Android Auto

• Autor wątku Autor wątku Imć
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
trzeba mieć aplikację AA na telefon, nie ma jej oficjalnie w Polsce. Także nie ma jej w sklepie, zatem trzeba ją ściągnąć z innych stron np. https://www.dobreprogramy.pl/Android-Auto,Program,Android,77700.html.

https://www.youtube.com/watch?v=ynjmf31L2Lo
dzieki,ale to jest obowiazkowa apka do sciagniecia czy mozna zainstaliwac jakas inna? ja u siebie wgralem car dashdroid i car dash launcher free ze sklepu Play.

czemu samej googliwskiej apki nie ma oficjalnie w Polsce?

dzieki,ale to jest obowiazkowa apka do sciagniecia czy mozna zainstaliwac jakas inna? ja u siebie wgralem car dashdroid i car dash launcher free ze sklepu Play.

czemu samej googliwskiej apki nie ma oficjalnie w Polsce?
To jest bardzo dobre pytanie. Słyszałem faktycznie o tym że tą aplikację trzeba ściągać z innych miejsc niż Google Play.. Myślałem że się to zmieniło.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Wiecie co? To chyba podziękuję za to AA :) Mimo, że jarają mnie gadżety i nowe technologie to chyba AA nie dla mnie. W subaru XV nie byłem w stanie odpalić mirroringu. Tu widzę, że też same kłody pod nogi.

Btw. Wszędzie jest pierdyliard ekranów o rozdzielczości piasku na pustyni a jak zwykle nic na nich nie ma. Czy to tak trudno napisać krótką instrukcję co po kolei zrobić. Nawet tekstem po angielsku już nie mówię o animacjach ładnych itp.
Przykład.
1. Wybierz system (logo androida logo apple)
2. Sprawdź czy na telefonie masz odpowiednią aplikację w zależności od poprzedniego wyboru (ikona co kliknąć)
3. jeśli nie to pobierz (QR code do sklepu a tam jak nie jest dostępne w twoim biedakraju to też komunikat przeprowadź się do US and A czy coś :D )
4. podłącz telefon kablem do takiego portu w samochodzie.
5. na ekranie powinno się pojawić to i to
6 Teraz możesz zrobić to i to.

W przykładowo subaru nie ma żadnych instrukcji. Jak nie przestudiujesz najpierw książki to nawet nie wiadomo dlaczego czasem niektóre aplikacje są szare a przecież można wszystko napisać na tym pie... ekranie. To jest niedostępne bo coś tam coś tam.

I tak dobrze, że zrobili skróconą instrukcję z obrazkami w Giulii. Jest na prawdę fajna. Można było jeszcze wrzucić przeglądarkę pdf i wrzucić pełną wersję i zaoszczędzić na papierze który leży przez całe życie samochodu. Chyba że musieli bo takie są wymagania unijne czy coś :D

UX w samochodach (szczególnie włoskich) to jest taka bieda, że aż żal. Możliwości w hardware są wszystko jest.
Moim marzeniem jest żeby otworzyli takie systemy to użytkownicy sami sobie poradzą z aktualizacjami, grafikami instrukcjami itp. Albo zwykły dotykowy ekran z wejściem HDMI :D

Ostatnia edycja:
Wystarczy pobrać aplikację na telefon, zainstalować i podłączyć telefon pod usb samochodu.
Dalej wszystko intuicyjne.

Jedyna niedogodność, że nie ma aplikacji na Google play.

dokładnie tak jak napisał Andrzej_Kolbudy tylko oficjalna aplikacja Android Auto działa z samochodem.

Epsonix,
daj znać jak poszło, czy aplikacja Android Auto na telefonie i w aucie bez problemu ruszyła oraz czy działa to płynnie.

To nie są aplikacje od zewnętrznych firm. Jest tylko jeden AA z google.
Ja używam z:
https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/

Niestety jak wiadomo aplikacja nie jest wspierana w Polsce i przy dużej aktualizacji przestaje działać. Trzeba wtedy pobrać i zainstalować na telefonie najnowszą wersję.
sa 2 odmiany najnowszej wersji 32 bit I 64. pisali ze 64bit nie zadziala na prockach innych niz 64bit, natomiast 32 zadziala na 32 I 64bit. sprawdzilem ze mam tel ze snaptdragnem 435 wg netu to 8x64bit core, wiec zaczalem od sciagniecia 64bit wersji, ale nie chciala sie zainstalowac. not to dawaj 32bit (ver 3.1.581053), musialem odblokowac instalowanie apek z innych zrodel niz sklep play, OK, zainstalowalo sie. przy otwieraniu niestety wywala mi blad:
"Wystapil blad Wyglada na to ze Uslugi Google Play w tej chwili nie dziala" (pisownia oryginalna). Jakies pomysly? Chcialbym pojechac do salonu przygotowany z dzialajaca apka.

Ostatnia edycja:
tu filmik mniej wiecej prezentujacy jak niedopracowana jest jeszcze apka Android Auto na telefon:
https://www.youtube.com/watch?v=-H6tB8bM5o4
zgaduje ze za rok to juz bedzie wygladalo duzo lepiej, a dzisiaj trzeba pewnie troche nauczyc sie dogadywac z AA.
Tak czy siak, dla mnie najwaznejsza z AA (choc bedzie wykorzystywana sporadycznie) jest nawigacja z life traffic I komendami glosowymi, a to wydaje sie ze ruszy w miare jak wyczaje wlasciwe komendy glosowe.

na problem z bledem wyskakujacym przy uruchamianiu apki AA jest rozwiazenie podane tu:
https://forum.vw-passat.pl/topic/55700-android-auto-carplay-w-discover-pro-my2015/?tab=comments#comment-1774962

z taka roznica ze w moim telefonie nie moglem odinstalowac aktualizacji, mysialem wylaczyc najpierw usluge Znajdz moje urzadzenie w Administratorach urzadzenia, potem odinstalowalem jakis jeszcze serwis (nie pamietam dokladnie) cos odnosnie Google Play I dopierio wtedy moglem odinstalowac aktualizacje samych Uslug Google Play. Wtedy zainstalowalem Android Auto, I on wyskoczyl z wymaganiem instalowania aktualizacji Uslug Google Play. Trzeba bylo jeszcze raz ustawic konto do tworzenia kopi zapasowej, bo ktorys krok (chyba odnistalowanie aktualizacji) czyscil pewne ustawienia.

Apka sie uruchamia na telfonie, wiec jestem gotowy na proby jutro w salonie.

EDIT,
Cardroid I Car Launcher nie zrzuca sie na ekran samochodu - wychodzi na to ze te apki to tylko taki tryb samochodowy na telefonie.

EDIT2.
po tych calych zabiegach instalacyjnych zauwazylem ze przestaly mi dzialac dane mobilne - ponowne uruchomienie telefonu zalatwilo sprawe.

Ostatnia edycja:
wybralem sie do salonu jednak dzisiaj I odpalilem AA w Stelvio ktore bylo na salonie z wyswietlaczem 6.5". dziala, trzeba sie troche nauczyc porozumiewac z AA. czasem troche glupieje I odpowiada po angielsku, pewnie z czasem bedzie lepiej, po chwili zabawy/przyzwyczajenia jednak dzialalo (nawigacja Googla Maps) calkiem znosnie.
jedyna wtopa to sprawa gdy wejdzie sie w przesuwanie mapy - krecac pokretlem wtedy sie zoomuje a klikajac gora/dol/lewo/prawo przesuwa mape - niestety nie ma czym z tego wyjsc :) probowalem wszystkiego, podwojnych klikow, przytrzyman, wszystkich przycikow - nie ma szans - musialem odpiac USB. albo jest jakis trick o ktorym nie wiem (trzeba poczytac instrukcje do auta w koncu o ile jest cos o AA) lub poczekac na jakies aktualizacje.
w kazdym razie poki co jestem w miare zadowolony, z funkcji przesuwania nie musze korzystac a reszta dziala.
ponizej album z kilkoma fotkami I jedym filmikiem (to akurat byly poczatki I nie bardzo sie dogadywalismy z AA jeszcze):
https://photos.app.goo.gl/N4bQsASibcBhSgDw2

apka odpala sie sama po podlaczeniu do USB - dziala zarowno z tymi USB w schowku jak I z tym w konsoli przed uchwytami na kubki.

Aha, pozycja Android Auto pojawia sie w glownym menu Giulii po podlaczeniu telefonu. O ile mi sie wydaje domyslnie po podlaczeniu zaraz startuje sama, wciskajac przycisk Menu wtedy widzimy ja na liscie I mozna cos tam innego pozmieniac a potem wrocic do AA na wyswietlaczu.
Po podlaczeniu ekran telefonu jest zablokowany, conajwyzej wyswietla napis Android Auto. Pod jeden przycisk w telefonie mam podpiete odpalenie aparatu I to dziala, choc jak nagrywalem filmik to gdy mieszalem w AA w koncu go przerwalo, troche tez aparat mulil jak chcialem robic fotki itp, wiec pewnie AA obciaza telefon I ma priorytet.

AA odpalalem na LG Q6 z kabelkiem USB z jakiejs starej Motoroli - wspominam o tym bo w necie pisali ze z niektorymi telefonami (min roznymi LG) jest problem ze AA nei bardzo dziala na przypadkowych kablach USB I trzeba stosowac kable oryginalne lub dobrej jakosci.

Ostatnia edycja:
wybralem sie do salonu jednak dzisiaj I odpalilem AA w Stelvio ktore bylo na salonie z wyswietlaczem 6.5". dziala, trzeba sie troche nauczyc porozumiewac z AA. czasem troche glupieje I odpowiada po angielsku, pewnie z czasem bedzie lepiej, po chwili zabawy/przyzwyczajenia jednak dzialalo (nawigacja Googla Maps) calkiem znosnie.
jedyna wtopa to sprawa gdy wejdzie sie w przesuwanie mapy - krecac pokretlem wtedy sie zoomuje a klikajac gora/dol/lewo/prawo przesuwa mape - niestety nie ma czym z tego wyjsc :) probowalem wszystkiego, podwojnych klikow, przytrzyman, wszystkich przycikow - nie ma szans - musialem odpiac USB. albo jest jakis trick o ktorym nie wiem (trzeba poczytac instrukcje do auta w koncu o ile jest cos o AA) lub poczekac na jakies aktualizacje.
w kazdym razie poki co jestem w miare zadowolony, z funkcji przesuwania nie musze korzystac a reszta dziala.
ponizej album z kilkoma fotkami I jedym filmikiem (to akurat byly poczatki I nie bardzo sie dogadywalismy z AA jeszcze):
https://photos.app.goo.gl/N4bQsASibcBhSgDw2

apka odpala sie sama po podlaczeniu do USB - dziala zarowno z tymi USB w schowku jak I z tym w konsoli przed uchwytami na kubki.

Aha, pozycja Android Auto pojawia sie w glownym menu Giulii po podlaczeniu telefonu. O ile mi sie wydaje domyslnie po podlaczeniu zaraz startuje sama, wciskajac przycisk Menu wtedy widzimy ja na liscie I mozna cos tam innego pozmieniac a potem wrocic do AA na wyswietlaczu.
Po podlaczeniu ekran telefonu jest zablokowany, conajwyzej wyswietla napis Android Auto. Pod jeden przycisk w telefonie mam podpiete odpalenie aparatu I to dziala, choc jak nagrywalem filmik to gdy mieszalem w AA w koncu go przerwalo, troche tez aparat mulil jak chcialem robic fotki itp, wiec pewnie AA obciaza telefon I ma priorytet.

AA odpalalem na LG Q6 z kabelkiem USB z jakiejs starej Motoroli - wspominam o tym bo w necie pisali ze z niektorymi telefonami (min roznymi LG) jest problem ze AA nei bardzo dziala na przypadkowych kablach USB I trzeba stosowac kable oryginalne lub dobrej jakosci.
A jak Twoje ogóle wrażenia z użytkowania AA na tym mniejszym ekranie?

To u nas i tak nieźle działa z tego co widzę.

U mojej koleżanki w Tiguanie jest AA/CP. Podłącza ona iPhone'a. I.... google maps nie działa. :D :D :D Inne bezsensowne apki (podstawowe, tel, wiadmości) działają, ale google maps nie. Jak tu nie kochać VW <3

A jak Twoje ogóle wrażenia z użytkowania AA na tym mniejszym ekranie?
spoko, przeciez I tak na wiekszym ekranie obraz z telefonu nie jest wiekszy, tylko 1/3 ekrau zajeta jest przez logo AA - tak dziala AA na wszystkich autach poki co, I nie ma korzysci z szerokich ekranow.
sam zamowilem Veloce z 6.5" I mi to wystarczy.

jedna jeszcze wada, nie wiem czy to przez telefon, sama apke AA na telefonie czy AA w Giuli/Stelvio (chyba nie) - mialem najpierw wlaczone autoobracanie ekranu I jak ruszylem telefonem (chyba jak go dalem poziomo zeby robic zdjecia/filmy) to ekran zrobil sie w pionie w aucie, przez to maly I nic nie mozna bylo odczytac ze wzgledu na juz niewystarczajaca rozdzielczosc ekranu w Giulii/Stelvio I sam fakt skalowania. obrocilem z powrotem, wlaczylem blockade w pionie, I wtedy juz bylo caly czas dobrze. Tyle ze ja korzystam z autoobracania w telefonie.

Ja sie zastaniawiam czy do AA nie uzywac innego telefonu z samym netem pod mapy (mam 1 zbedny z lekko peknietym ekranem) a swoj miec podlaczony przez BT w celu rozmow? Nie wiem czy Giulia na to pozwoli I musialbym jakos rozwiazac problem ladowania gdy auto dlugo stoi nieuzywane, ale zaleta byloby ze nie musze podlaczac telefonu do USB za kazdym razem jak chce korzystac z google maps czy innych funcji AA ktore nie sa dostepne ze sparowania przez BT. Bede napewno rozkminial temat jak juz Giulia bedzie w moich rekach.

spoko, przeciez I tak na wiekszym ekranie obraz z telefonu nie jest wiekszy, tylko 1/3 ekrau zajeta jest przez logo AA - tak dziala AA na wszystkich autach poki co, I nie ma korzysci z szerokich ekranow.
sam zamowilem Veloce z 6.5" I mi to wystarczy.

Też mam 6' ekran i w telefonie ... też mam 6' ekran :D

Więc dla mnie pożytek żaden tylko kable się walają i nie ma gdzie telefonu odłożyć w Giulii (w Stelvio już pomyśleli). I tak telefon ląduje na uchwycie 10cm ponad ekranem centralnym i nic nie trzeba konfigurować.

Nie bawiłem się jeszcze AA ale z tego co widzę to ślepa ulica. Wymaga jakiegoś oprogramowania w infotainment. Potem jakiegoś połączenia kablowego. jakichś konfiguracji.

Imho taki system to powinien być po wifi i wyłącznie transfer obrazu. Nie trzeba potem żadnych update po stronie samochodu. Wideo można skalować. Można oglądać filmy. Można wszystko co jest na telefonie. Telefon powinien lądować w specjalnym miejscu do ładowania bezprzewodowego (lub kabel niestety jak starszy model) bo wifi jednak trochę baterię drenuje.

Więc dla mnie pożytek żaden tylko kable się walają i nie ma gdzie telefonu odłożyć w Giulii (w Stelvio już pomyśleli). I tak telefon ląduje na uchwycie 10cm ponad ekranem centralnym i nic nie trzeba konfigurować.

Nie bawiłem się jeszcze AA ale z tego co widzę to ślepa ulica. Wymaga jakiegoś oprogramowania w infotainment. Potem jakiegoś połączenia kablowego. jakichś konfiguracji.

Imho taki system to powinien być po wifi i wyłącznie transfer obrazu. Nie trzeba potem żadnych update po stronie samochodu. Wideo można skalować. Można oglądać filmy. Można wszystko co jest na telefonie. Telefon powinien lądować w specjalnym miejscu do ładowania bezprzewodowego (lub kabel niestety jak starszy model) bo wifi jednak trochę baterię drenuje.
Napisz do Google, albo najlepiej też zmień zasady bezpieczeństwa, bo rzucanie filmów na ekran w aucie nie przejdzie.

