Ja korzystałem z obu tych programów i nie było problemów z wykonaniem resetu, więc może na początek spróbuj z FES/MES, a jak nie wyjdzie to będziesz się martwił.
A teraz co do przepustnicy to w 1,6 średnica gardzieli jest 55 mm - jest to pomiar średnicy przepustnicy wymontowanej z samochodu na łączeniu przepustnicy (korpusu) z kolektorem.
Natomiast trzeba pamiętać, że korpus przepustnicy jest stożkowy i w miejcu mocowania rury gumowej średnica jest 62 mm.
Tak więc jeśli nie chcesz wymontowywać całej przepustnicy z samochodu to proponuję przygotować sobie jakiś pręt, który będziesz wkładał i odpowiednio go skracał, do tego momentu, aż uda Ci sie go włożyć bez luzu do samego końca, tj. tam gdzie jest klapka uchylna - na koniec zmierzysz sobie tylko długość pręta i będziesz znał średnicę gardzieli dla silnika 2,0.
Podaję jeszcze 10 cyfrowy numer Boscha dla krokowca - 0 132 008 650 - myślę, że masz taki sam
No i numer dla mojej przepustnicy jest 0 280 750 012, więc jeśli w Twoim samochodzie jest taka przepustnica to różnic nie będzie. Numer ten znajdziesz na naklejce na korpusie przepustnicy zaraz pod ECU.