• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Aussie Romeo 159 3.2 V6 by tomegm

Ciekawy mod, też by mi się taki przydał w 166. Muszę pomyśleć :)

Ciekawy mod, też by mi się taki przydał w 166. Muszę pomyśleć :)

Z inżynierskiego obowiązku zaznaczę, że trzeci stop jest funkcją homologowaną, a więc i źródła światła muszą być homologowane (żaróweczki takie są) :)

A tu mała zapowiedź…
53F0E8F2-9F53-4C6A-ACB4-403F52CB1E1F.jpeg

I trochę więcej szczegółów:

4C8EA4D4-8EAA-479C-9878-1AD702119BE8.jpeg 000023D6-3EA8-4CBA-9AE8-BE923296CEE6.jpeg F60FDA0B-A192-49AD-BFF3-B776F9812C3D.jpeg

BA8DEA87-066F-4EFD-AD9F-0E0C83021AFB.jpeg C6A00AE3-7439-477D-9485-EE24859FCCBF.jpeg 9B673974-92B9-4F62-B0DF-A0F33C22FA90.jpeg

Materiałem udało się zbliżyć do koloru panelu Connect Nav+. W planie było malowanie ramki, ale chyba sobie odpuszczę. W poprzednim poście ramka wyglądała tak, jak wyszła z drukarki, zaś tutaj jest po szlifowaniu papierem 400, 1000 i 1500. Teraz tylko znaleźć wolną chwilę, żeby zamontować to w samochodzie.

Te okrągłe otwory po bokach to do demontażu?

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Te okrągłe otwory po bokach to do demontażu?

Tak jest, wyjmowanie jest zrealizowane przy użyciu tych samych narzędzi co Connect Nav (dwa pręty gwintowane M4).

No bardzo ładnie to nowe radyjko, idealnie rzekłbym, pasuje!

Dzięki! Zawsze mam z tyłu głowy, że oryginałem ono nie jest, ale dla funkcjonalności jestem w stanie to przecierpieć.

Gotowe.
993DB5D9-3E7D-4D46-AD7D-B05FB94AAFEA.jpeg

#jesieniara
36EB42F1-9C95-4F0F-8C27-009D99D343F1.jpeg

Ale wiesz, że skala Fahrenheita nie ma sensu? :D

Ma więcej niż myślisz ;)

Dźwięk z tego Sony (XAV-AX5650) jest jakby lepszy niż ze starego (XAV-AX200) - bardziej wyraźny, nawet przy szumie autostradowym.
Adapter do sterowania z kierownicy pozostał taki, jaki był - ten od Connects2 - i o dziwo na nowym radiu można zaprogramować wszystkie 10 przycisków na kierownicy. Stary Sony nie rozpoznawał słuchawki i strzałek w górę i w dół.
Nowy Sony też dużo szybciej rozpoznaje komendy z kierownicy, działa niemalże jak fabryczne radio.

Cały mój wysiłek z adapterem, aby wykorzystać antenę GSM jako DAB niestety się nie opłacił - nie działa. Ale mimo wszystko i tak czegoś się nauczyłem. DAB działa, ale słabo i tylko w mieście, poza Krakowem gubi sygnał i koniec. Zasięg jak jest, to pokazuje zero z trzech kresek, czasem jedną. FM działa super, ze wzmacniaczem antenowym za około 25 zł.

Takie moje wrażenia.

[MENTION=39082]mcrace[/MENTION] tak, ja zaprojektowałem, kolega drukował na drukarce 3D. Materiał PETG.
[MENTION=17564]koskar[/MENTION] teraz już tak. Przykleiłem do przedniej szyby po stronie pasażera. Odbiera wspaniale.

No i stało się, Australijka doczekała się młodszej siostry.

Wiedząc, że teraz nie unieruchomię się w razie jakby dopieszczanie się przedłużało (albo nie daj Boże coś popsuł), z większym zapałem powinienem zabrać się za wszelkie niedokońcozne tematy w 159.

IMG-1224.jpg

Gratulacje :)

Napisz coś więcej. Nowy egz./używka? Taki był plan czy jakoś tak wyszło? :)
Obie zostają?

Dzięki!

Był to cichy plan, który w końcu zrealizowałem.

unnamed.jpg

2.0T Ti Q4 2022, od pierwszego właściciela, z przebiegiem 5 km (już tyle nie ma) ;)

Na razie zostają obie. Może nadejdą lepsze czasy, że obie bedą stać koło siebie.

Gulia jest świetna. Gratulacje!

Dzięki! Jak tak pomyśleć, to jest trochę nowszą kopią Australijki. Szara z zewnątrz, czarna w środku, zwykłe fotele, podobna moc, 4x4…

Wziąłem Ti, bo nie była wersją Veloce, ma drewno, które zawsze chciałem w aucie, srebrne V w scudetto i zwykłe fotele elektrycznie ustawiane. Akurat wybrany egzemplarz miał jeszcze pakiet asystent kierowcy plus, co zrobiło na mnie ogromne wrażenie podczas jazdy już po odbiorze, a jedyne czego w nim nie wzięto z katalogu to szklany dach. Audio harman/kardon jest obecnie dostępne tylko w Veloce.

15D9DF2D-76DA-4874-8865-700CEA60E1DF.jpeg

Na plus od mojej 159: składa się kanapa z tyłu :D ma lepsze lampy, z automatycznymi drogowymi i statycznym doświetlaniem zakrętów. Na minus? 2 cylindry za mało, znowu nie mogę założyć stalowych felg, ehh.

Także po zimie czas wziąć 159 w obroty.

Cześć Tomku ! jeszcze raz dziękuje za pomoc w temacie rozrządu do 3.2 , tym razem na forum ogólnym. Pokaże zdjęcia jak wyglądał silnik po wymianie ,a przed włożeniem do Alfy, nie ukrywam mój mechanik sie napracował ale wszystko jest ok.
No i widze że u Ciebie zmiany,zmiany,zmiany... gdzieś tam wszyscy(no może wiekszość) marzymy o Gulii...
Pozdrawiam Zygmunt

IMG-20221026-WA0008.jpg
IMG-20221026-WA0006.jpg
IMG-20221026-WA0009.jpg
IMG-20221026-WA0014.jpg

ale się błyszczy :D czujesz jakąś różnicę w pracy silnika po wymianie?

Amortyzatory
Powrót