• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Analiza logów 1.9 JTD 16V

Mam dokładnie tak samo. Pytałem o to w ASO i ponoć to normalne. To chyba ma związek z otwarciem EGR.

Dokładnie. Różnice we wskazaniu przepływki wynikają ze stopnia otwarcia EGR-a. Lub ze stopnia jego zatarcia. JEśli EGR jest zamknięty, to na wolnych obrotach przepływ powietrza osiąga wartość ok. 450, przy normalnej pracy zaworu - 280 do 320 mg/i.

Czyli rozumiem, ze tak ma byc ,moj EGR jest nowy i razej nie jest "zatarty" sprawdze jeszcze czy sa jakies roznice w pracy EGRu podczas tych zmian...

witam a mógłby ktoś przeanalizować moje logi, trochę mnie martwią? ar 147 1.9 8V

Załączniki

Różnice we wskazaniu przepływki wynikają ze stopnia otwarcia EGR-a

Miales racje, dziekuje. U mnie po przygazowaniu delikatnym ,EGR pracuje w granicach 38-40 % i wlasnie po okolo minucie wskakuje na 1% ,wtedy wskazanie masy pow. wzrasta do 450...jesli tak ma byc to wszystko jest okej...

witam a mógłby ktoś przeanalizować moje logi, trochę mnie martwią? ar 147 1.9 8V

Ale właśnie co cię martwi i co chcesz sprawdzić, bo te logi to ciężko jest interpretować. Muskałeś tylko gaz i ani nie jest to wartościowe do sprawdzenia ciśnienia doładowania ani za bardzo innych rzeczy. No może masy powietrza można sobie trochę interpretować. U ciebie jest problem z tym że FES źle tą masę trochę wykazuje o czym już było mówione na forum. Napisz proszę co chcesz sprawdzić i podpowiemy ci jak przeprowadzić test i w jakich warunkach załadować logi. Pozdrawiam

chodzi mi właśnie o ciśnienie doładowania i masę powietrza. z tych logów widać że turbina jakby przeładowuje a masa powietrza bardzo mała w stosunku do docelowej. niby żaden błąd z tym związany nie wyskakuje ale trochę mi się to dziwne wydało. podpowiedzcie jak prawidłowo przeprowadzić te logi. z góry dzięki.

Mam dokładnie tak samo. Pytałem o to w ASO i ponoć to normalne. To chyba ma związek z otwarciem EGR.
Dalej pytaj w ASO ;)
Masy mają się zgadzać i tyle.
Podpowiedz dla panów z ASO - 1. MAF znajduje się zaraz za filtrem powietrza. 2. EGR znajduje się przed kolektorem dolotowym. 3. EGR na wolnych jest całkowicie otwarty cały czas.

chodzi mi właśnie o ciśnienie doładowania i masę powietrza. z tych logów widać że turbina jakby przeładowuje a masa powietrza bardzo mała w stosunku do docelowej. niby żaden błąd z tym związany nie wyskakuje ale trochę mi się to dziwne wydało. podpowiedzcie jak prawidłowo przeprowadzić te logi. z góry dzięki.

Przeładowanie powodujące błąd wystąpi dopiero jak ciśnienie wzrośnie ponad limiter. Np, dla JTD 16V jest to 2400 mBar.
Logi najlepiej 4, 5 bieg i gaz w podłogę. Powiedzmy zmierz sobie przyśpieszenie 80-160 na 4-tym biegu jednocześnie logując. Jak ma wylecieć p0238 to właśnie wtedy to zrobi.

Przeładowanie powodujące błąd wystąpi dopiero jak ciśnienie wzrośnie ponad limiter. Np, dla JTD 16V jest to 2400 mBar.
Logi najlepiej 4, 5 bieg i gaz w podłogę. Powiedzmy zmierz sobie przyśpieszenie 80-160 na 4-tym biegu jednocześnie logując. Jak ma wylecieć p0238 to właśnie wtedy to zrobi.

po przygazowaniu delikatnym ,EGR pracuje w granicach 38-40 % i wlasnie po okolo minucie wskakuje na 1% ,wtedy wskazanie masy pow. wzrasta do 450...

jesli u mnie jest tak jak w cytacie , to czy mam podejrzewac uszkodzony EGR :/ dodam ze jest nowy...

myslalem ze ta "zdrowa" wartosc graniczna to 2500 mBar, bylo o tym pare razy na forum

myslalem ze ta "zdrowa" wartosc graniczna to 2500 mBar, bylo o tym pare razy na forum

Dajcie sobie spokój, bo sprzeczacie się o 100 mBar - gdzie tu miejsce na niepewność pomiarową gdzie w każdym pomiarze zawsze jest ona obecna dodatkowo jeszcze ciśnienie atmosferyczne i zmienna charakterystyka temperaturowa czujnika. Dodatkowo w zależności od wersji silnikowej graniczne ciśnienie doładowania było różne (1910cm^3 było parę)... dlatego z tą dokładną wartością byłbym ostrożny

Ostatnia edycja:
Znam jeden egzemplarz 1.9 jtd 8v co to po chipie dmuchał 2.8bar w dolot i nie wyskakiwał CHECK
Tyle tylko że auto 100tyś km od nowości i turbina powiedziała PA PA

Znam jeden egzemplarz 1.9 jtd 8v co to po chipie dmuchał 2.8bar w dolot i nie wyskakiwał CHECK
Tyle tylko że auto 100tyś km od nowości i turbina powiedziała PA PA

Zapewne dlatego, że jak ktoś ruszy doładowanie (tuner) to graniczne ciśnienie też jest zmieniane.

Co do sprzeczki odnośnie tej wartości - mogę powiedzieć, że w mojej 156 1.9 16V 140KM limit fabryczny to 2400 mBar

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót