• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Aplikacja - My Giulia

O co może chodzić z parametrem chwilowego spalania, różnice są ogromne, na zegarach np 12L a w apce 7. Wymaga to jakiejś kalibracji?

Dawno nic nie aktualizowałem w temacie, natomiast wrzucam info dla osób, które nadal korzystają z aplikacji.
Od jakiegoś czasu aplikacja, ma również funkcjonalność uploadowania logów zebranych podczas podróży do google drive (trzeba udzielić zgody w aplikacji), do chmury można również wysłać backup konfiguracji. Te logi można potem przeglądać w dedykowanej aplikacji która jest w sieci pod adresem https://my-giulia.com/

Na głownej stronie projektu jest overview (2 yt video) jak działa rozwiązanie. Log-analyzer ma kilka unikalnych funkcjonalości, jak filtrowanie logów na podstawie jakiegoś sygnału wejściowego, np: wyfiltruj mi wszystkie sygnały gdzie pedał przyśpieszenia jest powyżej 70%...

Zachęcam do korzystania:)

Dawno nic nie aktualizowałem w temacie, natomiast wrzucam info dla osób, które nadal korzystają z aplikacji.
Od jakiegoś czasu aplikacja, ma również funkcjonalność uploadowania logów zebranych podczas podróży do google drive (trzeba udzielić zgody w aplikacji), do chmury można również wysłać backup konfiguracji. Te logi można potem przeglądać w dedykowanej aplikacji która jest w sieci pod adresem https://my-giulia.com/

Na głownej stronie projektu jest overview (2 yt video) jak działa rozwiązanie. Log-analyzer ma kilka unikalnych funkcjonalości, jak filtrowanie logów na podstawie jakiegoś sygnału wejściowego, np: wyfiltruj mi wszystkie sygnały gdzie pedał przyśpieszenia jest powyżej 70%...

Zachęcam do korzystania:)
Hej.
Możesz mi pomóc z aplikacją i jej nieczytaniem złącza OBD?

Hej.
Możesz mi pomóc z aplikacją i jej nieczytaniem złącza OBD?
Aplikacja My Giulia już działa!!!!
Dziękuję @tzebrowski.
Informacyjnie dla potomnych, zastosowałem Interfejs OBD2 STN2120 Bluetooth 4.0 MS HS CAN marki CCY
W załącznikach 2 przykładowe foty, jak to u mnie działa.

Załączniki

• IMG_20260309_174132100_HDR~2.jpg
    IMG_20260309_174132100_HDR~2.jpg
    1.7 MB · Wyświetleń: 87
  • IMG_20260309_174331947~2.jpg
    IMG_20260309_174331947~2.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 85
Korzystam od dawna. Super apka. Usiłowałem robić logi i nie mogę rozgryźć w którym menu ustawia się PIDy pod robienie loga?

Korzystam od dawna. Super apka. Usiłowałem robić logi i nie mogę rozgryźć w którym menu ustawia się PIDy pod robienie loga?
Wszystkie PIDy, które domyślnie obserwujesz w aplikacji podczas sesji trafiają do loga - mygiulia to defacto data logger))
Te logi możesz wyexportować do swojego driva i potem podejrzeć je w https://my-giulia.com/#analyzer, który potrafi je odczytać z Twojego driva - i ewentualnie tam wyfiltrować.

Ostatnia edycja:
Jak jest z odczytywanie kodów błędów przez aplikację? Pytam sie o to, bo dzisiaj mi wyskoczył check engine- kolejny raz błąd P0420 a w sobotę mam wyjazd do Włoch i w sumie nie wiem co zrobić i czy ryzykować jazdę. Niby auto jeździ normalnie i już parę razy mi wyskakiwał ten błąd i serwis nawet wymienił czujnik ale mało co to dało jak widać. Wracając do tematu aplikacja nie pokazuje żadnych błędów. I teraz pytanie czy to kwestia adaptera, bo na innym adapterze i na innym programie błąd jest widoczny. Z aplikacją używam Vgate vLinker MC+BLE4.0 i tutaj błąd nie był widoczny a drugi zestaw to Vgate iCar na wifi i program SDPROG i tam błąd jest widoczny.

