Bella 156 2 kolory

Grendi

Nowy
Auto
Były 156.2.0 TS 159.1.9 JTDm 147.1.9Jtd Jest 159. 2.4 sw
Moja przygoda z Alfa zaczela sie stosunkow niedawno skonczylem szkole zaczolem prace na tirach zaoszczedzilem troske kasy i trzeba bylo podjac decyzje jaki ma byc moj 1 samochod? POjecjalem na gielde z zamiarem kupienia jakiegos fiacika gdy nagle zobaczylem ta srebrna pieknosc usiadlem sie przejechaem i bumm bez zbednego zastanawiania kupilem. Pierwszy dzien uzytkowania wybralem sie przetestowac moja pieknosc po przejechaniu 15 km pedał hamulca stal sie mieki nie bylo zadnego hamowania dobrze ze bym wieczor i pusta droga;] Podnosze maske i cieknie plyn podczas pompowania;/ U mechanika okazalo sie ze to nie cylinderk jak myslalem wczesniej tylko glowny przewod na nastepny dzien auto juz bylo sprawne. Nie trwalo to jednak dlugo;] Przy zakupie pokierowalem sie sercem a nie zrdowym rozsadkiem. Z uplywem czasu narastaly problemy podczas zapalania auta trzeba bylo poczekac az sie mu zachce pracowac bo gdy dodawalem gazu zaczynal gasnac. Nawet na drodze nie mozna bylo dawac duzo gazu bo dzialo sie doladnie to samo. Auto zaczlo palic 14 l/100km chłodnica przeciekala. Nednak najbardziej przejechalem sie na wymianie rozrzadu wiadomo nie nowe auto trzeba wymienic i tak zrobilem tylko ze chcialem troszke zaoszczedzic i oddalem do
"garazowego mechanika" po przejechaniu 200 km rozrzad "pasek" sie przerwal odziwo nic nie uszkodzil. Tym razem odalem do Aso Fiata i alfy romeo wymienili rozrzad i rolki po 2 dniach rolka z napinaczem piszczaly;/
JEzdzilem tak dosc dlugo nie bylo kasy znow na wymiane. Po ok 1 miesiacu znalazlem odpowiedni warsztat oddalem wymienilem plyny olej powodem braku mocy okazalo sie ze przeplywka byla z opla i miala zle parametry wysokie spalanie powodowala sonda lambda chlodnica zostala wymieniona na nowa tak jak napinacz i rolka. Do tego doszlo jeszcze cieknoca miska olejowa. Po wymianie filtrow okazalo sie ze nie bylo wogole filtru powietrza ;/ No Ale wkoncu stalo sie wszystko wymienione zakupilem jeszcze kilka drobiazgow jak nowy gril bo znaczek byl wyblakly:D dywaniki popielniczka chociaz nie pale to kupilem bo stara sie nie zamykala a w samochodzie musi byc wszystko sprawne zostala mi tylko klimatyzacja ale to poczeka do nastenego roku okazalo sie po nabiciu ze kompresor padl nowy 1200 albo uzywka bez gwarancji 500 wole dodac troszke ale miec spokuj. Kupilem nowe felgi 16 cali i opony continental ktore teraz mam zamiar srzedac bo zamowilem juz 17 calowe z nowymi oponami pod nowy lakier do mojem pieknosci. Gdyz kupilem nowe zderzaki i progi mieszkam niedaleko firmy co je produkuje wiec nie martwilem sie ze przyjda pekniete bo sam je przywiozlem;] Wiem ze nie kazdemu sie bedzie podobac albo powie ze te poliestry wytrzymuja do 1 dziury tylko ze jak kupilem auto to mialo 186 a teraz ma 190 tys wiec nie jezdze nim duzo bo ciagle w trasie. Zreszta nie ma co nazekac na polskie drogi przejedzcie sie do rumuni to zobaczycie zle drogi;]. Musze dokupic tlumik bo ten co teraz mam jest na krotki i nie ma brzmienia takiego jaki bym chcial jesli ktos moze cos polecic to bede wdzieczny. Pomimo tych usterek nie zamierzam jej sprzedawac wiadomo kobieta ma swoje kaprysy i wlasnie za ta ja kocham:D
A kola kupilem 5 na 100 i pasuja ;] wystarczylo pływajace sruby kupic

Hmmm... ogólnie pewnie Twoja Bella wzbudzi trochę kontrowersji, to jednak nie jest taka zła, jak się spodziewałem. Pomimo tego "tuningu" z zewnątrz wszystko jakoś pasuje, może ten czarny kolor i normalne lampy trzymają fason. Malowanie ciekawe, tylko jak trwałe? Felgi rzecz gustu, ja za tym wzorem nie przepadam, bo częściej on na drodze niż kołpaki po tym sezonie. Brak znaczka niebardzo z przodu wygląda, to nie Opel/VW tylko Alfa Romeo, nie ma się czego wstydzić :P Zderzaków nie będę komentował, bo skoro nie zdemontowałeś, to pewnie Ci sie podobają. Jedno jest pewne, KM nie dodają a mogą znacznie utrudnić życie w mieście (parkowanie, polskie drogi etc.).

Ogólnie to musisz dbać o silnik, bo jest wymagający. Dobrze, że zrobiłeś rozrząd, filtry etc. Pilnuj oleju (minimum 1/2 wskaźnika) a będzie służyć, i cieszyć podczas jazdy bo 2.0 potrafi czasem zaskoczyć miło :)

Udanego użytkowania Belli i powodzenia w przywracaniu stanu technicznego do normy, pozdrawiam
GrzesiuŻar

Ostatnia edycja:
Szczerze mówiąc zderzaki mi się zupełnie nie podobają ale to kwestia gustu tak samo jak kolor (cala czarna była by ładniejsza:P) Pojeździsz trochę, zobaczysz jak to jest mieć takie zderzaki - nie będzie to miłe zaskoczenie. Ja swój zderzak w Lancerze łatałem 10?20? razy i przód i tył tak samo jak i progi ale w końcu nerwy mi puściły i samochód sprzedałem. Od strony mechanicznej na pewno wielki plus dla Ciebie za dbanie o samochód. Włoszki są kapryśne i albo się je kocha albo nienawidzi. Ja mam swoją już rok a dalej jak na nią patrze jest jak za pierwszym razem :D

Do mnie nie przemawia tuning optyczny ;) Jestem fanem serii lub jeśli już to tuning w stylu opc, abarth czy alpina.

Ale felgi świetne :D Kocham cienkie szprychy :)

felgi naprawdę super ;) reszta kwestia gust ale dla mnie może być

bardzo mi się podobają te dwa kolorki. Świetna fela. co do zderzaków nie mój styl i osobiście nie założył bym, ale generalnie fajnie wygląda (kozacko :D)

Serce chłopie do Alfy to Ty masz, z gustem niestety gorzej...
Nie obraź się, mówię to co myślę. Musiałeś trafić na na prawdę zajechany egzemplarz, że ktoś w ogóle go filtra powietrza pozbawił, a o takich "detalach" jak przepływomierz z Opla już nie wspominając.
Mam nadzieję, że sam stwieirdzisz, że te zderzaki i listwy progowe zamiast dodać Alfie uroku, to go niestety ujmują i założysz serię, albo przynajmniej GTA.
Felgi OK, chociaż ja wolę szprychy całkiem srebrne.
Pozdrawiam.
- Rafał

Auto super mi się bardzo podoba nie wiem dlaczego wszyscy boją się przerabiać alfę auto seryjnie wygląda na prawdę super bo to przykuło moją uwagę przy kupnie pierwszej ale można ją przerobić i to całkiem nieźle na zachodzie przeróbka alf jest na porządku dziennym większość rzeczy właśnie pochodzi z zachodu i tam się tego nie boją. Ja swoją belle też przerabiam i wcale się tego nie wstydzę i jak skończę to na pewno dam fotki i mam nadzieje że trafię gdzieś kolegę na zlocie. Pozdrawiam i gratuluję :)

ogólnie sylwetka zepsuta przez nadmiar spojlerów,które nie wpływają pozytywnie, bo wygląda jak czołg. Na + ewentualnie felgi. Nie gustuję w niemieckich tuningach. Wolę serię lub GTA. To tylko moja opinia. Niech ci dzielnie służy. Pozdro.

musze podzielic opinie kolegow, bo mi tez nie podoba sie ten body kit :D Gratuluje za to wytrwalosci bo wielu juz by dawno to sprzedalo i potem opowiadało znajomym ze alfa to wielkie gowno! Mam nadzieje ze czegos sie nauczyles i wiecej nie kupisz auta na giełdzie bo tam jest niemal 100% pewnosci ze auto ma bardzo bujna przeszlosc. Pozdrawiam i dbaj o nia bo widac ze potrafisz :)

Auto super mi się bardzo podoba nie wiem dlaczego wszyscy boją się przerabiać alfę auto seryjnie wygląda na prawdę super bo to przykuło moją uwagę przy kupnie pierwszej ale można ją przerobić i to całkiem nieźle na zachodzie przeróbka alf jest na porządku dziennym większość rzeczy właśnie pochodzi z zachodu i tam się tego nie boją. Ja swoją belle też przerabiam i wcale się tego nie wstydzę i jak skończę to na pewno dam fotki i mam nadzieje że trafię gdzieś kolegę na zlocie. Pozdrawiam i gratuluję :)

ale zachowaj te kołpaki, fajne sa.. :D

Ostatnia edycja:
Cytując starego Zientarskiego - "Tuning optyczny, to psucie koncepcji projektanta." Pod tym akurat bym się podpisał.
Jednym będzie się podobać, innym nie, rzecz gustu. Ale emocje wzbudzać będzie.
Szerokiej drogi!

Fele mi sie podobają i takie chyba u siebie wrzucę...co do reszty...to...zostawię bez komentarza i podpisuje sie pod słowami alcesa.

Szerokiej drogi Kolego

Ale potwór! Ile ma na liczniku ? Wygląd twojego auta to jedna wielka i najważniejsza usterka ;) Ale próbuję to jakoś zrozumieć bo teraz tych 156'tek jeździ tyle co golfów, aż wstyd sie w tym pokazać, więc trzeba się wyróżnić.

Ale masz wielki PLUS za wytrwałość przy naprawianiu swojej padaki.

Nie obraź się za nie fajną opinię, ale to tylko i wyłącznie moje zdanie :P odbierz je żartobliwie i ściągnij ten balast bo mnie serce boli.

Pozdrawiam :P

Ostatnią edycję dokonał moderator:
z tym że 156 jeździ tyle co golfów to się nie zgodzę u mnie w mieście są bodajże 4 może 5 a jak na drodze spotkam 156 to święto jest, przestańcie tak krytykować kolegę włożył tyle pracy i serca do tego auta a wszyscy je krytykują no ale cóż nie wszyscy umieją ludzką pracę docenić ale takie życie :/

to prawda w wiekszych miastach jezdzi juz bardzo duzo 156, dlatego tez zrezygnawalem z szukania tego modelu, poprostu jest on juz zbyt "zwykły", a nie tego oczekawalem od Alfy :)

Witam kolege tez jestem z RŚ , stales moze kiedys na olszynowej przy budce z totolotkiem na Halembie? zdaje mi sie , ze ja widzialem :D

Gratuluje , ze sie nie poddajesz i walczysz z usterkami , a tego poprzedniego wlasciciela niech ........... bo przez takich jak on slyszymy takie , a nie inne opinie o alfach.

Z checia byl ja obejrzal z bliska :D

pozdro

Nie wiem co Ci się nie podobało w niej ze postanowiłeś ja tak zmodyfikować. No coz wazne ze Tobie sie podoba :) Ale takie zachowanie jak twoje się chwali :) Wiec mimo wszystko + dla ciebie kolego :) Lepiej żeby była perfekt w takim body, niż w ori na szrocie :)

Pzdr :)

Amortyzatory
Powrót