• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Aplikacja - My Giulia

Witam,

Update dla osób, które ciągle korzystają z aplikacji:)
W ostatnich dniach pojawił się nowy rilis (107), który zawiera kilka dodatkowych metryk, m.in informację o wypadaniu zapłonu w 2.0 GME, dosyć ciekawa metryka, która daje pogląd na kondycję multiair.
Pokaż załącznik 289127

Jakie są dopuszczalne wartości wypadania zapłonów?

U mnie zapłony wypadają "różnie", najczęsciej przy niskim obciążeniu silnika, i w niskich partiach obrotów - do 2k, nawet jeżeli auto jest w pełni rozgrzane.
Z tego co widziałem, poranne drgawki po odpalaniu nie triggerują wypadania, nic nie jest rejestrowane przez sterownik.
Max jaki wyłapałem podczas jazdy, to 11 misfires na 1 cylindrze, check na desce się jeszcze nie pojawił.

Tak, moduł "2.0 GME ext" musi być wybrany.
Dzięki za feedback z drag race, wygląda tak jakbyś miał bardzo dużą czcionkę ustawioną.
Taka też była moja pierwsza myśl, ale niestety grafika nie reaguje na zmianę wielkości czcionki.

Bawiłem się od najmniejszej, do największej, ale nie było żadnej reakcji.

Dopiero kilka dni temu udało mi się dorwać do samochodu i potwierdzam, że wszystko wyświetla się prawidłowo, któraś aktualizacja programu naprawiła błąd.
Mam pytanie, co oznaczają wartości pod licznikiem Mistfire Cylinder (np. 3; 3; 10168) i jak je interpretować? I co oznacza skrót cnt przy głównym liczniku Mistfire?

5d053266ec6f0c192c08d05927788160.jpg

Cnt - counted
Najmniej, średnio, najwięcej?
10168 to chyba jakiś bug. W trybie wyświetlania paskowego (gauge?, nie pamiętam nazwy) taka kosmiczna wartość nie wyskakuje u mnie a wątpię żeby u Ciebie była realna.

Gdzieś w sieci wydziałem wykres pdf (ale z innego programu) gdzie było to opisane jako min, max ale czego, to nie wiem. Ta trzecia wartość powtarza się co jakiś czas i jest w zakresie tysięcy, pierwsze dwie nie przekraczają 10. Cnt tak jak podejrzewałem.

Potwierdzam, wygląda jak bug....
Total misfires raportuje sumaryczną wartość 8 ze wszystkich cylindrów, także 10168 to jakieś bzdury,
Dzięki za feedback, w kolejnym rilisie usunę max, min, avg dla tej konkretnej metryki, nie ma to kompletnie sensu..

tzebrowski - masz może pomysł czemu My Giulia wyświetla mi stan IBS, ale nie napięcie aku? W zasadzie czysta instalka, połączenie przez taniego chińskiego ELM327, profil Alfa 2.0 GME (BT).

tzebrowski - masz może pomysł czemu My Giulia wyświetla mi stan IBS, ale nie napięcie aku? W zasadzie czysta instalka, połączenie przez taniego chińskiego ELM327, profil Alfa 2.0 GME (BT).

Wersja z AA czy bez AA ?

Aktualnie bez AA, po prostu z Google Play.

Musisz sie zgłosić do programu testowego, wysłać koledze swój email googla żeby Cię zautoryzował (jeśli jeszcze może) i pobrać wtedy wersję z AA.

W sensie tylko wersja AA pokazuje napięcie aku?
Bo na samym AA mi nie zależy, przynajmniej nie teraz.

Zasadniczo wersja z AA ma badziej "precyzyjne" formuły dla kalkulacji pewnych metryk, jednak nie powinno to mieć wpływu na napięcie aku. Co możesz zrobić w ramach testów, to pobrać i wyświetlić dane tylko dotczące aku, żeby potwierdzić że odczyt działa tylko dla tej jednej metryki.
Jaki masz adapter, zmieniałeś coś w ustawieniach profilu ?

Działa bardzo dobrze z '21 a to ten sam przedostatni polift.

I tak przy okazji (to żadna reklama, ja tego nie sprzedaję) bo sporo ludzi pyta -ten interface działa bardzo dobrze:
allegro, Interfejs diagnostyczny Vgate iCar2 BT3.0, od sprzedawca "surix".
Może są inne tańsze, nie wiem, ale ten kupiłem i jest ok. Wątpię, żeby się nadawał do proxi ale do myGiulia i samych odczytów jest perfekt. Tylko trzeba za każdym razem po uruchomieniu pojazdu naciskać na nim przycisk "start" bo się wyłącza dla bezpieczeństwa po wyłączeniu stacyjki.

Nie mogę znaleźć u siebie w ustawieniach parametru wypadania zapłonu, potrzebna jest jakaś aktualizacja?

Nie posiadam AA, działam na telefonie i małym icar. Robię wedlug instrukcji. Nie mam na liście do zaznaczenia owej opcji wypadania zapłonu.

Amortyzatory
Powrót