• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Aussie Romeo 159 3.2 V6 by tomegm

Pozdrawiam wszystkich Alfaholików z Rumunii.

Transalpina i Transfăgărășan przejechane z sukcesem.
Alf tutaj jak na lekarstwo, widziałem ich może z 10 przez trzy dni, a przejechałem już ponad 1000 km. Ale z tymi co mijane, zawsze pozdrowione.
ACBF3BAB-30CE-45D6-BA3A-D27827452B74.jpeg
9940D3CE-CD56-4EC2-B1F4-D3FD52F955B2.jpeg

1000km? to już dwa porządne tankowania były :)
szerokości!

Widziałem relacje na insta, piękna ta Rumunia, myślałem żeby tam jechać Camperem :D

[MENTION=39082]mcrace[/MENTION] dzięki! Było wyśmienicie. Tankowań po drodze miałem 6, a wyjazdowe spalania to: [L/100 km]
9.5 - od Myślenic gdzieś tam za Budapeszt,
12.9 - do Timisoary - długi korek na granicy w skwarze i klimie zrobił swoje,
11.9 - przejazd do i przez Transalpinę,
11.6 - przejazd przez Transfogarską i dojazd do Kluż-Napoki,
9.6 - przejazd z Cj-N do granicy węgiersko-słowackiej.
[MENTION=41699]mesque[/MENTION] miło, że oglądasz! Gorąco polecam tam się wybrać, dopóki ten kraj nie jest jeszcze w pełni okiełznany przez turystów :) obawiam się, że jeszcze kilka lat i nie będzie tak luzacko z cenami.
[MENTION=84019]Annatar[/MENTION] tak jak tutaj :)

To pokazał komputer:
22EECBAC-CDA9-4D4D-8E72-B183F2473003.jpeg

No i tak, już ponad 33000 km razem.
Najbardziej cykałem się, że temperatura oleju w te upały będzie rosnąć i rosnąć. Nic z tych rzeczy. 110°C to był max jak się wlokło po górach. I tu zaznaczam wlokło, bo jadąc już 60-70 km/h już temperatura spadała o kilka stopni.
Super maszyna.

Kiedy będziesz w okolicach Rzeszowa? Nagralibyśmy odcinek na kanał, w kontrze do tego, co ostatnio z V6 w Brerze pojawiło się u Zachara. Scenariusz ogólny prześlę Ci na priv, daj znać, tylko kiedy będziesz, to się zorganizujemy z kamerami :-)

A czemu temperaturę w farenheitach ci pokazuje? Do temp oleju masz dodatkowy wskaźnik?

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

[MENTION=84019]Annatar[/MENTION] Wow, to jak będę coś planował to dam znać na priv. Materiału u Zachara nie oglądałem. Zostałem uprzedzony, że to kolejny z tych materiałów gdzie właściciel narzeka na samochód.

[MENTION=85824]nervousman[/MENTION] °F bo tak lubię, tym się posługuję na co dzień. Klima też ma te jednostki.
Wolnossące 159/Brery/Spidery/8C mają wskaźnik temperatury oleju zamiast wskaźnika doładowania (8C na środkowym ekranie). Posługuję się tym wskazaniem, bo ono rzeczywiście się zmienia, w przeciwieństwie do temperatury chłodziwa.

Popełniłem taki krótki filmik na wyjeździe. Nagrywane GoPro.

Widzę, że zapomniałem zamieścić kolejny wpis eksploatacyjny.

Otóż na krótko przed wyjazdem, przy przebiegu około 128500 km dokonałem odrobinę przedwczesnej wymiany oleju i filtra.
Olej jak zawsze Shell Helix Ultra 5W-40, tym razem z dodatkiem Archoil AR9100.
Filtr ACDelco, oczywiście wyprodukowany w USA.

Do tego filtr powietrza: Mann został zamieniony na UFI. Próbuję różne marki. Mann ewidentnie był lepiej wykonany od UFI. UFI, pomimo, że wyprodukowany we Włoszech, ma dużo mniej plis, do tego materiał filtrujący został jakoś tak niechlujnie, krzywo zatopiony w tych odlewanych zakończeniach. Za rok kupię clean filters (robią też dla Ricambi) - taki plan.

Dalej poprawiłem lewy próg - jesienią 2019 zabezpieczyłem go przed korozją samym podkładem, w końcu zabrałem się za to i pomalowałem go po całej długości podkładem, kolorem i lakierem bezbarwnym z utwardzaczem. Szczęśliwie przez prawie 2 lata nic tam się nie wydarzyło. Jeszcze czeka mnie zrobienie drugiej strony tak dla symetrii.

Co odkryłem: fartuch na progu jest także zagięty bliżej tyłu auta, z obu stron - niestety zobaczyłem to dopiero po pomalowaniu. Z prawej go rozegnę przed malowaniem. blokuje to po jednym odpływie na stronę. Nic krytycznego, ale chcę, żeby wszystko było jak należy.
Doprawdy nie wiem, w 159 producent pięknie przewidział 4 klocki do podnoszenia auta, a i tak jakieś cymbały brały samochód za progi. Chyba pomaluję te klocki na żółto-czarne pasy.

Także cała wyprawa odbyła się na świeżo obsłużonym aucie.

074C416F-0900-45D2-9082-9BEF1B7F5BFD.jpeg

Niedziela razem z Alfaholikami Małopolska na Śniadaniu i Gablocie w Krakowie.

Przebieg: 133800 km.
Jeszcze 2-3 tysiące i zmieniam olej. Już kupiony, ten co zawsze - Helix Ultra 5W-40.

Auto daje mnóstwo frajdy z jazdy, szczególnie, że każdy weekend we wrześniu spędziłem w słowackich Tatrach. W sierpniu zresztą wyjazdy w Tatry też się zdarzyły.

Nadal uważam, że to fantastyczny samochód. Bardzo lubię nim jeździć.

Sam się zastanawiam, czy jest jeszcze sens prowadzić ten wątek. Auto jeździ, sprawia frajdę, jest na bieżąco obsługiwane. Rutyna i tyle.

a tam, nawet jak raz na jakis czas cos wrzucisz to i tak fajnie poczytac ;)

A przy tym to swojego rodzaju książka serwisowa - źródło informacji dla przyszłego właściciela. Lepsze nic CEPiK ;)

Prowadzić koniecznie! Coraz mniej tych 159 V6, a tu sporo przydatnych rzeczy można wyczytać.

IMG-7850.jpg

Tatrzańska Łomnica. Jeden z wielu weekendowych wypadów w Tatry w tym roku.

W tym tygodniu może zamontuję moje reflektory z ksenonem D8S. Musiałem zrobić w nich małe poprawki. Po pomiarach luksomierzem świecą o 20% jaśniej niż oryginały na żarówkach H18.
Akurat pora roku w sam raz na testowanie ulepszonego oświetlenia.

01B51935-CAEA-4062-B297-6CE66750C9E3.jpg

Zrobione. Żarniki D8S, projektory to repliki Helli 3. Nie potrzeba poziomowania ani spryskiwaczy, z czystym sumieniem można jeździć.

Zdjęcie tendencyjne, pomiar światła specjalnie był na wnętrze auta. Ale świecą lepiej od halogenowych H18 w projektorach AL, tak około 25%: 330 lx dla układu z H18, 420 lx dla układu z D8S. Oczywiście jeśli wierzyć luksomierzowi, pomiar na ścianie w odległości 7 m, najjaśniejszego obszaru tuż pod granicą światła i cienia.

Wizualnie trudno porównać, temperatura barwowa jest inna i inaczej postrzegam otoczenie. Zobaczymy też co będzie w nocy podczas opadów, ale ogólnie jest fajnie póki co.

Temat homologacji pomińmy

Super, drugi raz już bym się nie zabierał za dokładanie ori ksenonów, też jestem ciekawy jak w nocy w deszczu, fajnie że Ci się chce próbować nowych rzeczy :)

Super, drugi raz już bym się nie zabierał za dokładanie ori ksenonów, też jestem ciekawy jak w nocy w deszczu, fajnie że Ci się chce próbować nowych rzeczy :)

Myślałem o dołożeniu samego poziomowania i wtedy modułów ledowych do reflektorów (do ledowych świateł wymagane jest poziomowanie, niezależnie od jasności źródła, spryskiwacze nie), ale sterowaniem poziomowania zajmuje się oryginalna przetwornica ksenonowa, którą musiałbym gdzieś ukryć. Mało estetyczne rozwiązanie. Może jeszcze poszukam jakiegoś zewnętrznego modułu który jest w stanie zasterować serwa w lampach na bazie tych czujników z wahaczy.

W tym momencie reflektory po zdjęciu zderzaka wyglądają prawie tak, jakby takie wyjechały z fabryki (i nie, nie wrzuciłem wszystkiego pod dekielki, widać parę postów wcześniej jak to jest zrobione).

Póki co zostaje ekoksenon D8S. Można powiedzieć, że mam oświetlenie jak w Giulii z lampami 25 W. Oczywiście dam znać, jak się to sprawuje przy gorszych warunkach atmosferycznych, bo temperatura barwowa 4500 K to duży skok w porównaniu do halogenu.

Super pomysł. Mogę zmałpować? :D
Pamiętaj tylko żeby tych niefajnych nie wprowadzać w życie :P

Amortyzatory
Powrót