący oboma wersjami pisał, że standartowe bez pakietu performance jest pomiędzy sztywnym a miękkim nastawieniem w wozie Z Performance ) plus mechaniczny mechanizm LSD - czyli jakiś torsen.

To ja bym prosił o podanie gdzie jest taka informacja, bo w katalogu / cenniku nie dojrzałem. A w salonie usłyszałem właśnie że jest to elektryczna "szpera", cokolwiek to znaczy. Co do amortyzatorów to jest tak jak piszesz i jest to powiązane z trybem DNA - w zależności od ustawienia trybu zmienia się "opór" zawieszenia.

tu macie wycinek emaila jakiego dostałem od FCA w grudniu 2016 jak próbowałem ich coś więcej podpytać:

Występujący w samochodzie tylny mechanizm różnicowy może być w dwóch konfiguracjach:
- Samoblokujący mechanizm różnicowy typu mechanicznego LSD (opcja).
- Mechanizm różnicowy normalnie otwarty.
Oba mechanizmy różnicowe dostępne są tylko w przypadku wersji 2.0 T4 MultiAir i 2.2 Mjet

niewiele, ale jest ważne info przy LSD - typu mechanicznego

Aaa, sprzedawca powiedział ? no , proszę zgaduj kliencie nasz którego mamy w d. , a Ty i tak się prosisz o nasze nasze wytwory, zgaduj sobie i szukaj prawdy, czy to co on powiedział to prawda, czy stula bo uważa cię kliencie za debila , któremu można wszystko wcisnąć, czy po prostu nie wie, a może ktoś inny z tej Sportowej Marki dla zmyłki gdzie indziej puścił w eter fałszywe info tak brzmiące :

"performance pack includes mechanical limited-slip differential, electronic suspension and paddle shifters to streering wheel in automatic versions"

Żeby kupując nowe auto szukać po omacku odpowiedzi na podstawowe pytania, zwłaszcza w wozach , które mają miłośnicy wyczucia detali i smaczków w prowadzeniu kupować...ech.

w alfie tak bylo, jest i pewnie szybko sie nie zmieni.

W Quadrofromagio torque vectoring jest na 100%. Bylem na prezentacji w [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo i caly slajd o tym byl.

Też sądzę że w niej jest (choć czy na tej samej zasadzie jak w RSie i czy tak samo się nazywa to nie wiem) , to akurat wielokrotnie w materiałach podkreślają i się chwalą . Ale w zwyklejszych to nie wie nikt nic albo wie i nie powie, a jak powie to nie wiadomo czy mu wierzyć :)
Tylko jak komuś na napędzie zależy a nie pierdółkach to tego RSa będzie ujeżdżać z uśmiechem na gębie, a nie auto z duszą, ale nie wiadomo czym wewnątrz.

Dobra ile można wylewać gorzkich żali na FCA? :D

Ja po raz kolejny mówię brać - nawet do jazdy po publicznych drogach, jeśli ktoś lubi czasem mocniej pocisnąć. W Giulii podobno nie da się całkiem wyłączyć kontroli trakcji, ale dzięki LSD w wielu sytuacjach się ona po prostu nie włączy, a z zakretu wyjdziesz szybciej.

Z otwartym dyfrem jak na wyjściu z zakrętu daje w palnik, to przy wyłączonej kontroli trakcji wewnętrzne koło, mniej obciążone gubi trakcje i auto po prostu nie jedzie, bo sobie mieli bez celu, czekanie aż opona załapie i auto w końcu zacznie przspieszać jest potwornie frustrujące. Z wlączoną kontrolą trakcji zdusi, jeszcze szarpnie hamulcem, i też auto zwolni zamiast przyspieszać. Z LSD auto będzie bardziej nadsterowne, bo moment obrotowy na zewnętrznym kole zacieśni skręt, ale lekka kontra krzywdy jeszcze nikomu nie zrobiła :cool:

Dobra ile można wylewać gorzkich żali na FCA? :D

jak to ile ? bez końca można, jak na każdym kroku tylko pożywka do tego nawet przy zakupie ? (to samo przed laty, faktycznie nic się nie zmienia :) - "a ile wynosi nośność dachu 156sw i 156 czy są różne i ile to kg " , "yyy , eeeee, hmmmm , noooo na pewno wystarczy , ale za dużo to nie można pakować" :)
Niech się ten FAP/FCA stara żeby powodów nie było, to nikt nie będzie marudził.

Wszystko jest gdzieś opisane, i mi nie musisz mówić, ale chodzi o to , żeby nie robić śledztw o proste sprawy.

jak to ile ? bez końca można, jak na każdym kroku tylko pożywka do tego nawet przy zakupie ? (to samo przed laty, faktycznie nic się nie zmienia :) - "a ile wynosi nośność dachu 156sw i 156 czy są różne i ile to kg " , "yyy , eeeee, hmmmm , noooo na pewno wystarczy , ale za dużo to nie można pakować" :)
Niech się ten FAP/FCA stara żeby powodów nie było, to nikt nie będzie marudził.
masz dużo racji.
Parę razy od zeszłego roku wysłałem przez oficjalny formularz kontaktowy na stronie AR listę braków i błędów w konfiguratorze, cenniku, katalogu i na samej stronie. za każdym razem kontaktowali się ze mną z FCA, miła rozmowa, już poprawią blablabla. niewiele zrobili. parę przykładów z pamięci (było tego znacznie więcej):
1.Veloce od 0.5 roku w sprzedaży, ciągle brak w katalogu (w lutym mówili że marcu już miał być zaktualizowany katalog, już gotowy tylko czekają na Misano Blue i pakiety wnętrza w oficjalnej ofercie)
2.Misano blue od 3mcy dostępne - brak w katalogu i cenniku
3.Strona formularza kontaktowego - jest przycisk WYŚLU - już 2 razy im przypominałem, za drugim po paru miesiącach szydziłem ale nie poprawili, ale ich to nie wzrusza.
4.Nie wiadomo czy dla Giulia/Business zamawiając opcję 788 (wnętrze Veloce) można brać kolorowe skóry/deskę (nie raczyli odpowiedzieć jak pytałem jakiś czas temu)
5.W katalogu brak niektórych wzorów felg
6.Błędne działanie konfiguratora (jak się za dużo dodaje/zmienia, ceny zaczynają szaleć czasem, opcje się odznaczają)

Ręce opadają. Mają fajne auto, ale złą opinię, tylko nie poprawią jej dając cene bliską niemcom i samozwańczo ogłaszając się "jesteśmy premium", skoro reszta leży totalnie. W BMW dostałem na dzień dobry pięknie wydany katalog serii 4GC którym się zainteresowałem, a w AR nawet nie ma porządnego cennika czy katalogu w PDF.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót