• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Aussie Romeo 159 3.2 V6 by tomegm

Przebieg: prawie 135600 km.

Zaprojektowałem i poprosiłem kolegę o wydruk 3D zamiennika „popielniczki” do 159.
Czemu ma służyć? Mam telefon na tyle szeroki, że nie mieści się w tę fabryczną. Zazwyczaj gdy prowadzę, to nie popijam nic w aucie i wtedy telefon leży w miejscu na kubek.
Zdarza się jednak, że gdy jadę w góry, to mam tam kubek termiczny. Wówczas nie mam co zrobić z telefonem.
Mógłbym wyjąć całkiem tę popielniczkę i wrzucić go w puste miejsce, ale gdy tylko wyjmę kubek, żeby się napić, to telefon się przewraca i nie mogę już włożyć kubka z powrotem, co jest niepożądaną sytuacją podczas jazdy.

Nowa „popielniczka” posiada ukośny slot, dzięki temu nawet szeroki telefon zmieści się nie kolidując z kubkiem i też się nie wywróci. Testowane dziś na trasie z 0.5 L butelką wody, konstrukcja sprawuje się fantastycznie.
CE72719C-0473-421D-9F74-5820A583D0EE.jpg

Stan licznika: 136158 km.
Wymiana oleju z płukanką: Shell Helix Ultra 5W-40.
Filtr oleju: ACDelco PF2129GF, Made in USA.
Filtr powietrza: Mann-Filter, Made in Bosnia.
Tak jak w zeszłym roku kupiłem Manna i byłem pod wrażeniem jakości wykonania, tak teraz żałuję. Następnym razem planuję kupić Valeo.
Wyjęty UFI (włoski) delikatnie brudny, ale co najważniejsze - suchy, w komorze filtra też sucho. To zawsze cieszy.

Ale zanim dokonałem tej wymiany, chciałem rozgrzać samochód. A że zjechałem w rodzinne strony gdzie nie garażuję auta, trzeba było odśnieżyć je. Niefortunnie chwyciłem za wycieraczkę kierowcy i… usłyszałem lekki trzask. Po chwili było jasne, że połamałem mechanizm. Szczęśliwie dzisiaj przyszedł nowy i już go wymieniłem.

Ale kto robi te elementy z plastiku? Bosch, a Bosch to w kosz. Zamiennik też jest plastikowy, bo po co miałby być inny, skoro Bosch się nie wysilił (ani Alfa pisząc wymagania projektowe pod ten element) :)
6FB03900-4468-4EDB-9462-29DD77B207F2.jpeg6D064E01-6037-4652-9631-E4A5EFC0F7F4.jpeg

Że też coś mnie podkusiło i tydzień wcześniej kupiłem nowe spinki do podszybia, bo wiedziałem, że jest wybrakowane :D była to też dobra okazja do odkurzenia rozkładających się resztek jesieni (i to nie jednej), przemycia wszystkiego myjką parową i ogólnego uprzątnięcia.
67875633-9C2F-425C-8317-51915A75ABB1.jpeg

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz zdrowia i szczęścia w nowym, 2022. roku.

Prawie skończone podświetlenie wnętrza. Dziś wymieniłem podświetlenie w daszkach.

Poprzednio zamieniłem wszystkie żarówki na diodówki Philipsa o temperaturze barwowej 4000 K (6xW5W i 1xC5W 42 mm).
Niestety Philips nie produkuje zamienników LEDowych W1.2W, takich jak są w daszkach, zamówiłem je więc z Chin.
Było kolejne fiasco, ponieważ temperatura barwowa nowych diodówek była bliżej 3000 K a nie 4000 K, a więc kupiłem takie same LEDy, ale o właściwej temperaturze barwowej i przelutowałem je na nowych diodówkach. Do tego aby pozbyć się przygasania światła włożyłem równolegle rezystor na którym wydziela się 0.5 W (a nie 1.2 W jak w żarówce), wszystko działa zgodnie z założeniami.

Zdjęcie porównawcze żarówka vs diodówka:
D68A64D3-4902-42B1-BB7A-D981E448A5BD.jpeg

Efekt końcowy:
9F5B99F1-2D3D-484B-A32B-2D9929B9F21E.jpeg

Przy każdej innej diodówce dodałem równolegle po rezystorze 1200 Ω, nie żarzą się.
Pozostała do wymiany żarówka w schowku i w bagażniku. Do tej drugiej będę potrzebować rezystor o większej mocy, aby uniknąć migotania, podobnie jak w daszkach.

Podziwiam zacięcie :)
Rozumiem, że w efekcie jest jaśniej i "nowocześniej"?

Przede wszystkim jaśniej. Tego głównie oczekiwałem :)
Ten drugi efekt jest delikatny, wybierałem markowe diodówki o najcieplejszej temperaturze barwowej jaka była. Dla 3000 K z kolei szkoda kiwać palcem w bucie, skoro żarówki są bardzo blisko tego koloru.

Od czego zależy obecność lusterek w daszkach? Ja nie mam po stronie kierowcy?wersja sport plus z czarnym wnętrzem..

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Nie mam pojęcia, moja jest z rynku włoskiego, wersja Distinctive/High. Daszek kierowcy wymieniłem na taki z HomeLink, ale oryginalny też ma lusterko i lampkę.

W weekend był kolejny mały jubileusz - na trasie wybił przebieg 138141, co oznacza, że już przejechałem moją 159 40000 km. Moje wrażenia pozostają niezmienne wobec tych z drugiej rocznicy posiadania auta w czerwcu 2021.

W lipcu 2021 auto w pewnym momencie po ujęciu gazu chwilowo jakby straciło moc, zawibrowało, pomrugał check engine, po czym wszystko wróciło do normy. Odczytałem kod o wypadaniu zapłonu na 5. cylindrze.
Postanowiłem wtedy zajrzeć do świec, wymieniłem wszystkie (miałem zwykłe miedziane Denso już od półtora roku wtedy, wymieniłem na takie same) i zamieniłem cewkę zapłonową między 5 i 6 cylindrem.

O temacie zapomniałem, aż dał o sobie znać na tej jubileuszowej trasie. Było dokładnie tak samo, małe zająknięcie i powrót do normy. Odczyt kodów - wypadanie zapłonu na 6. cylindrze. Już byłem pewien, że cewka jest walnięta, szczęśliwie po zamianie była na łatwiej dostępnej głowicy :)

Kierując się zasadą, że sprzęt Boscha nadaje się do kosza, pozbyłem się oryginalnej cewki tejże firmy i zakupiłem oczywiście Delphi. Mam przeczucie, że silnik pracuje aksamitniej. Planuję sukcesywnie wymienić wszystkie cewki na jednego producenta.
1C10AAAC-14D5-4C7E-BB1A-07F9A087F0CA.jpg

Na budziku 140640 km.

Alfa przy przebiegu 139800 w końcu dostała nowe tarcze z przodu i klocki - planowałem wymienić je rok temu, ale nie zużyłem ich w takim tempie.
Wybór padł na malowane tarcze Brembo i klocki ATE Ceramic. Ogarnianiem zacisków zajmę się kiedyś.

Potem majowa wycieczka na Słowację, tym razem nie Tatry, a bardziej krajoznawczo. Pył z klocków rzeczywiście jest inny niż zwykły, to jest jaśniejszy, przez co felgi "bieleją" zamiast "czernieć" po takiej trasie.
Wrażenia z jazdy nadal 10/10 jak chodzi o moje oczekiwania wobec tego auta.

W tej chwili 144200 km.

Przy ~142000 km wymieniłem olej, standardowo na Shell Helix Ultra 5W-40. Filtr oleju ACDelco. Było to lipca 8., 2022.
W czerwcu robiłem badanie techniczne, niestety już ręczny był na granicy używalności (o czym wiedziałem). Lewy tylny zacisk się przyciął, do tego lewa linka ręcznego miała pęknięty pancerz i była zablokowana w pozycji zaciągniętej.
Gdzieś pod koniec lipca zregenerowałem lewy zacisk, montując nowy tłoczek i uszczelki z zestawu Frenkit.
Sierpnia 16., 2022 zamontowałem nowy zestaw linek marki Triscan.

Wszystko już działa znakomicie.

Pozdrawiam serdecznie, fotki wrzucę kiedyś tam. Teraz realizuję projekt nowego radia do Alfy, jakoś tak mnie naszło. Radio już mam, ale teraz zajmuję się projektowaniem ramki. Też sony, więc od strony elektronicznej niewiele zmian.

Co do radia: zamontuję takie z DABem. Z "lenistwa" postanowiłem wykorzystać istniejącą antenę GSM poprowadzoną do ConnectNav, zamiast instalować nową, taką przyklejaną do szyby. Częstotliwość DABa to ~225 MHz, GSM to 900/1800 MHz. Po konsultacji ze znajomymi radiowcami wniosek był taki, że taka antena może zadziałać.

Obecnie anteny do DABa bywają aktywne, z zasilaniem przekazywanym po kablu koncentrycznym, razem z sygnałem radiowym. Napięcie zasilania takich anten to 12 V. Szkopuł w tym, że antena zespolona w 159 też jest aktywna, z tym, że zasilana napięciem 5 V na kablu koncentrycznym.

W radiu mogę oczywiście wyłączyć zasilanie anteny, w mieście na byle drucie odbieranych jest cały wachlarz radiostacji. Nie chcę jednak martwić się o to, że jak przypadkiem włączę to zasilanie w opcjach, to coś się upali, dlatego zrobiłem taki oto konwerter napięcia do przewodu koncentrycznego.

32229353-660F-4B34-B51A-E195553D13EA.jpeg

Na zdjęciu, od konwertera w dół poprowadzony jest przewód ze złączką męską GT5 do konektora anteny GSM w oryginalnej wiązce samochodu.

Dzisiaj nałożyłem wosk. Trochę ostatnio zaniedbałem auto pod tym kątem, dużo spraw na głowie.

C8EF14E0-CBFB-4172-B3E4-7E87990A9DC2.jpeg
1BE5A7DD-33B3-450B-A8B3-093F93770A37.jpeg

Jakiś czas temu zamontowałem nowe ramki z ASO Zasada, ale z logo Jeepa. Te czerwone Alfowe, które mieli jakoś nie przypadły mi do gustu. Niedługo też zamontuję nowe znaczki czarno-srebrno-białe. Przedni wytrzymał prawie trzy lata i jest już dosyć zmęczony, chyba nawet oberwał kamykiem.

Kusi mnie ciągle zamontowanie diodówek ≈P21/5W na tył, ale sumienie mi nie pozwala przez to, że są niehomologowane. Za to wygląd głębokiej czerwieni kusi…

Śmiało zakładaj diody, będzie sztos :)
Jakiego wosku użyłeś?

ADBL Wax One, jeszcze pewnie na dwa razy wystarczy, a mam puszkę od 1.5 roku. Oczywiście przed nałożeniem całe auto przetarłem izopropanolem, przy okazji ściągając brud, który nie zszedł na myjni. Wiem, tak się nie robi, ale nie mam gdzie umyć auta na dwa wiadra.

Dlaczego sprzęt Boscha nadaje się do kosza wg Ciebie? Założyłem niedawno nowy alternator Boscha i trochę mnie zmartwiles

Dlaczego sprzęt Boscha nadaje się do kosza wg Ciebie? Założyłem niedawno nowy alternator Boscha i trochę mnie zmartwiles

Nie sugeruj się, po prostu sam nie kupuję nic od nich. Daję szansę innym producentom i unikam kupowania rzeczy z myślą, że jak mają znaczek boscha to będą dobre. Niemiecka jakość to mit w dzisiejszych czasach.

Dziś kosmetyka.

Ostatnio w Krakowie jechałem za jakąś ładną białą berliną 159 w ti. Przyjrzałem się tylnym lampom, kolor trzeciego stopu lekko odbiega od koloru głównych lamp w pomarańczową stronę. Zaopatrzyłem się kiedyś w czerwone, LEDowe zamienniki żaróweczek W1.2W/W2.3W. Dziś nadszedł ten dzień, by je zamontować, a nuż czerwień bardziej mi się spodoba.
CFCE4286-F418-40FB-84BF-F04ACACFAD4D.jpeg (foto z Aliexpress.com)

Aby je zamontować, musiałem obciąć nożykiem ten kołnierz na dole żywicznej "bańki". Dodałem też równolegle dwa małe rezystory 1.8 kΩ, tak aby na pewno nie żarzyły się kiedy są wyłączone. Akurat te są niewrażliwe na polaryzację, co akurat jest fajne, nie musiałem identyfikować plusa w wiązce.

Oto efekt:
25D735EC-13AC-4F3C-ACA3-000F7729D14F.jpeg

Auto nie zgłasza problemu ze spalonymi żarówkami.

Ze względu na konstrukcję tych diodówek, na środku każdej komory jest ciemny prążek, ale światło jest jaśniejsze i bardzo wyraźne. Kolor też mi odpowiada.

Stare żaróweczki już były zmęczone, w trakcie testów niektóre nie stykały. Włókna im znacząco odparowały, może niebawem wrócę do takich nowych.
3B787FD3-7C03-40F4-A14D-14F440489535.jpeg

Amortyzatory
Powrót