Android Auto

• Autor wątku Autor wątku Imć
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
w poliftach widziałem cały ekran, dla mnie byłaby to lepsza opcja niż dual (niestety mam przedlift i logo na 1/3 szerokości). może jakieś ustawienia w radiu jest na to (może powiązane ze split screenem dla reszty infotainmentu)? popróbuj, daj znać. aaa, i jeszcze który masz firmware, moze te najnowsze MV119.xxx.xxx tu coś dodadzą?

Przeszukałem wszystkie opcje i nic nie znalazłem. W BMW podobno odrazu tak działało (i po wifi... ;)). Spróbuję zrobić update i dam znać.

Z tym logo na 1/3 to słabe jest. Niestety chyba dalej nic tym nie można zrobić

z tym nic na obecnych firmwarach. w proxi też szukałem, nie ma na to ustawień w dokumentacjach inżynieryjnych. to demo z CNET 2018 musiało być na jakiejś specjalnej wersji firmwaru radia Giulii robione.

jesli tak rzeczywiscie ma w najnowszej wersji wygladac AA na widescreenach to ja wole obecna, gdzie mam glowna aplikacje na caly ekran a druga w tle w pasku na dole (np. mapa na full, spotify w paseczku na dole). W telefonie najnowsza wersja AA, soft radia 118.001.002, wiec najprawdopodobniej soft radia poki co tego nie obsluguje, mam nadzieje ze jesli nowsze wersje beda to obslugiwac bedzie opcja pozostania przy obecnym wygladzie..

no i przydalaby sie w koncu obsluga bezprzewodowa ;)

A ktoś może już próbował przełączyć się na androidzie 11-stym ?
Oczywiście w MY 20.

Ja mam pixel'a z Android 11 - wszystko działa bez problemów, ale ekranu nie dzieli ;)
Super. Czyli mówimy o AA działającym bez kabla ? Dopytuję bo wybieram się do salonu testować jakąś nówkę sztukę.

Wysłane z mojego LM-G900 przy użyciu Tapatalka

Nie, mowa jest tylko o obsludze szerokiego ekranu, ktora wprowadzila najnowsza wersja Android Auto (Androida podejrzewam nie trzeba do tego miec 11) ale poki co soft auta tego nie wspiera bo powinna ta opcja automatycznie sie zalaczyc. Wiec mimo najnowszej wersji AA i Androida dalej w poliftach jest po staremu - tj. aplikacja glowna na caly ekran a poboczna w pasku na dole, wsparcia komunikacji bezprzewodowej tez nie ma

no chyba ze w MY'21 daja jakis nowszy soft, ktory to wspiera, wowczas daj znac :)

Czy wam też AA co jakiś czas rozłącza się na chwilę by ponownie powrócić? U mnie co jakiś czas włącza się radio z auta (normalnie słucham internetowego z aplikacji w AA - open Radio - a navi włączoną mam fabryczną), na telefonie Yanosik potrafi się zminimalizować (nie wyłączyć) by po chwili na wyświetlaczu włączył się obraz AA - mapy Google. Przyciskam wyjście z AA na Alfa, wszystko wraca do normy tylko czasem muszę Yanosika powiększyć (na telefonie). Potem przez ileś tam km (lub czasu?) jest ok i sytuacja się powtarza.

Czy wam też AA co jakiś czas rozłącza się na chwilę by ponownie powrócić? U mnie co jakiś czas włącza się radio z auta (normalnie słucham internetowego z aplikacji w AA - open Radio - a navi włączoną mam fabryczną), na telefonie Yanosik potrafi się zminimalizować (nie wyłączyć) by po chwili na wyświetlaczu włączył się obraz AA - mapy Google. Przyciskam wyjście z AA na Alfa, wszystko wraca do normy tylko czasem muszę Yanosika powiększyć (na telefonie). Potem przez ileś tam km (lub czasu?) jest ok i sytuacja się powtarza.

Miałem podobnie, wymiana kabla rozwiązała ten problem. U mnie z kolei pozostał błąd komunikatów głosowych nawigacji AA, problem opisywałem wcześniej. W skrócie: Komunikat poprzedzający manewr jest urywany w połowie, podaje odległość do manewru, ale brakuje części "skręć lewo/prawo, jedź prosto" itp. Jest tylko np. za 300 metrów... cisza, zamiast za 300 metrów, skręć w prawo.

Nigdy nie miałem takiego problemu, ale też nie robię takich kombinacji. U mnie chodzi zazwyczaj mapa google + TIDAL na AA i wszystko działa bez przeszkód.

Inny temat - wczoraj zauważyłem że poprawił się Asystent Google w AA. Mogłem bez problemu prowadzić konwersację głosowo na Hangouts (po tym jak ktoś napisał do mnie) i szło to całkiem sprawnie. Jeszcze jakiś czas temu nie dało się wysłać smsa, a asystent czytał polskie teksty interpretując je jako angielskie. Także jest jakiś progres.

też nie mam problemów - korzystam google maps + spotify lub replaio.

co do problemów z komunikatami w nawi, pisaliśmy kiedyś tez tak miałem od pewnego momentu, nie wiem jak teraz bo bardzo mało jeżdżę i lokalnie więc nie korzystałem z nawi w ostatnim czasie - przetestuje sie przy wyjeździe na italiantrackday

też nie mam problemów - korzystam google maps + spotify lub replaio.

co do problemów z komunikatami w nawi, pisaliśmy kiedyś tez tak miałem od pewnego momentu, nie wiem jak teraz bo bardzo mało jeżdżę i lokalnie więc nie korzystałem z nawi w ostatnim czasie - przetestuje sie przy wyjeździe na italiantrackday

Dzięki. Zbliża mi się przegląd przy 15k km, dam im znać, że coś takiego występuje. Może to problem z softem po stronie samochodu.

już nie pamietam od kiedy u mnie te komunikaty przestały działać w pełni, na pewno na ori radiu/firmwarze MV059 i starszym telefonie wtedy z Androidem 7 i starą wersją AA (typu 3.1 moze trochę wyższymi), działało. W międzyczasie było i radio wymienione (bo były problemy z łaczeniem się AA), z nim doszedł nowszy firmware (MV080), zmieniłem potem telefon (Android 8), potem zmieniałem firmwary radia MV085 i MV090, w międzyczasie telfon zupdatował się na Android 9 a do tego co chwilę updatowała się sama apka AA. W kazdym razie w pewnym momencie przestało to działać (choć czasem gada pełny komunikat, ale żadko), i dotychczas raczej nie wróciło na stałe. tak więc pytanie co w ASO z tym Ci zrobią? co najwyżej jeśli nie masz najnowszego firmwaru w radiu to CI wgraja. na liście poprawek nie ma nic o AA.

już nie pamietam od kiedy u mnie te komunikaty przestały działać w pełni, na pewno na ori radiu/firmwarze MV059 i starszym telefonie wtedy z Androidem 7 i starą wersją AA (typu 3.1 moze trochę wyższymi), działało. W międzyczasie było i radio wymienione (bo były problemy z łaczeniem się AA), z nim doszedł nowszy firmware (MV080), zmieniłem potem telefon (Android 8), potem zmieniałem firmwary radia MV085 i MV090, w międzyczasie telfon zupdatował się na Android 9 a do tego co chwilę updatowała się sama apka AA. W kazdym razie w pewnym momencie przestało to działać (choć czasem gada pełny komunikat, ale żadko), i dotychczas raczej nie wróciło na stałe. tak więc pytanie co w ASO z tym Ci zrobią? co najwyżej jeśli nie masz najnowszego firmwaru w radiu to CI wgraja. na liście poprawek nie ma nic o AA.

Czasami jakaś pierdoła w firmwarze może wywoływać błędy w działaniu innego podsystemu, zobaczymy. Sam już nie wiem co robić, a testowałem na 3 telefonach i różnych kablach- długich, krótkich, oryginalnych, zamiennych.. na każdym to samo.

U mnie też ucina komunikaty na Galaxy s20 (android 11), ale podłączyłem Galaxy s9 (android 10) i komunikaty były wszystkie.
Więc wina jest raczej po stronie telefonu a nie auta.
Tak się teraz zastanawiam czy komunikaty głosowe w telefonie bez podłączenia przez AA też będzie ucinać.

Zastanawiam się nad tym jaka jest w ogóle szansa na wireless car play / AA w Alfach.
W koncernie jest to już - ale tylko w Jeepie Cherokee L.
Jest to oparte na uconnect 5.

Zastanawiam się nad tym jaka jest w ogóle szansa na wireless car play / AA w Alfach.
W koncernie jest to już - ale tylko w Jeepie Cherokee L.
Jest to oparte na uconnect 5.

Nie czekałbym na Twoim miejscu ;) Kupić AAWireless i może za dwa-pięć lat będzie bezprzewodowo w fabrycznych AR :D (pomijam nowe modele, może im skapnie coś)

Tak się teraz zastanawiam czy komunikaty głosowe w telefonie bez podłączenia przez AA też będzie ucinać.
no właśnie wtedy zawsze działają, a w Alfie tylko czasem

w lipcu 2020 wrzuciłem kasę na zbiórkę tu https://www.indiegogo.com/projects/aawireless/x/24627691#/updates/all .Sam jeszcze wcześniej Emila namawiałem na zrobienie tego urządzenia (zatrudnienia testerów itp) i właśnie finansowania ze zbiórki - byliśmy w kontakcie bo używałem jego AAGateway i mu nie raz debugowe logi wysyłałem (2018/2019r) bo apka na komórkę robiącą za gateway wiecznie sprawiała różne problemy a po updatach Androida to już się jej nie dało w ogóle odpalić. Stąd był pomysł na urządzenie dedykowane - stabilną platformę która nie wali niespodziankami danej dystrybucji androida, sprzętu czy ustawień producenta telefonu.
W najbliższych kilku dniach powinna wyjść do mnie wysyłka w końcu.
WIęcej info tu: https://www.cpeb.it/

Z listy aut klientów jest obecnie 3 Stelvio i 6 Giulii, różne wersje firmwarów i radia 2 i 3 generacji, myślę że za parę dni dojdzie i moja do listy (MID DAB MV090.000.061):
Giulia 2018 Alfa Romeo Magneti Marelli LOW RVC Single Antenna GIORGIO_L1_19163A MV-090.000.061 TV-090.000.061 UM-070.000.002
Giulia 2019 Alfa Romeo Magneti Marelli HIGH DAB Dual Antenna GIORGIO_L1_19163A MV-090.000.061 TV-090.000.061 UM-080.000.005
Giulia 2019 Alfa Romeo Magneti Marelli LOW SDARS RVC Single Antenna GIORGIO_L1_18205A_272A MV-081.000.004 TV-081.000.004 UM-080.000.005
Giulia 2019 Alfa Romeo Magneti Marelli MID Dual Antenna GIORGIO_L1_18364A_014A MV-085.000.046 TV-085.000.046 UM-080.000.005
Giulia 2020 Alfa Romeo Magneti Marelli HIGH DAB Dual Antenna GIORGIO_L2_19415A_465A MV-118.000.052 TV-118.000.052 UM-118.000.002
Stelvio 2019 Alfa Romeo Magneti Marelli HIGH Dual Antenna GIORGIO_L1_19163A MV-090.000.061 TV-090.000.061 UM-080.000.005
Stelvio 2019 Alfa Romeo Magneti Marelli HIGH SDARS/HD Dual Antenna GIORGIO_L1_18205A_272A MV-081.000.004 TV-081.000.004 UM-080.000.005
Stelvio 2020 Alfa Romeo Magneti Marelli LOW PLUS Single Antenna GIORGIO_L2_19415A_511A MV-118.001.002 TV-118.001.002 UM-118.000.002

Zamówione ;-) [MENTION=20089]epsonix[/MENTION], może będziesz wiedział. Co w sytuacji, gdy będę chciał naładować telefon w samochodzie? Czy bezprzewodowe AA nie będzie się "gryzło" z przewodowym?

nie mam pojęcia, ale zawsze są 2 rozwiązania - podłączasz kabel do tylnych USB, lub kupujesz kabel który jest tylko do ładowania - bez linii danych, i ładujesz z którego chcesz.

Amortyzatory
Powrót