Jak jest z odczytywanie kodów błędów przez aplikację? Pytam sie o to, bo dzisiaj mi wyskoczył check engine- kolejny raz błąd P0420 a w sobotę mam wyjazd do Włoch i w sumie nie wiem co zrobić i czy ryzykować jazdę. Niby auto jeździ normalnie i już parę razy mi wyskakiwał ten błąd i serwis nawet wymienił czujnik ale mało co to dało jak widać. Wracając do tematu aplikacja nie pokazuje żadnych błędów. I teraz pytanie czy to kwestia adaptera, bo na innym adapterze i na innym programie błąd jest widoczny. Z aplikacją używam Vgate vLinker MC+BLE4.0 i tutaj błąd nie był widoczny a drugi zestaw to Vgate iCar na wifi i program SDPROG i tam błąd jest widoczny.
Aplikacja ma moduł odczytywania/dekodowania/kasowania DTC, jednak nie jest to najmocniejsza strona tego rozwiązania - DTC jest dodatkiem a nie korową funkcjonalnością. Jeżeli inne apki znajdują błedy to najpradopodobniej MyGiula ma jakiegoś buga.... Możesz napiać na support@my-giulia.com z dokładnym opisem problemu, postaram się go rozwiązać, w wolnej chwili.

Możesz zerknąć w yt w kontekście scanu DTC

Ostatnia edycja:
W międzyczasie, https://my-giulia.com/#analyzer dorobił się analizy sprintów 0-100, oraz rejestru startów. Wystarczy wybrać dowolny log, analyzer przesuka go pod kątem startów.. Ponadto, na wykres można nanieść dodatkowe, kontextowe informacje, jak moment obrotowy, boost

1789544804732.png

1789544880127.png

1789544755821.png

Fajne narzędzie do szczegółowej analizy. Ja mierzyłem 0-100 przy użyciu BACCable, też ma taką funkcjonalność, ale miałem 5,9 w najlepszym przypadku, 4,57 do 100 to naprawdę bardzo dobry rezultat. Q2? Jakie opony, tryb Race, czy Dynamic, zmiana biegów ręcznie?

Ostatnia edycja:
Fajne narzędzie do szczegółowej analizy. Ja mierzyłem 0-100 przy użyciu BACCable, też ma taką funkcjonalność, ale miałem 5,9 w najlepszym przypadku, 4,57 do 100 to naprawdę bardzo dobry rezultat. Q2? Jakie opony, tryb Race, czy Dynamic, zmiana biegów ręcznie?
- 360hp, RWD, Break Boosting, rozgrzana opona, sucha nawierzchnia - trakcja, Dynamic, tryb automatyczny z mocno wbitym kickdownem...

Ostatnia edycja:
Wtrące tylko.
Nie wiem czy ktoś na fabrycznych 280 koniach zrobił te papierowe 5,2 sek?

Wtrące tylko.
Nie wiem czy ktoś na fabrycznych 280 koniach zrobił te papierowe 5,2 sek?
Mało kto mierzy, bo nie ma czym dokładnie sprawdzić. MyGiulia i BACCable biorą dane z ECU i pewnie należałoby zweryfikować różnice i dokładność pomiarów przy pomocy innego wiarygodnego narzędzia.

W moim przypadku (RWD) ogromną różnicę robi brake boosting (trzeba z wyczuciem, ze względu na skrzynie) + kickdown wbity bardzo dynamicznie, ciśnienie w oponach ustawione na 2bary. W moim przypadku rząd kilku dziesiątch sekundy.. Giulia pojedzie szybko, ale trzeba trochę "potrenować",

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót