• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Anodizzato Blue

Pokazuj przód, bo tył wygląda fajnie :) Szkoda, że nie będzie tego widać za felg ;)

Hehe, chciałbym go wam pokazać, ale... jeszcze go nie mam :D Nastąpił mały fakap i lakierni nie siadło pierwsze podejście do malowania. Przy wygrzewaniu farby porobiły się bąble i poszło do poprawki. Samochód tak czy inaczej zostawiłem (bo do Torunia kawałek mam), przy okazji zrobione zostanie parę innych pierdół. Prawdopodobnie więc koniec tego tygodnia, może początek przyszłego będzie do odbioru. Niecierpliwię się mocno :D

Nooo, muszę przyznać, że Ital Performance zrobił pico bello:

przod1.jpg
przod2.jpg

Nie mogę się doczekać testów na drodze i na torze :D

Jak ma się dupczyć, to niech się dupczy po całości, hehe. Miałem wczoraj mieć auto - nie mam. Na ostatniej prostej okazało się, że podczas przerabiania flappera/przepustnicy wydechu (wymiana elektrozaworu na inny, wywalenie sterownika uruchamianego radiowo na rzecz przełącznika na kabel) po usunięciu "starej" instalacji i podłączeniu nowej samochód zaniemógł, totalny brak zasilania do modułu Multiair. Póki co szukamy przyczyny, a ja mogę sobie popatrzeć jak fajnie siadło & wierzyć na słowo, że prowadzi się znakomicie.

legendarna_bezawaryjnosc_alfy.jpg

Po trudach i boleściach - sukces! Z bliżej niewyjaśnionych przyczyn padło ECU. Ja obstawiam, że po rozebraniu 'starej' elektryki flappera zrobiło się zwarcie i to było powodem, ale tak naprawdę ciężko dojść. Tak czy inaczej samochód jeździ, prowadzi się jak marzenie, a te hamulce to w ogóle powinny być w każdej Giuliettcie montowane. Już wiem, dlaczego niektórzy określają (w porównaniu do Brembo) stockowe hamulce jako spowalniacze :P

Dla szpanu zdjęcie z Bajerów, #nofilter jak to się mówi, hehe

bajery.jpg

lokurde. ile zl?

Niecałe 4900. Trochę śmieszna sprawa z tą szperą, bo kupiłem ją niejako przez przypadek. Zdiagnozowałem (błędnie, jak się okazało), że generatorem hałasu podczas jazdy są łożyska w skrzyni = remont skrzyni = no to wsadźmy szperę, co by dwa razy nie rozbierać. A taką diagnozę sobie wymyśliłem, bo nie dalej jak dwa miesiące wcześniej mechanik orzekł, że 'nie, to nie łożyska w kołach'. No, cóż, okazało się, że to jednak były łożyska w kołach ;) Uprzedzając pytanie - no nie wpadłem na pomysł, żeby zrobić prosty test skręcania prawo-lewo PRZED zakupem.

Nic to, szpera kupiona, i tak miałem to w planie (trochę żałuję, że nie kupiłem na początku roku, bo była w okolicach 4000 zł), ale że teraz nie spieszy mi się z rozbieraniem skrzyni, to poczeka grzecznie na półce na pozostałe graty (IC, sportowy kat i takie tam), żeby szeroko pojęty tuning zrobić raz, a porządnie.

...no chyba, że skrzynia się wcześniej wysypie, hehe.

XD dobry przypadek zatem :D czekam na raport z wrazen

Świetny Kolor! Jak to u alfy w zależnosci od naświetlenia oddaje inny rodzaj piękna (VISCONTI GREEN w pochmurny dzień i wieczorem łatwo pomylić z czarnym). Miałem Monte Carlo a teraz troche z koniecznosci Anodized i jestem zachwycony mimo tego, że moim marzeniem była czerwona Alfa. Troche staroświecko dorzucilem do Anodized całkiem sporo chromu i wygląda to wybornie (srebrne dodatki nie wszedzie w mojej ocenie pasują-a już najmniej to do czerwonego).

A dziękuję. Prawda, wpada momentami trochę w fioletowy - według mnie jeden z lepszych kolorów w alfie w ogóle. Jak kupowałem to trochę żałowałem, że nie był dostępny misano blue, ale z perspektywy czasu uważam (ale to tylko moja opinia), że ten wygląda jednak mimo wszystko lepiej na Giuliettcie.

A ponieważ zaraz zaczyna nam się sezon na blackfriday'owe promocje, to niebawem do kompletu z quaife dołączy jeszcze co nieco z airteca :D

Aktualnie najlepszy dla mnie kolor w Alfie. Moje podium wygląda tak:
1. Anodizzato Blue
2. Alfa Red/ ten czerwony z wersji limitowanej villa d'este
3. Moonlight pearl/ żółty ochre (ale tylko na giulia bo na stelvio wygląda na bardziej stłumiony żółty niż złoty)

Kolejne graty powoli zjeżdżają. Jeszcze tylko nowy moduł MA (hehe...) i można się umawiać na montaż wszystkiego. Planowany tjuning gdzieś na okolice marca.

Zdjęcie 20.01.2022, 09 20 53.jpg

Jakie wymiary IC?

Amortyzatory
Powrót