Android Auto

• Autor wątku Autor wątku Imć
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, czy przy tej wersji oprogramowania dogram android auto 002.009.043 ? Czy lepiej dać sobie spokój odrazu :P Dzikuje za odpowiedz:) mam jeden port usb w schowku, a drugi pod radiem :D Ewentualnie jak sprawdzic na szybko czy Android auto jest :D ?
nie, bo masz radio pierwszej generacji. przy okazji,nie masz tez aktualnej wersji softu dla 1 gen, jest z koncowka 055, linki do pobrania i instrukcje updatow sa wrzucone w 1 post watku o infotainment update na podforum Giulii na forum alfaowner.com

Dziękuję za informację :) a no tak tylko jak androida nie można wgrać to taka aktualizacja nie ma sensu :p

wersja 002.009.055 poprawia wiele krytycznych oroblemow we wspolpracy radia z wieloma telefonami

Ponieważ przymierzam się do Giulii a raczej będzie to auto stockowe lub używane chciałem Was zapytać czy warto się upierać na AA/CP czy jednak jak znajdę fajną sztukę to olać brak tego udogodnienia bo nawigacja wystarczy?

Ponieważ przymierzam się do Giulii a raczej będzie to auto stockowe lub używane chciałem Was zapytać czy warto się upierać na AA/CP czy jednak jak znajdę fajną sztukę to olać brak tego udogodnienia bo nawigacja wystarczy?
Oj obawiam się że możesz uzyskać z gołą różne odpowiedzi...
Jak dla mnie oto navi nie jest zła i mi wystarcza

tak jak Kurynio napisał, każdy powie coś innego.
jak weźmiesz stock bez AA/ACP to pewnie wypadałoby mieć ori navi, która moim zdaniem jest do kitu a jak weźmiesz wersję z 6.5" to nawet aktualizacji nie ma (podejżenie że pchali radia z mniejszą pamiecią i już się nie miszczą obecne wersje). poza tym w ori live traffic w PL to pobożne życzenie. AA lub ACP i jedziesz na Google Maps/Waze a pewnie w przyszłości na AUtomapie czy czymś kolwiek innym.
Dla mnie osobiście AA jest opcją must have.

Oczywiście zostaje możliwość retrofitu jeśli ktoś już w aucie nie grzebał i nie zblokował i jeśli jest radio nowego typu (czyli firmware minimum MV051.xxx.xxx lub jeśli chodzi o auta z EU data produkcji gdzieś >drugiej połowy listopada 2017)

Wada AA/ACP to kabelek, ale są i na to sposoby (ja korzystam po WiFi, nie wyjmuję telefonu z kieszeni, odpala mi sie AA tylko przez WiFi nie jest tak płynne - da się jednak używać)

potwierdzam, mimo ze podpinam kablem to jest to super mega wygodne. abiorac pod uwage ze masz juz ostrzezenia o kontrolach, fotoradarach, wypadkach itp i nie musisz miec Yanosika na AA to juz w ogóle.

W wątku na reddicie ktoś pisze, że trzeba męczyć producenta auta o wsparcie dla widescreen.
W skrócie: zanim widescreen był wspierany przez google to część producentów umieszczała na sztywno obrazek z Android, żeby zmniejszyć ekran dla AA. No i co z tego, że AA już wspiera szeroki ekran, jak ograniczenie nadal istnieje i aplikacja dopasowuje się do pozostałej części... Ktoś dał ciała w AR.
Wątek:
https://www.reddit.com/r/AndroidAut...roid_auto_no_widescreen_in_the_hyundai_ioniq/

Gdzie to zgłaszaliście?
Czytałem forum Mercedesa i mają ten sam problem, co my i producent nie zamierza nic poprawić.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

No właśnie, zgłaszał ktoś do serwisu ten problem jak kiedyś o tym gadaliśmy? Ja zgłosiłem pod koniec sierpnia, ale cisza:(

Wada AA/ACP to kabelek, ale są i na to sposoby (ja korzystam po WiFi, nie wyjmuję telefonu z kieszeni, odpala mi sie AA tylko przez WiFi nie jest tak płynne - da się jednak używać)

Jak rozwiązałeś problem zasilania telefonu, który robi za AA Gateway? Tak jak pisałem ja wrzuciłem iPhone'a do schowka i korzystam z CarPlay, ale minus tego jest taki, że jak auta nie odpalam np. 3-4 dni to telefon pada. Jako, że u mnie pokazuje, że 94% zużycia to szukanie sieci, chciałem to ogarnąć czymś jak Tasker na Android, że tryb samolotowy się włącza jak straci z zasięgu Bluetooth Alfy lub zasilanie, a wyłącza automatycznie jak wykryje Bluetooth Alfy albo straci zasilanie, ale problem, że na iOS nie mogę nic takiego znaleźć...

Ostatnia edycja:
tak jak Kurynio napisał, każdy powie coś innego.
jak weźmiesz stock bez AA/ACP to pewnie wypadałoby mieć ori navi, która moim zdaniem jest do kitu a jak weźmiesz wersję z 6.5" to nawet aktualizacji nie ma (podejżenie że pchali radia z mniejszą pamiecią i już się nie miszczą obecne wersje). poza tym w ori live traffic w PL to pobożne życzenie. AA lub ACP i jedziesz na Google Maps/Waze a pewnie w przyszłości na AUtomapie czy czymś kolwiek innym.

Oczywiście zostaje możliwość retrofitu jeśli ktoś już w aucie nie grzebał i nie zblokował i jeśli jest radio nowego typu (czyli firmware minimum MV051.xxx.xxx lub jeśli chodzi o auta z EU data produkcji gdzieś >drugiej połowy listopada 2017)

- - - Updated - - -

potwierdzam, mimo ze podpinam kablem to jest to super mega wygodne. abiorac pod uwage ze masz juz ostrzezenia o kontrolach, fotoradarach, wypadkach itp i nie musisz miec Yanosika na AA to juz w ogóle.

Dzięki chłopaki! Temat prosty jak budowa cepa. AA musi być!

Uruchomiłem sobie carplay w Stelvio z dużym ekranem. Dzień i noc w porównaniu do AA.

Jedyne co mnie zniechęca do zakupu iPhone to brak pełnego asystenta glosowego w języku polskim, któremu można dyktować wiadomości whatsapp itd.

Jak rozwiązałeś problem zasilania telefonu, który robi za AA Gateway? Tak jak pisałem ja wrzuciłem iPhone'a do schowka i korzystam z CarPlay, ale minus tego jest taki, że jak auta nie odpalam np. 3-4 dni to telefon pada. Jako, że u mnie pokazuje, że 94% zużycia to szukanie sieci, chciałem to ogarnąć czymś jak Tasker na Android, że tryb samolotowy się włącza jak straci z zasięgu Bluetooth Alfy lub zasilanie, a wyłącza automatycznie jak wykryje Bluetooth Alfy albo straci zasilanie, ale problem, że na iOS nie mogę nic takiego znaleźć...
slave jest w schowku na stałe i podłączony do USB. wyjąłem kartę SIM, a hotspota włącza flow na AUtomate z jakimś tam włączonym workaroundem - działą mimo braku karty SIM i super. wszystko powyłączane (BT, usługi itp), więc bateria trzyma jak szalona nawet jak mało jeżdżę.
Telefon master w kieszeni, na jazdy po mieście nie ma problemu, na długie trasy (żadko robię) mam kabelek podłączony do slotu z tyłu pod nawiewami na tylną kanapę, przeprowadzony z boku fotela pasażera - jak potrzeba to sobie wtedy podepnę. Jeśli ktoś dużo jeździ to dobrze byłoby kupić telefon z ładowaniem indukcyjnym i dodać sobie gdzieś podstawkę.

- - - Updated - - -

Uruchomiłem sobie carplay w Stelvio z dużym ekranem. Dzień i noc w porównaniu do AA.

Jedyne co mnie zniechęca do zakupu iPhone to brak pełnego asystenta glosowego w języku polskim, któremu można dyktować wiadomości whatsapp itd.

tak też słyszałem, choć z każdą nową werjsą AA jest coraz lepiej (choćby nowy interfejs który można włączyć ok tych 3 miesięcy). co do poleceń głosowych w AA, niby działa, ale w Spotify trzeba jechać po angielsku ciągle (przynajmniej jak próbowałem jakieś 2 miesiące temu), więc też nie jest super kolorowo.

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

Dzięki chłopaki! Temat prosty jak budowa cepa. AA musi być!

ostatecnie jeszcze auto z nowym radiem ale bez AA/ACP i próbować aktywować - z obecną wiedzą o wymaganych zmianach proxi myślę że 99% szans na powodzenie.

Czyli dobrze zrozumiałem,że jak kupię Giulie z 2017 z ośmiocalowym ekranem to jest szansa dograć AA? Czy po VINie da się sprawdzić czy auto ma radio nadające sie do takiego retroliftu?

W Stelvio jest ładowanie indukcyjne telefonu w schowku - trzeba tylko wyjąć organizer schowka i popatrzeć na ikonę czy jest ładowanie. Przynajmniej u mnie tak jest - nie wiem czy to standard czy opcja. Niestety mam Iphone'a bez ładowania indukcyjnego wiec nie uzywam. AA i CP działa od Iphone 6 wzwyż. 4 nie działa, 5 nie wiem.

Mi to raczej wygląda na symbol kluczyka...IMG_20191102_164001.jpg

to jest awaryjne doładowanie kluczyka - tak żeby móc odpalić jak wyładuje się bateria w nim.

W Stelvio jest ładowanie indukcyjne telefonu w schowku - trzeba tylko wyjąć organizer schowka i popatrzeć na ikonę czy jest ładowanie. Przynajmniej u mnie tak jest - nie wiem czy to standard czy opcja. Niestety mam Iphone'a bez ładowania indukcyjnego wiec nie uzywam. AA i CP działa od Iphone 6 wzwyż. 4 nie działa, 5 nie wiem.

bajki opowiadasz

to jest awaryjne doładowanie kluczyka - tak żeby móc odpalić jak wyładuje się bateria w nim.
Ale na jakiej zasadzie, że niby?

Amortyzatory
Powrót