[Giulietta] Anodizzato Blue

Różnica średnicy koła pomiędzy 16" a 18" to ok. -5mm. Na 16" autko stoi 2,5mm niżej i szpara pomiędzy nadkolem i oponą będzie o 2,5mm większa. Tyle w teorii. A dlaczego u Ciebie jest tak jak piszesz to nie potrafię powiedzieć. W każdym razie obniżenie na pewno poprawi wygląd samochodu :)

Sama średnica felgi to nie wszystko, liczy się również szerokość opony. wysokość profilu (profil to % szerokości opony) oraz uwzględnienie centralnego punktu koła

uwzględnijcie również spory margines zanim spręzyny oraz amortyzator się ułożą na nowo po podniesieniu auta, dlatego wielkości szpary nad kołem nie powinno się mierzyć zaraz po wymianie.

Fabryczne. na 18 jest 225/40:
Felga: 18 cali x 2,54cm = 45,72 cm
wysokość opony 225 mm - 40% = 90 mm
wysokość całego koła to 54,72‬ cm

a na 16 - o ile dobrze pamiętam - 205/55.
Felga 16 cali x 2,54 cm = 40,64 cm
wysokość opony 205 mm - 55% = 112,75‬ mm
wysokość całego koła: 51,915 cm

teoretycznie w porównaniu z 16/205/55, na 18/225/40 auto będzie wyżej stało o 1,4025 cm (54,72‬ cm - 51,915 cm)/2 (centralny punkt koła= półoś)

Ostatnia edycja:
To by się mniej więcej zgadzało z tym, co zaobserwowałem - wydaje mi się, że samochód jest wyżej właśnie o te niecałe 2[cm].

Sama średnica felgi to nie wszystko, liczy się również szerokość opony. wysokość profilu (profil to % szerokości opony) oraz uwzględnienie centralnego punktu koła

Ja też mówiłem o średnicy całego koła (felgi i opony). Sam korzystałem z ogólnie dostępnych przeliczników dla opon i felg, np. https://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

Kolega [MENTION=27516]mgrMafia[/MENTION] w obliczeniach zapomniał, że profil opony to stosunek szerokości do wysokości boku opony. A w średnicy koła wysokość boku opony występuje dwa razy. Zgodnie z tym różnica w średnicy koła na 18" a na 16" to będzie +/- 5mm. Zresztą żaden producent nie rekomendowałby do danego modelu ogumienia o tak dużej różnicy w średnicy koła.

Ale jak pisałem tyle teoria i matematyka. Wiem, że producenci w swoich wyrobach nie zawsze dokładnie mieszczą się w tym co jest na nich napisane, więc tutaj szukałbym przyczyny takiego stanu rzeczy.

Ostatnia edycja:
Nie zapomniałem "(profil to % szerokości opony)", bardziej już nie ma sensu się zagłębiać bo to już podchodzi pod zboczenie matematyczne :D no chyba że ktoś naprawdę obniża auto co do miminetra żeby nie zgubić zderzaka podczas podjazdu na posesję, wtedy to nawet ciśnienie o oponach ma ogromne znaczenie.

Zalecane rozmiary fabryczne to moim zdaniem są dobre tylko dla ASO, każdy kto będzie chciał to i tak sobie założy co innego, kwestia tylko doboru ET itp.
Nie ukrywajmy bo przy oryginalnych felgach to koła są zbyt wcisniete do środka przez co auto wygląda jak taczka, a po obniżeniu zawieszenia to już wogole wiocha.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Póki co zawieszenie dalej jest w fazie planowania (pewnie dopiero przyszły rok), ale wreszcie tył samochodu wygląda tak, jak powinien od samego początku.

Zdjęcie 12.07.2019, 18 32 47.jpg

Zdjęcie 11.07.2019, 19 35 54.jpg

Ekstra, czyli podwójny wydech i dyfuzor :cool: końcówki jakiej średnicy? 100mm? Dyfuzor upolowałeś używke, czy nowy za chorą sumę jak na kawałek plastiku? :D
Też szukam dyfuzora w normalnych pieniądzach ale ciężki temat:rolleyes:

90 - setki nie trafiają w moje gusta, bo wtedy zamiast fajnych, widocznych końcówek robią się po prostu dwie dziury :D

Dyfuzor nowy, ale trochę skopałem temat, bo kupiłem nie ten, co chciałem i zorientowałem się dopiero podczas montażu. Tzn - chciałem taki jak w wersji Sprint -> http://shop.alfisti.net/Tuning-Styling/Alfa-Giulietta/Body-Styling/Diffusor-Sprint::6947.html , a kupiłem ten z pakietu oryginalnych akcesoriów, który ma jeszcze czarne boki nachodzące na zderzak. Trudno, na pewno nie będę wydawał kolejnych 1300 złotych na nowy, ten też nie wygląda źle, tylko muszę go podkleić wreszcie, bo boję się wjeżdżać na autostradę, żeby mi nie odfrunął :D

No i najważniejsze - wreszcie ten samochód brzmi tak, jak powinien brzmieć z fabryki!

A jaki wydech zamontowałeś?

Robiony na zamówienie w firmie z Zabrza. Dawno temu powiedziałem sobie, że kupię coś firmowego typu Ragazzon albo Supersprint, ale potem policzyłem sobie to jeszcze raz i zrobiłem pod siebie.

CTR Tuning. 3200 wydech z flapperem + 1300 dyfuzor. Spawanie i montaż około 2-3 dni, ale dość długo czekałem na tłumik (jakieś 5 tygodni), bo nie robią ich sami tylko zamawiają - a przynajmniej na dzień dzisiejszy. W planie jest samodzielna produkcja tłumików, ale to póki co dopiero plany.

Ogólnie jestem nawet zadowolony, przy czym z kronikarskiego obowiązku zaznaczam, że umówiłem się z nimi na przegląd flappera, bo albo któryś z przewodów pneumatycznych jest nieszczelny, albo coś jest nie tak z zasilaniem elektroniki, ponieważ czasami zdarza mu się zamknąć bez powodu. Niemniej jednak nie olali tego problemu, żeby nie było.

Dyfuzor nowy, ale trochę skopałem temat, bo kupiłem nie ten, co chciałem i zorientowałem się dopiero podczas montażu. Tzn - chciałem taki jak w wersji Sprint -> http://shop.alfisti.net/Tuning-Styling/Alfa-Giulietta/Body-Styling/Diffusor-Sprint::6947.html , a kupiłem ten z pakietu oryginalnych akcesoriów, który ma jeszcze czarne boki nachodzące na zderzak. Trudno, na pewno nie będę wydawał kolejnych 1300 złotych na nowy, ten też nie wygląda źle, tylko muszę go podkleić wreszcie, bo boję się wjeżdżać na autostradę, żeby mi nie odfrunął :D

A czy przypadkiem te boczne elementy nie są zdejmowalne? Na zdjeciach w sieci wygląda na to że one są jedynie przykręcone do dyfuzora.

Swoja drogą cena za taki kawałek plastiku jak ten dyfuzor jest po prostu chora. Jakby to było chociaż lakierowane czy coś.

[MENTION=78485]lookash[/MENTION]

Z tego co widziałem to nie, to jest jeden element. ALE przyjrzę się dokładnie za tydzień, bo i tak muszę go wreszcie zdjąć, dokładnie odtłuścić i przykleić. A cena - cóż - wysoka, ale 'standardowa' jak za ten element (nie mówię oczywiście o zwykłych dokładkach na jedną rurę, bo te można i za pięć dyszek wyrwać).

Trzeba się kiedyś spotkać i posłuchać na żywo :)

Też jestem obecnie na etapie kombinacji z wydechem :)

Zapraszam - w zasadzie codziennie między około 8-9 a 15-16 jestem u siebie na Roosevelta, a jak nie tam, to możemy się ustawić w jakimś M1, Forum, EC czy gdzie tam chcesz :D

W weekend odwiedziłem Toruń i Ital Performance na 'mały' przegląd po przejechaniu 60k km: https://www.facebook.com/Italperformance/posts/2902184056484509

W skrócie - regularne serwisowanie samochodu w ASO z perspektywy czasu oceniam jako wyrzucanie pieniędzy w błoto (człowiek na starość się uczy). Syf i nagar w silniku to kwestia zaleceń producenta (Selenia), no ale takie rzeczy jak na odwrót założony filtr kabinowy (serio, Euromot?) albo skorodowane świece zapłonowe (wymieniałem - a przynajmniej zapłaciłem za wymianę - przy 30k km) - no błagam. Tak czy inaczej zalecono mi wymianę świeżo wlanego Motula za 1000 km, a potem jeszcze przynajmniej jeden raz po kolejnych 1000 km. Plan na następne miesiące:
1) duże Brembo,
2) nowe zawieszenie
3) 250 koni? :) To już prawdopodobnie przyszły rok, bo chciałbym najpierw przygotować samochód pod taką moc.

A sam warsztat polecam. Zresztą pewnie i tak go znacie.

Ital performance jest mega - byłem pod wrażeniem jakości obsługi oraz samych napraw

Amortyzatory
Powrót