[Giulietta] Anodizzato Blue

Po trzech miesiącach wreszcie doczekałem się zaproszenia do ASO na naprawę. Po zdjęciu zderzaka okazało się - niestety - że delikatnie wygięta jest też dolna część podłogi pod bagażnikiem, tam gdzie są zaczepy od zderzaka. To nawet dość zrozumiałe, bo samochód, który mnie uderzył pociągnął cały zderzak w dół. Tak czy inaczej został wymieniony wspomniany zderzak + dokładka + absorber, a podłoga została bezinwazyjnie wyprostowana. Podobno wszystko zostało też zakonserwowane antykorozyjnie. Jeśli chodzi o malowanie to zrobili to w porządku. Lakier na zderzaku odróżnia się nieco od lakieru na blaszanych elementach = wszystko dokładnie tak, jak z fabryki.

Dodatkowo stuknęło niecałe 15k kilometrów i zleciał rok, odkąd użytkuję Alfę, co oznaczało przegląd roczny. Prawie tysiąc złotych i trzy godziny nie moje, ale za to mogłem się napatrzeć na mój kolejny samochód :D

28433880_150743332275643_2441238339936845824_n.jpg

Zbierałem i nazbierałem, a jak już nazbierałem, to nie mogłem się zdecydować, no ale lato idzie i trochę głupio ciągle jeździć na zimówkach. Koniec końców jednak wpadły Ronal R50 18".

59087484_678003349301365_6509931337832627826_n.jpg

Ostatnia edycja:
Powiedz że te felgi że zdjęcia to nie te na które zbierałeś. Jak dla mnie to masakra. Ale Twoje auto, Twoje felgi.

Wiesz jak jest - jedni lubią pomarańcze, a inni jak im nogi śmierdzą.

Od początku moim zamierzeniem było znaleźć sobie koła, które nie są pierwszym wyborem do Giulietty oraz takie, które - co ważniejsze - podobają się przede wszystkim mnie. Ale tak, Ty też masz rację, że to nie są koła, które każdemu podpasują (a powiedziałbym nawet, że większości osób one się nie spodobają:D) i ja to zdanie również szanuję, żeby nie było!

Tak jak mówisz. Każdy woli co innego. Było by nudno jak by się każdemu to samo podobało.

Kola sa super, ale nie do tego auta :D niemniej - jak Ci sie podoba to good for you

Tak i nie - na zdjęciach prawdę mówiąc wygląda to tak sobie, na żywo znacznie lepiej. Ale fakt, koła są naprawdę świetne same w sobie, zakochałem się w nich od pierwszego razu, kiedy je zobaczyłem:D

Mi felgi bardzo się podobają :) Bardzo rajdowy look

Pewnie nie małe pieniądze kosztowały, a 18" wyglądają jak 15". IMO słabo to wygląda.

Kwestia zdjęcia i dziwnego kąta aparatu. Patrząc prosto na koło wygląda to zupełnie inaczej. Koszta nie jakieś niskie, ale też nie jakoś przesadnie wysokie. Felgi + opony zamknęły się w równych 5k.

Zdjęcie 13.05.2019, 16 25 39.jpg

Ale jest też inna rzecz - samochód (przynajmniej z przodu) stoi teraz wyżej niż na 16". Zakładam, że o ile średnica samego koła jest większa tylko o 5[mm], czyli w zasadzie nic (niecałe 3[mm] na stronę), to z racji mniejszej wysokości gumy samochód mniej siada na oponie. Oznacza to ni mniej ni więcej, że już zacząłem szukać nowego zawieszenia i zastanawiać się, czy zainstalować gotowy kit amortyzator + sprężyna, czy jednak gwint. Jedno i drugie ma swoje wady i zalety.

Okropne felgi. Zupełnie nie pasują do tego auta.

Jeszcze koza, ale po umyciu jakby ładniej niż wcześniej - jak nic będzie potrzebne nowe zawieszenie. Co wrażliwszych proszę o zamknięcie oczu.

Zdjęcie 27.05.2019, 17 25 53.jpg Zdjęcie 27.05.2019, 17 26 52.jpg Zdjęcie 27.05.2019, 17 27 24 (1).jpg

Koniecznie niżej :P Kolor jest piękny!!

Zawieszenie będzie nowe, ale powiem szczerze, że nie wiem, czy w tym roku. Cały mój problem i rozterki są takie, że na zimę mam w dalszym ciągu 16" i raczej jeszcze ich nie zmienię w 2019, więc obawiam się, że po wsadzeniu nowego zawieszenia i zmianie kół na zimowe będzie z kolei za nisko i w niektórych miejscach, w które czasami muszę jeździć skończy się to szuraniem po dziurach.

Dlatego też kontynuując zakupy zamówiłem właśnie kompletny wydech z flapperem + dyfuzor. Najprawdopodobniej do końca miesiąca wszystko będzie zamontowane i nie powiem, trochę nie mogę się doczekać:D

Dlaczego na 16" ma być niżej?? Jak pilnujesz zalecanej średnicy koła i odpowiednio odbierasz oponę do felgi to wysokość auta powinna być podobna.

[MENTION=78751]PitSmokinShit[/MENTION]

A takie tam, 2.0 turbo:D GTVka czeka na przeszczep zdrowego 2.0 V6 z dawcy, ale do tego jeszcze chyba trochę czasu minie. Póki co jeździ, całkiem fajnie nawet, chociaż nie ukrywam, że silnik nie jest 100% sprawny.
[MENTION=65174]Doblo[/MENTION]
I tak i nie - po wsadzeniu 18" samochód się podniósł, i to dość znacznie - zwłaszcza z przodu. Wydaje mi się, że to przez inny profil opony. Na 18" chyba mniej ugina się opona i samochód mniej siada w dół w stosunku do 16". Poprawcie mnie, jeśli źle rozumuję.

A jakie masz rozmiary opon na 16" i 18"?

Amortyzatory
Powrót