Chyba właśnie tak opisałem twój wynik: trasa, nie więcej niz 110 km/h. Jak widać nie pomyliłem się ani trochę. Wcale nie mówię, że to jest niemożliwe co napisałeś. Tyle tylko, że to jest normalne spalanie auta tej klasy, z takim silnikiem, w normalnym stanie technicznym. SC bedzie miało wynik lepszy o 1 litr/100 km, a Alfa z silnikiem V6 o 1 litr gorszy. Ale różnice zaczną się, jak pojedziemy na normalne drogi i będziemy poruszać się z normalnymi prędkościami (nie chodzi mi o 200 km/h tylko np. stała prędkość 140 km/h na autostradzie). I wtedy zobaczysz, ile potrafi wypić Alfa. Zresztą nie tylko Alfa. Ostatnio kolega mi opowiadał jak jechał Accordem, cały czas ok. 150 km/h po niemieckiej autostradzie. I wyszło 13l/100 km.
Każde auto tej klasy, o tej masie i z podobnym wyposażeniem potrzebuje paliwa w podobnej ilości. Jedno wiem: żaden benzynowy silnik nie spali tak mało jak diesel przy szybkiej jeździe po trasie, a zwłaszcza przy częstych wyprzedzaniach, przyspieszaniach itp. A droższa eksploatacja to mit. Mimo, że wolę pracę silnika benzynowego, ekonomia codziennej eksploatacji jest silniejsza. Zwłaszcza, jak się nie jeździ "po taksówkarsku".