• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
To wy zaprzeczacie temu, że auta EV też szkodzą. ....
Przepraszam bardzo, ale czy ja gdziekolwiek kiedykolwiek napisałem,że elektryki zupełnie nie szkodzą?
Bo po raz kolejny ktoś zarzuca mi coś czego nigdy nie napisałem.

- - - Updated - - -

Kolego, przedstawiłeś artykuł, w którym autor na podstawie jakiś tam badan stwierdził wpływ czynnika X na zjawisko Y. Zapytałem, czy zostały uwzględnione inne czynniki mogące mieć wpływ na wyciągnięte wnioski. I co ? I z 5 punków wymijająco odpowiedziałeś na 2.
.

Odnosę się zbiorczo, bez rozdzielania na punkkty.
Mamy zbadany i udowodniony czynnik wpływający na zanieczyszczenie powietrza w miastach w postaci ogrzewania domów śmieciami, miałem węglowym itp.W związku z tym stosuje się kary, monitorowanie powietrza, kontrolę, programy wymiany pieców itp
Mamy również inny zbadany i udowodniony czynnik w postaci spalin samochodowych. Mamy nie podejmować działań, gdyż walczymy już z pierwszym czynnikiem więc ten mamy sobie odpuścić?
Poza tym uważasz,że zmiany jakości powietrza występujące akurat w czasie wprowadzenia ograniczenia ruchu mają wszystkie inne powody, ale akurat nie ograniczenie ruchu?

.

ps. dzisiaj widziałem pierwszy raz na żywo Dacię Spring. Z materiałów w TV i youtubach - myślałem że jest to nieco zmniejszony Duster w wersji EV. A to jest do .urwy nędzy Matiz za ponad 100tys.....

Matiz przy tym to wypas. W tym pod podstawowym względem - dojedzie dalej niż 90km z ogrzewaniem.
Duster to supercar przy tym, Nie odbierając nic Dusterowi niegłupie auto wiele potrafiące. No tylko przez durne normy co rusz z wykasowanymi silnikami i napędami.

To samo dotyczy innych samochodów normalnych vs na baterie.

Co do Wrocławia .. jedna z gorszych traum poruszania się samochodem jakie przeżyłem. Makabra. Sam musząc w jakiś sposób tam mieszkać chodziłbym z buta bo i hulajnogi na tych wertepach nie dają rady. A z relacji syna tam studiującego tramwaje również.
Tylko dlaczego dla jakichś ułomnych patologii odmawiać możliwości poruszania się samochodami spalinowymi tam gdzie to jest płynne gładkie i bez takiego w ogóle jakiegokolwiek stężenia korków?
To trochę zastanawia. Jak szczepionka od 6go miesiąca życia. Gdy żadnej potrzeby czy korzyści do strat jej tam nie ma .

Przepraszam bardzo, ale czy ja gdziekolwiek kiedykolwiek napisałem,że elektryki zupełnie nie szkodzą?
Bo po raz kolejny ktoś zarzuca mi coś czego nigdy nie napisałem.

- - - Updated - - -

Odnosę się zbiorczo, bez rozdzielania na punkkty.
Mamy zbadany i udowodniony czynnik wpływający na zanieczyszczenie powietrza w miastach w postaci ogrzewania domów śmieciami, miałem węglowym itp.W związku z tym stosuje się kary, monitorowanie powietrza, kontrolę, programy wymiany pieców itp
Mamy również inny zbadany i udowodniony czynnik w postaci spalin samochodowych. Mamy nie podejmować działań, gdyż walczymy już z pierwszym czynnikiem więc ten mamy sobie odpuścić?
Poza tym uważasz,że zmiany jakości powietrza występujące akurat w czasie wprowadzenia ograniczenia ruchu mają wszystkie inne powody, ale akurat nie ograniczenie ruchu?

Tyle, że cytowany przez ciebie artykuł, wspierający się "badaniami naukowymi" stawia sprawę tak, jakby tylko ta jedna prosta decyzja administracyjna spowodowała obniżenie zanieczyszczenia powietrza o 1/3, co jest daleko idącą nadinterpretacją faktów, co udowodniłem ci wczoraj przy porannej kawie.

tak tak, wiadomo, nie można ufać nauce. Tylko wy wiecie jaka PRAWDA, WŁĄCZ MYŚLENIE! :D :D

Kolega rozumiem bezkrytycznie ufa wszystkiemu co zostało "naukowo" opisane. Włącznie z potwierdzoną "naukowo" wyższością rasy aryjskiej nad innymi.

Tyle, że cytowany przez ciebie artykuł, wspierający się "badaniami naukowymi" stawia sprawę tak, jakby tylko ta jedna prosta decyzja administracyjna spowodowała obniżenie zanieczyszczenia powietrza o 1/3, co jest daleko idącą nadinterpretacją faktów, co udowodniłem ci wczoraj przy porannej kawie.

".....O jakości powietrza decyduje wiele elementów. Istnieją trzy kategorie źródeł powstawania zanieczyszczeń w atmosferze. Pierwszym z nich jest emisja związana bezpośrednio z działalnością człowieka. W Polsce to głównie emisja w sektorze komunalno-bytowym związana z produkcją ciepła i energii w urządzeniach indywidualnych, emisja z sektora energetyki, transportu, rolnictwa, produkcji przemysłowej i działalności usługowej. Drugim źródłem jest emisja pośrednio związana z działalnością człowieka, czyli tzw. wtórna emisja, obejmująca m.in. porywanie wcześniej wyemitowanych cząstek pyłu z dróg, wysypisk, hałd, emisja z odkrytych pól uprawnych oraz tworzenie się zanieczyszczeń w atmosferze. Trzecią kategorią jest emisja naturalna powodowana m.in. przez aerozol morski, aktywność wulkaniczną, sejsmiczną i geotermiczną, naturalne pożary lasów i torfowisk, emisję aerozolu biologicznego (pyłki roślinne, zarodniki grzybów, fragmenty materiału roślinnego, wirusy i bakterie) oraz przenoszenie zanieczyszczeń z regionów suchych i pustynnych. Wirusy są zaliczane do emisji naturalnych (jak np. wirusy grypy, czy bakterie chorobotwórcze), a ich udział w zanieczyszczeniu powietrza jest pomijalny. ..."

Ja tum widzę kompleksowe podejście do temat, biorące pod uwagę nie tylko transport.Nie widzę w reszcie artykułu,żadnych obietnic o zmniejszeniu zanieczyszczenia o 1/3 jedną prostą decyzją.

Kolega rozumiem bezkrytycznie ufa wszystkiemu co zostało "naukowo" opisane. Włącznie z potwierdzoną "naukowo" wyższością rasy aryjskiej nad innymi.

Ty tak na serio, czy trollujesz? Rozumiesz w ogole jak działa współczesna nauka? Metoda naukowa, publikacje, recenzje, replikacja, te sprawy? :D A pozniej sie człowiek dziwi, ze ludzie kupują strukturyzatory do wody od pana ziębi, bo skoro on sie nazywa naukowcem, i mówi, ze to działa, to przeciez nim jest, i to działa :D

Ostatnia edycja:
".....O jakości powietrza decyduje wiele elementów. Istnieją trzy kategorie źródeł powstawania zanieczyszczeń w atmosferze. Pierwszym z nich jest emisja związana bezpośrednio z działalnością człowieka. W Polsce to głównie emisja w sektorze komunalno-bytowym związana z produkcją ciepła i energii w urządzeniach indywidualnych, emisja z sektora energetyki, transportu, rolnictwa, produkcji przemysłowej i działalności usługowej. Drugim źródłem jest emisja pośrednio związana z działalnością człowieka, czyli tzw. wtórna emisja, obejmująca m.in. porywanie wcześniej wyemitowanych cząstek pyłu z dróg, wysypisk, hałd, emisja z odkrytych pól uprawnych oraz tworzenie się zanieczyszczeń w atmosferze. Trzecią kategorią jest emisja naturalna powodowana m.in. przez aerozol morski, aktywność wulkaniczną, sejsmiczną i geotermiczną, naturalne pożary lasów i torfowisk, emisję aerozolu biologicznego (pyłki roślinne, zarodniki grzybów, fragmenty materiału roślinnego, wirusy i bakterie) oraz przenoszenie zanieczyszczeń z regionów suchych i pustynnych. Wirusy są zaliczane do emisji naturalnych (jak np. wirusy grypy, czy bakterie chorobotwórcze), a ich udział w zanieczyszczeniu powietrza jest pomijalny. ..."

Ja tum widzę kompleksowe podejście do temat, biorące pod uwagę nie tylko transport.Nie widzę w reszcie artykułu,żadnych obietnic o zmniejszeniu zanieczyszczenia o 1/3 jedną prostą decyzją.

w poście #2929
napisaleś:
. W Antwerpii wdrożenie Low Emission Zone pozwoliło na zmniejszenie emisji NO2 o ok. 30 proc. pomiędzy 2016 a 2021 rokiem. W Berlinie redukcja emisji tlenków azotu wyniosła 20 proc., natomiast cząstek stałych aż o 50 proc.. W Londynie dzięki implementacji tego rozwiązania ograniczono emisję tlenków azotu o 31 proc.. Natomiast w Rotterdamie od 2016 r., czyli momentu powiększenia terenu obejmowanego przez strefę, redukcja cząstek PM unoszących się w powietrzu wyniosła 20-30 proc.
https://smoglab.pl/strefa-czystego-t...nych-miastach/

a teraz cytujesz zupełnie cos innego próbując odwrócić kota ogonem.

- - - Updated - - -

.....Rozumiesz w ogole jak działa współczesna nauka? Metoda naukowa, publikacje, recenzje, replikacja, te sprawy? :D......

jestem skłonny założyć się o dobry alkohol, ze jeśli zrobimy kwerendę badań nad aryjskościa w 3 Rzeszy to wszystkie te elementy się tam znajdą.
Zresztą, co tu grzebać w historii, nie trzeba daleko szukać. Obecnie rozpycha się łokciami "nauka" gender i 100płci.....

Ostatnia edycja:

chłopie, jest pierdylion różnego rodzaju badań i analiz zarówno na temat efektywności stref niskiej emisji, jak i na przykład tego, jak pandemia wpłynęła na jakość powietrza

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8871899/
tu masz na przykład od razu zebrane dane z ponad setki

- - - Updated - - -

jestem skłonny założyć się o dobry alkohol, ze jeśli zrobimy kwerendę badań nad aryjskościa w 3 Rzeszy to wszystkie te elementy się tam znajdą.

ok, to zrób :)

Zresztą, co tu grzebać w historii, nie trzeba daleko szukać. Obecnie rozpycha się łokciami "nauka" gender i 100płci.....

i tu też, podejrzewam, ze nie wiesz o czym mówisz, bo nie rozumiesz znaczenia stosowanych pojęć :D

w poście #2929
napisaleś:
. W Antwerpii wdrożenie Low Emission Zone pozwoliło na zmniejszenie emisji NO2 o ok. 30 proc. pomiędzy 2016 a 2021 rokiem. W Berlinie redukcja emisji tlenków azotu wyniosła 20 proc., natomiast cząstek stałych aż o 50 proc.. W Londynie dzięki implementacji tego rozwiązania ograniczono emisję tlenków azotu o 31 proc.. Natomiast w Rotterdamie od 2016 r., czyli momentu powiększenia terenu obejmowanego przez strefę, redukcja cząstek PM unoszących się w powietrzu wyniosła 20-30 proc.
https://smoglab.pl/strefa-czystego-t...nych-miastach/

.
Po prostu nie wiedziałem o który konkretnie artykuł Ci chodzi, gdyż tego nie zaznaczyłeś, więc odniosłem się do innego.
Ale co do podanych danych.
Jeśli zarzuca się że jakieś badania są błędne, to zadaniem "oskarżająceg"o jest to udowodnić.I jeśli twierdzisz,że ograniczenie ruchu samochodowego nie miały wpływu na wyniki tych badań w stopniu w jakim zostały przedstawione. powinneneś pokazać wyniki, które potwierdzają Twoją wersję.Bo skoro tak łątwo obalić te badania to powinneneś bez trudu przedstawić jakieś przeciwstawne.Bo póki co to wygląda to w sposób" Te badania są złe, bo według mnie badający żle je przeprowadzili"

- - - Updated - - -

Znowu jakieś absurdalne, wymyślone przykłady nijak mające się do temaru, które mają zdyskredytować sens jakichkolwiek badań?Nic nowego na tym forum.

Ostatnia edycja:
Po prostu nie wiedziałem o który konkretnie artykuł Ci chodzi, gdyż tego nie zaznaczyłeś, więc odniosłem się do innego.
Ale co do podanych danych.
Jeśli zarzuca się że jakieś badania są błędne, to zadaniem "oskarżająceg"o jest to udowodnić.I jeśli twierdzisz,że ograniczenie ruchu samochodowego nie miały wpływu na wyniki tych badań w stopniu w jakim zostały przedstawione. powinneneś pokazać wyniki, które potwierdzają Twoją wersję.Bo skoro tak łątwo obalić te badania to powinneneś bez trudu przedstawić jakieś przeciwstawne. Bo póki co to wygląda to w sposób" Te badania są złe, bo według mnie badający żle je przeprowadzili"

Tomtrz właśnie podrzucił linka w którym jest opisany wpływ lockdownów na jakość powietrza, aczkolwiek nie miałem czasu, żeby dokładnie przeczytać metodologię badań.
Także mamy tu przykład 2 różnych badań/artykułów, które wzajemnie się negują.

Znowu jakieś absurdalne, wymyślone przykłady nijak mające się do temaru, które mają zdyskredytować sens jakichkolwiek badań?Nic nowego na tym forum.
może po prostu sugestia, żeby analizować to co się czyta, a nie łykać wszystko jak leci, bo podparte jakimiś badaniami.

- - - Updated - - -

ale przecież to jest o covidzie. Co ty juz sie w misia tadzia zamieniasz?
Weź ty się z Adi-m dogadaj co odpowiada za zmniejszenie zanieczyszczeń w powietrzu covid, czy strefy.

.

Dobrze wiesz czemu te badania są rozbieżne.Przecież jest oczywiste,że inne będą wyniki dla Europy, a inne dla Chin, gdzie ludzie byli aresztowani lub na siłę przetrzymywani w mieszkaniach..W Europie komunkiacja miejska, firmy spedycyjne jak również ruch samochodowy nie był objęty restrykcjami więc spadki zanieczyszczeń były mniejsze.

Dobrze wiesz czemu te badania są rozbieżne.Przecież jest oczywiste,że inne będą wyniki dla Europy, a inne dla Chin, gdzie ludzie byli aresztowani lub na siłę przetrzymywani w mieszkaniach..W Europie komunkiacja miejska, firmy spedycyjne jak również ruch samochodowy nie był objęty restrykcjami więc spadki zanieczyszczeń były mniejsze.

Są w tym artykule dane np. dla Wiednia (Austria, Europa - żadne tam Chiny) z następującym wnioskiem "NO 2 zmniejszyło się o około 13,7–30,4%, podczas gdy O 3 wzrosło o około 3,7–11,0%".
To jak to jest po pierwsze z tymi strefami? Po drugie z dyskredytacją badań naukowych? Bo któreś badanie trzeba tu zdyskredytować. Cytowane przez Ciebie, czy to cytowane przez Tomtrz?

Są w tym artykule dane np. dla Wiednia (Austria, Europa - żadne tam Chiny) z następującym wnioskiem "NO 2 zmniejszyło się o około 13,7–30,4%, podczas gdy O 3 wzrosło o około 3,7–11,0%".
To jak to jest po pierwsze z tymi strefami? Po drugie z dyskredytacją badań naukowych? Bo któreś badanie trzeba tu zdyskredytować. Cytowane przez Ciebie, czy to cytowane przez Tomtrz?

W związku z mniejszym ruchem aż o tyle spadło zanieczyszczenie?Jak to możliwe?Czyżby auta osobowe odpowiadały za to aż w tak dużym stopniu?Czy jednak w związku z tym ograniczenie ruchu w strefach mogłoby mieć wpływ na poziom zanioeczyszczenia?,,,,e no nie, na pewno nie.

W związku z mniejszym ruchem aż o tyle spadło zanieczyszczenie?Jak to możliwe?Czyżby auta osobowe odpowiadały za to aż w tak dużym stopniu?Czy jednak w związku z tym ograniczenie ruchu w strefach mogłoby mieć wpływ na poziom zanioeczyszczenia?,,,,e no nie, na pewno nie.

Kwestionujesz badania naukowe????? :)

Kwestionujesz badania naukowe????? :)

No właśnie zgadzam się z podanymi przeze mnie badaniami naukowymi wykazujące spadek zanieczyszczeń związany z ograniczeniem ruchu.(Bo nie wierzę,że nie wyczułeś ironii)
Podaj jakieś badania , które twierdzą że ograniczenia ruchu w strefach nie mają wpływu na poziom zanieczyszczeń i będziemy mogli przybić piątkę, jako Ci którzy mają rację mimo przeciwnych zdań ;)

No właśnie zgadzam się z podanymi przeze mnie badaniami naukowymi wykazujące spadek zanieczyszczeń związany z ograniczeniem ruchu.(Bo nie wierzę,że nie wyczułeś ironii)
Podaj jakieś badania , które twierdzą że ograniczenia ruchu w strefach nie mają wpływu na poziom zanieczyszczeń i będziemy mogli przybić piątkę, jako Ci którzy mają rację mimo przeciwnych zdań ;)

Zgadzam się, że strefy miały jakiś tam wpływ. Z tym że mamy taką śmieszną sytuację, że np. w rzeczonym Amsterdamie zanieczyszczenia zmniejszyły się o 1/3. Fakt potwierdzony pomiarami. Ale z tego faktu wyciągane są zgoła odmienne wnioski, a zasługi za to przypisywane w 100% poszczególnym działaniom/zdarzeniom losowym/pogodowym które miały na to zmniejszenie wpływ. Nie wiesz, czy strefa odpowiada za 1% spadku zanieczyszczeń, 5, czy 10%. Ale na pewno nie za całe 33%. Podobnie z lockdownem on tez w 100% nie odpowiada za spadek zanieczyszczeń (chociaż w tych badaniach covidu są zastrzeżenia, że uwzględniano sezonowość pogodową - więc ktoś miał świadomość, że nie tylko lockdowny mają wpływ na spadek zanieczyszczeń).

Tomtrz właśnie podrzucił linka w którym jest opisany wpływ lockdownów na jakość powietrza, aczkolwiek nie miałem czasu, żeby dokładnie przeczytać metodologię badań.

jak się niby negują? :D :D

No skoro mniejszy ruch, to mniej zanieczyszczeń, to.....?

Zgadzam się, że strefy miały jakiś tam wpływ. Z tym że mamy taką śmieszną sytuację, że np. w rzeczonym Amsterdamie zanieczyszczenia zmniejszyły się o 1/3. Fakt potwierdzony pomiarami. Ale z tego faktu wyciągane są zgoła odmienne wnioski, a zasługi za to przypisywane w 100% poszczególnym działaniom/zdarzeniom losowym/pogodowym które miały na to zmniejszenie wpływ. .
Powtórze się .
Czy są jakieś badania, które twierdzą,że wnoski, metodologia badań albo użyte instrumenty były niewłaściwe?
Bo cały czas deprecjonujesz wyniki tych badań na zasadzie "badania są żle zinterpretowane mimo że nie mam danych, które mogę przedstawić na poparcie moich wniosków"

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót