uTvo0
Nowy
- Auto
- Alfa Romeo Giulietta (2013-2018) 1,4 TB 170 KM, Giulia Veloce (2018)
Szybkie pytanie. Czy jak mam stelvio FE bez AA to wgranie nowszego oprogramowania doda mi AA, czy nie?
Szybka odpowiedź. Nie.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Szybkie pytanie. Czy jak mam stelvio FE bez AA to wgranie nowszego oprogramowania doda mi AA, czy nie?
na 99% nie
OK, ale oprócz podania wersji miales sprawdzic czy w Google Maps jak wlaczysz przesuwanie mapy, to czy da sie wyjsc z tego normalnie czy tylko przez odlaczenie telefonu.
ciekawe, tylko Ty piszesz od zwyklej nawigacji, moze jednak problem jest wspolny zarowno dla tej jak I google maps bo o czyms zapomnieli w najnowszych kompilacjach firmwareu infotainmentuU mnie na starym sofcie dało się wyjść z przewijania mapy a na nowym sofcie się nie da![]()
przede wszystkim rozni sie hardware wiec moze to byc nawet fizycznie niemozliwe, choc 100% pewnosci nie ma. w kazdym razie na zadnym zagranicznym forum tez nikt w tym temacie dajacego nadzieje na latwy update nie napisal. mysle ze wymiana infotainmentu na jakis z AA z rozbitka + ewentualnie dolozenie jakis elementow system ktore moga byc poza wyswietlaczem/"radiem" I puszczenie proxy moze zalatwiloby sprawe - na dzien dzisiejszy raczej jednak latwo o taki sprzet nie bedzie bo pierwsze auta z AA w EU dopiero od jakis 2 miesiecy zaczely przychodzic, w stanach od polowy 2017 ale tam musza dogrywac AA w ASO jako update firmwareu (ale maja nowy sprzet juz, gotowy na AA).Szybkie pytanie. Czy jak mam stelvio FE bez AA to wgranie nowszego oprogramowania doda mi AA, czy nie?
OK, ale oprócz podania wersji miales sprawdzic czy w Google Maps jak wlaczysz przesuwanie mapy, to czy da sie wyjsc z tego normalnie czy tylko przez odlaczenie telefonu.
przede wszystkim rozni sie hardware wiec moze to byc nawet fizycznie niemozliwe, choc 100% pewnosci nie ma
wg informacji z alfaowner.com od gościa który wydaje się mieć pojęcie o czym pisze. /QUOTE]
Ponownie "wydaje się" czyli pewne ale nie na 100 %. Pozostała część to niestety bełkot, a jedyne co z niego wynika, to to, że faktycznie nie masz nikogo znajomego w serwisie i nie masz pojęcia, jakie informacje są przekazywane na szkoleniach serwisowych. Zwłaszcza te niekoniecznie oficjalne. A może korzystasz z niewłaściwego serwisu, w którym nie ma ludzi zainteresowanych tymi tematami, są tylko ci, którzy po prostu "chodzą do pracy"? A spekulacje na forum rodzą tylko kolejne pytania bez odpowiedzi. Ci userzy, którzy posiadają jakąś wiedzę odpowiadają zwykle krótko i rzeczowo na zadane pytania, a nie gdybają. Zwykle ich opinie oparte są na 100% pewności, a nie domysłach. Zauważyłeś, że od dłuższego czasu zadajesz wiele pytań w różnych wątkach ale jak otrzymujesz konkretną odpowiedź, która jest nie po Twojej myśli to zaczynasz drążyć temat w taki sposób, żeby ktoś jednak napisał to czego oczekujesz? Poczytaj swoje posty.
To różni się czy nie ma 100% pewności? Jeżeli się różni to skąd ta wiedza? Ze słyszenia? Równie dobra będzie odpowiedź, że na pewno sprzęt niczym się nie różni ale 100% pewności nie ma. Efekt dokładnie taki sam tylko może bardziej optymistycznie brzmi. Mam wrażenie, że czasem posty są pisane na zasadzie sztuka dla sztuki. A temat rośnie w nieskończoność tylko treści brak. I nie traktuj tego jako cios w Ciebie ale tak wygląda u wymiana informacji w ogóle. Ktoś coś słyszał, czasem coś nawet widział ale jak zapytasz o źródło, to odpowiedzi z reguły brak. Pewnie wielu z nas (ja np. tak) ma dobrych znajomych w serwisach Alfy, oni jeżdżą na szkolenia i te wszystkie pytania, które tu padają, zadają dalej. Być może na niektóre będzie odpowiedź już w przyszłym tygodniu.
Nie rozsmieszaj mnie. Szkolenia - sprzedawcy nie znają modelu ani opcji u różnych dealerów.Ponownie "wydaje się" czyli pewne ale nie na 100 %. Pozostała część to niestety bełkot, a jedyne co z niego wynika, to to, że faktycznie nie masz nikogo znajomego w serwisie i nie masz pojęcia, jakie informacje są przekazywane na szkoleniach serwisowych. Zwłaszcza te niekoniecznie oficjalne. A może korzystasz z niewłaściwego serwisu, w którym nie ma ludzi zainteresowanych tymi tematami, są tylko ci, którzy po prostu "chodzą do pracy"? A spekulacje na forum rodzą tylko kolejne pytania bez odpowiedzi. Ci userzy, którzy posiadają jakąś wiedzę odpowiadają zwykle krótko i rzeczowo na zadane pytania, a nie gdybają. Zwykle ich opinie oparte są na 100% pewności, a nie domysłach. Zauważyłeś, że od dłuższego czasu zadajesz wiele pytań w różnych wątkach ale jak otrzymujesz konkretną odpowiedź, która jest nie po Twojej myśli to zaczynasz drążyć temat w taki sposób, żeby ktoś jednak napisał to czego oczekujesz? Poczytaj swoje posty.
Wszystko co na forum jest wyczajone nie wychodzi nigdy z serwisu czy jakiegokolwiek źródła w FCA, tylko często dzięki spekulacjom forumowiczów, i uporze kogoś kto chce zaryzykować czas, pieniądze a swoje auto potraktować jako królika doświadczalnego po to tylko żeby zrobić jakiegoś retrofita na którym mu zależy.
W serwisie też nikogo nie szkolą z hardware. Jest egzaminer. Podpina się pod samochód i tam masz opcje update lub nie.
A tak BTW, ciekawe jaki jest Twój wkład w forum, czy tylko pasożytujesz a tych co się starają, piszą manuale, odpisują na posty będziesz obrażał?
To sobie odpowiedziałeś dlaczego ASO zbywa klientów że się nie da. Czy zapłaciłbyś za tydzień prazy mechanika i zostawił auto do testów bez gwarancji uzyskania oczekiwanego rezultatu?. ASO to firma która ma zarabiać a nie hobbystycznie dłubać i dorabiać jakieś ficzery na życzenie. Trzeba to zrozumieć a nie obrażać się an ASO.
Chcesz mieć coś ekstra to zrób to sam (szanuję za takie podejście i dzielenie się na forum) albo zleć jakiemuś hobbyście.
Co do psioczenia że informacje na forum nie są pewne to trzeba chyba trzeba mieć internet od wczoraj![]()
uchyl rąbka tajemnicy i napisz jakimi to szczczegółowymi informacjami dysponują ASO ponad ePer i eLearn, co im takiego szczegółowego mówią na szkoleniach? Szkolenia prowadzą może inżyrnierowie którzy projektowali dany system? nie sądzę, a tylko oni i może jacyś ich bezpośredni przełożeni maja tak na prawdę wiedze co się da a czego nie. sam pracuję jako projektant systemów telemetrycznych (od zera, SCH/PCB/FPGA/DSP), dla branży lotniczej i wiem jak sprawa wygląda - HW oferuje kupę funkcji, SW to już okrojenie możliwości, często mimo że wspiera jakąś funkcjonalność to niektóre funkcje się ukrywa przed użytkownikiem z różnych powodów (choćby brak czasu na testy, funkcja wprowadzona na przyszłość). Niestety nikt poza projektantem najczęściej nie wie o niej, bezpośredni przełożony który ewentualnie podejmuje decyzję na pewnym etapie odnośnie jej ukrycia, może ze 2 innych inżynierów którzy na meetingu tylko byli świadkami dyskusji itp. Dokumentacja wewnętrzna w której zawiera się pełną informację nie wychodzi dalej, a oficjalna jest podobnie zgrubna co eLearn i ePer. Czasem do aktywacji jakiejś funkcji trzebaby też dolutować parę komponentów na płytkę, znów, kto wie co tam ma być poza projektantem? przekonaj mnie że mam mylne pojęcie o tym jaką dokumentacją dysponuje serwisant w ASO, moim zdaniem niezbyt konkretną.Nie do końca, wszystko zależy od szkolącego i szkolonego. Pracuję jako szef serwisu, co prawda innej marki ale Fiata i Alfę znam, bo kiedyś tam pracowałem (i nadal korzystam z serwisu). A co do podpinania pod egzaminer to masz rację ale tylko częściową. Przy normalnej robocie faktycznie podpina się i koniec ale (jak już wcześniej wspomniałem zależy to od parcia do wiedzy mechanika) szersze tematy też czasem się rozwija. Zwłaszcza, że na takich niekonkwencjonalnych zmianach robi się później niezłe pieniądze (no ile byście dopłacili za możliwość wyłączenia ESP czy też SS albo update do AA "starszego HW).
ja mam czytać - sam wyleciałeś z tekstem:Nie uważam, żebym pasożytował, poczytaj moje posty w innych tematach (również w innych modelach).
Ci userzy, którzy posiadają jakąś wiedzę odpowiadają zwykle krótko i rzeczowo na zadane pytania, a nie gdybają. Zwykle ich opinie oparte są na 100% pewności, a nie domysłach. Zauważyłeś, że od dłuższego czasu zadajesz wiele pytań w różnych wątkach ale jak otrzymujesz konkretną odpowiedź, która jest nie po Twojej myśli to zaczynasz drążyć temat w taki sposób, żeby ktoś jednak napisał to czego oczekujesz? Poczytaj swoje posty.
ja gdzieś tak napisałem? jeśli nawet to weź pod uwagę że posty pisze się w pośpiechu, czasem przeedytuje i nie zawsze taki post wygląda 100% dobrze na koniec.Uważam za to, że wzajemnie wykluczające się określenia zawarte w jednym zdaniu ("pewne ale nie na 100%) powodują, że takie zdanie nie ma sensu. Dlatego swoim klientom, którzy mówią "Panie, na forum to pisali, że...) mówię, żeby czytali tylko dwie pierwsze strony tematu, bo potem to już tylko kłótnia.
musisz dalej zaczepiać, zdecyduj się czy przepraszasz czy od razu obrażasz w tym samym zdaniu? . wole alfaowner.com, tam ludzie są dla siebie mili - nigdy nie widziałem żadnej kłutni, raczej szacunek i to nawet w przypadkach gdy ktoś wyskakuje z jakimiś głupotami to się go wyprowadza z błędu bez gnojenia.Ale jeżeli czujesz się obrażony, to przepraszam Panią.
ile przeciętny właściciel alfy da za retrofit AA - myślę że większość nie więcej niż kosztuje opcja w cenniku. jeśli da się to załatwić update-m firmwaru czy jakąś zmianą ustawień w infotainment w jakiś sposób to takiemu ASO opłaca się to robić za takie pieniądze. wymiana sprzętu to już koszty >10k zapewne (szczególnie jak ktoś ma wyświetlacz 8.8 i trzeba go wyminianiać (nie wiem czy wyświetlacz jest zintegrowany z modułem infotainment-u czy jest osobno na kabelku)Zwłaszcza, że na takich niekonkwencjonalnych zmianach robi się później niezłe pieniądze (no ile byście dopłacili za możliwość wyłączenia ESP czy też SS albo update do AA "starszego HW).