Poza mapami masz np. spoko działające Spotify, co mnie np. będzie pasować.

Napisz do Google, albo najlepiej też zmień zasady bezpieczeństwa, bo rzucanie filmów na ekran w aucie nie przejdzie.

Przecież wiadomo, że kierowca nie ogląda filmów podczas jazdy. Można to wyłączać jak samochód jest w ruchu. Wiele systemów z TV tak miało. W ogóle każdy jest dorosły i chyba wie co wolno a co nie jak już ma prawo jazdy. Wiem są też debile ale ich zasady bezpieczeństwa i tak nie obchodzą. Oni np potrafią jechać pod prąd na autostradzie bo źle skręcili i nie chce im się wracać. Takim to nawet nawigacja nie pomoże ani żaden asystent AA :) A ja bym chciał sobie czasem obejrzeć filmik z YT jak jem maka na parkingu :)

- - - Updated - - -

Poza mapami masz np. spoko działające Spotify, co mnie np. będzie pasować.

Spotify działa bardzo fajnie bez AA po BT. Jestem zadowolony.

te kable to troche porazka, ale tak to narazie gugiel zrobil. pod koniec roku maja pokazac na targach ponoc wersje po wi-fi, ale zanim to dopracuja i wejdzie do aut to troche pewnie minie (szczegolnie w alfie).

dobra, masz duzy telefon to moze I wiele nie skorzystasz. ja wole mniejsze zeby mniej gniotly w kieszeni (mam zawszse problem kupic telefon bo nikt nie robi tych z wyzszej klasy z wyswietlaczami typu 4.7", teraz mam sredniaka LG Q6 dlatego - 5.5 bo ma dobre wykorzystanie obudowy - duzy ekran wg gabarytow).

fakt jest ze oprogramowanie do AA troche raczkuje jeszcze, raz trzeba przejsc przez meke I tyle, u jednych idzie latwo, u innych jak u mnie, trzeba chwile pokombinowac - teraz macie jednak opis ode mnie jak to robic wiec tak naprawde to 5-10min roboty raz.

zaleta AA jest ze korzystasz z rotary-dial I uruchamiasz komendy glosowe przyciskiem z kierownicy (choc chyba tez da sie OK Google).

Co do zrzucania samego ekranu do auta - w AA wlasnie nie chca pozwolic na swobode uruchamiania czegokolwiek bo ludzie ogladaja filmy podczas jazdy czy beda czytac maile - gwarantuje Ci to - ostatnio nawet jechalem za takim co mial telefon duzy na szybie I lecial film... beda tylko apki typu muza, telefon, wiadomosci glosowe I nawigacja, takie z ktorych kierowca korzysta.

gwarantuje Ci to - ostatnio nawet jechalem za takim co mial telefon duzy na szybie I lecial film...

No ja robię podobnie :) Nie oglądam filmów tylko podkastów słucham albo jakichś recenzji motoryzacyjnych na YT gdzie jest więcej gadania niż pokazywania. Jak jadę w korku to zerkam. Jak jadę "na poważnie" to przeważnie nawet radio wyłączam więc jeśli chodzi o bezpieczeństwo to chyba nie dorastam do pięt malującym się i rozmawiającym przez telefon kobietom w szpilkach z torebką przy dźwigni zmiany biegów i yorkiem ganiającym po całym samochodzie :D

Skalowanie to jakiś problem oprogramowania Alfy. U mnie AA wyświetla się na całym ekranie 7".

no ale jakie masz proporcje ekranu? z tego co wiem to problem jest w każdy maucie które ma bardzo nieproporcjonalny wyświetlacz - po prostu proporcje ekranu telefonu w AA skalują się utrzymując aspec ratio na ekran auta, a jeśli zostaje coś z boku to tam pojawia się tylko logo AA. Wg mojego wrażenie to problem samego AA na telefonie, może kiedyś zostanie rozwiązany. W Carplay tego problemu nie ma (również w Alfie).

Amortyzatory
Powrót