Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powtórze się .
Czy są jakieś badania, które twierdzą,że wnoski, metodologia badań albo użyte instrumenty były niewłaściwe?
Bo cały czas deprecjonujesz wyniki tych badań na zasadzie "badania są żle zinterpretowane mimo że nie mam danych, które mogę przedstawić na poparcie moich wniosków"

To jeszcze raz. Są chociażby badania podlinkowane przez Tomtrz, które spadek zanieczyszczeń powietrza przypisują lockdownom.

To jeszcze raz. Są chociażby badania podlinkowane przez Tomtrz, które spadek zanieczyszczeń powietrza przypisują lockdownom.

Czemu miałyby się wykluczać?Czy ja pisałem gdziekolwiek,że spadek zanieczyszczeń w 100% zależy od ograniczeń ruchu?

????

a to czekaj, wszystkie strefy niskiej emisji zostały uruchomione w czasie lockdownów, i nie ma możliwości sprawdzenia, czy to rzeczywiscie wprowadzenie wpłynęło na jakosc powietrza, czy to lockdowny?

oh, wait, :D

nie za stary jesteś na takie wygibasy? :D :D

No widzę,że wzorem Innego użytkownika sięgnąłeś po broń ostateczną-argumenty personalne.Słabo trochę....

Mam wrażenie, że wyłożyłem temat tak prosto jak to możliwe. Bez zrozumienia zagadnień typu zbiór łączny/rozłączny ta dyskusja nie posunie się do przodu. Szkoda prądu.

Mam wrażenie, że wyłożyłem temat tak prosto jak to możliwe. Bez zrozumienia zagadnień typu zbiór łączny/rozłączny ta dyskusja nie posunie się do przodu. Szkoda prądu.

Badania trwały od 2016 .Lockdowny trwały od 2020.Napeawdę twierdzisz,że lockdowny były zmienną, której wpływ trudno było oszacować ludziom przeprowadzającym badania?Skąd ta pewność,że nie uwzględniali tego czynnika, ani innych wymienionych przez Ciebie w prowadzonych obliczeniach?

Tesla model Y po pierwszym kwartale tego roku stała się najlepiej sprzedającym modelem w Europie. Nie spośród elektryków tylko wszystkich samochodów osobowych! Wyprzedziła takie spalinowe hity jak VW T-roc i Dacia Sandero. Łączna sprzedaż samochodów zasilanych prądem wzrosła do 13.4 %.

Tesla model Y po pierwszym kwartale tego roku stała się najlepiej sprzedającym modelem w Europie. Nie spośród elektryków tylko wszystkich samochodów osobowych! Wyprzedziła takie spalinowe hity jak VW T-roc i Dacia Sandero. Łączna sprzedaż samochodów zasilanych prądem wzrosła do 13.4 %.

mało tego, Tesla model Y jest na drodze do stania się najlepiej sprzedającym się samochodem na całym świecie.

Czekam aż koledzy nam wytłumaczą, że to wcale nie znaczy, ze elektryka da sie normalnie używać, i ludzie je chętnie kupują :D

Y co z tego ?

W tym zestawieniu piszą, że to efekt skumulowanej realizacji zamówień, na co ma pomóc fabryka w Niemczech.

BTW Sandero niewiele gorzej się sprzedaje, a z Dusterem to w ogóle, znaczy Dacie to super bryki są ? Alfa wiemy jak się sprzedaje - znaczy szmelc? może i tak.

A jak tam w PL ? u nas zdaje się wciąż i jeszcze dłuuugo Sandero będzie mniejszy ślad węglowy zostawiać niż tai igrek.

mało tego, Tesla model Y jest na drodze do stania się najlepiej sprzedającym się samochodem na całym świecie.

Czekam aż koledzy nam wytłumaczą, że to wcale nie znaczy, ze elektryka da sie normalnie używać, i ludzie je chętnie kupują :D

bardzo dobrze. im więcej ludzi zakosztuje tego miodu, tym szybciej okaże się co to jest warte.

Niezależnie od tego nadal nie spełnia twoich wymagań? Jakieś strasznie wygórowane masz, czy ta Tesla jednak nie jest taka genialna?

Niezależnie od tego nadal nie spełnia twoich wymagań? Jakieś strasznie wygórowane masz, czy ta Tesla jednak nie jest taka genialna?

To akurat dość zrozumiałe. Trzeba do tego jakoś podejść nie wywracając się z zamkniętymi oczami gdy stoi przy "pobliskim" kabelku i co gorsza później jechać z otwartymi oczami.

Tak jeszcze co do pojazdów elektrycznych- czytałem o elektrycznej, ekologicznej koparce na akumulatory, która pracuje ok. 2 godzin, po czym trzeba ładować jej akumulatory spalinowym generatorem przez 8 godzin :-)

bardzo dobrze. im więcej ludzi zakosztuje tego miodu, tym szybciej okaże się co to jest warte.

Pełna zgoda, szybciej przyjmie się ta technologia ze względu na masę zalet przy codziennym użytkowaniu. Niewielu po elektryku wraca do samochodu spalinowego i te statystyki bedą się tylko poprawiać dzięki postępowi technologicznemu.

- - - Updated - - -

Maserati zaprezentowało Grecale w wersji elektrycznej - 557KM, 4.1 s do setki, potężna bateria 105 KWh. Ciekawe jak im się to udało, skoro Grecale bazuje na tej samej platformie co Stelvio.

https://www.youtube.com/watch?v=-56DulnY2AA
podoba mi się jeden cytat. to auto uczy wstrzemięźliwości.

To jest dla mnie jakiś absurd, eko auto, które waży 2800 kg. I takie miejskie auto z małym silniczkiem, ważące 800kg jest mniej ekonomiczne niż ten prawie 3 tonowy mastodont??? Serio???

To jest dla mnie jakiś absurd, eko auto, które waży 2800 kg. I takie miejskie auto z małym silniczkiem, ważące 800kg jest mniej ekonomiczne niż ten prawie 3 tonowy mastodont??? Serio???

eeee? Pite było z rana? Przecież to jest luksusowy SUV segmentu F. Ile myslisz takie ma ważyć? :D :D I od takiego samego spalinowego tak, na pewno jest bardziej ekologiczne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót