Stan licznika: 136158 km.
Wymiana oleju z płukanką: Shell Helix Ultra 5W-40.
Filtr oleju: ACDelco PF2129GF, Made in USA.
Filtr powietrza: Mann-Filter, Made in Bosnia.
Tak jak w zeszłym roku kupiłem Manna i byłem pod wrażeniem jakości wykonania, tak teraz żałuję. Następnym razem planuję kupić Valeo.
Wyjęty UFI (włoski) delikatnie brudny, ale co najważniejsze - suchy, w komorze filtra też sucho. To zawsze cieszy.
Ale zanim dokonałem tej wymiany, chciałem rozgrzać samochód. A że zjechałem w rodzinne strony gdzie nie garażuję auta, trzeba było odśnieżyć je. Niefortunnie chwyciłem za wycieraczkę kierowcy i… usłyszałem lekki trzask. Po chwili było jasne, że połamałem mechanizm. Szczęśliwie dzisiaj przyszedł nowy i już go wymieniłem.
Ale kto robi te elementy z plastiku? Bosch, a Bosch to w kosz. Zamiennik też jest plastikowy, bo po co miałby być inny, skoro Bosch się nie wysilił (ani Alfa pisząc wymagania projektowe pod ten element)

Że też coś mnie podkusiło i tydzień wcześniej kupiłem nowe spinki do podszybia, bo wiedziałem, że jest wybrakowane

była to też dobra okazja do odkurzenia rozkładających się resztek jesieni (i to nie jednej), przemycia wszystkiego myjką parową i ogólnego uprzątnięcia.
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz zdrowia i szczęścia w nowym, 2022. roku.