• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa trzyma obroty na 2000

• Autor wątku Autor wątku marcinxc24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, po wymianie krokowca silnik zapala, ale nadal trzyma sie na 2000 obrotów.

- - - Updated - - -

Może faktycznie po odłączeniu aku trzeba pojezdzic te 200 km czy wiecej zeby auto nauczyło sie i ustawiło obroty na biegu jałowym.

Po wymianie krokowca musi być zrobiony reset - można robić reset tylko samego krokowca lub całego ECU, który jednocześnie resetuje również krokowca.

Przepraszam, nie wymieniłem krokowca tylko przepływke, bo wczoraj ją uszkodziłem. Dzis wyjąłem krokowiec i włozylem z alfy z silnikiem 1.6 to samo, obroty trzymają sie na 2000 i faluja do 3000.

To może na spokojnie napisz jeszcze raz, co wymieniłeś - krokowca, czy przepływkę, czy jedno i drugie, bo już się pogubiłem.

Wymieniłem dziś przepływke, auto zapaliło ale znowu na luzie miał 2000 obrotów. Wiec odpiąłem akumulator, wyciągnąłem przepustnice, odkręciłem krokowca, potem wszystko poskładałem, podpiąłem akumulator i nic. Znowu trzyma 2000 obrotów i faluje, od 2000 do 3000. Pojechałem na szrot, stała alfa 156 1.6 podmieniłem krokowce ale nic nie dało, to samo. Wiec wkręciłem swojego krokowca i nie wiem co dalej.

To teraz trzeba sprawdzić podłączenie odmy i zaworek zwrotny i jak będzie OK to trzeba podłączyć kompa i zrobić reset ECU i adaptację.

To teraz trzeba sprawdzić podłączenie odmy i zaworek zwrotny i jak będzie OK to trzeba podłączyć kompa i zrobić reset ECU i adaptację.
Podpowiedz mi prosze gdzie jest ta odma i zaworek zwrotny.
Wpadłem na taki pomysł zeby kupić sobie kabel, i sam wyregulowac obroty, przy okazji kasować błędy i resetować ECU.

Odma to odprowadzenie gazów ze skrzyni korbowej - w silnikach TS jest specyficzna bo składa się z 2 przewodów łączących pokrywę zaworów z dolotem i jednocześnie zapewnia dostarczenie tzw, powietrza dodatkowego, zaworek zwrotny jest w kolektorze pod króćcem do połączenia jednego z przewodów odmy.

Odma to odprowadzenie gazów ze skrzyni korbowej - w silnikach TS jest specyficzna bo składa się z 2 przewodów łączących pokrywę zaworów z dolotem i jednocześnie zapewnia dostarczenie tzw, powietrza dodatkowego, zaworek zwrotny jest w kolektorze pod króćcem do połączenia jednego z przewodów odmy.
Mało mi to mówi jak to opisałeś, zastanawiam się nad tym kablem, dzięki nie mu można ingerować we wszystko? Jaki program do tego?

zaworek nr 10
42.jpg
a kabelek kup

Programy alfadiag, fiatecuscan lub multiecuscan - wszystko jest opisane na forum - wystarczy tylko dobrze poszukać.

rozumiem, a co do kabla to znalazłem jakiś, w sumie to chyba obojętne jaki typ kabla, byle pasował a reszta zalezy od programu?

Wcale nie jest obojętne, o kablach też jest wszystko na forum - najlepiej kupować kabel dedykowany do grupy fiata/alfa romeo z przełącznikiem na airbag - jeśli będziesz kupował przez allegro to radzę skorzystać z oferty i ewentualnej pomocy viakena.

do tego jest oprogramowanie Fiatecuscan wiec chyba wykonam tym reset ECU i krokowca.

- - - Updated - - -

Wcale nie jest obojętne, o kablach też jest wszystko na forum - najlepiej kupować kabel dedykowany do grupy fiata/alfa romeo z przełącznikiem na airbag - jeśli będziesz kupował przez allegro to radzę skorzystać z oferty i ewentualnej pomocy viakena.

Opis tego kabla i CD w komplecie jest taka:
nterfejs do Multiecuscan.net (dawniej Fiatecuscan.net) Interfejs jest bezpłatna dla Multiecuscan.net i wypłacane oprogramowania Szczegóły produktu:"KL" interfejs dla Fiata, Alfa Romeo, Lancia i Polonez.Obsługiwane samochody:http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspxOBD2 nie prosty interfejs, który ma dostęp tylko do sterownika silnika jest.Z tego interfejsu, można przeczytać starsze samochody na części i podatek innego i usunąć błąd.Silnik, ABS, poduszki powietrzne, zestaw wskaźników ...

- - - Updated - - -

wiec chyba sie nada

- - - Updated - - -

Jak pisałem wczesniej nie mieszkam w PL. Wiec jak cos kupuje w Ebay niemieckim, wydaje mi sie ten kabel powinienen spasić w dodatku z oprogramowaniem, ale najlepiej zadzwonie i spytam czy napweno coś nim zdziałam, nie mam zamiaru płacić jakiemuś frajerowi który podłączy i gówno zrobi a zaspiewa 20 eu bo wielki mechanik z niego, jak mu mówiłem zaprogramuj przepustnice, to tylko reset ECU zrobił, a krokowiec? Ni ch****a

- - - Updated - - -

SG0240 wyslij mi na PW swoj gg jesli mozesz. Mam jeszcze pare pytan.

Nie wiem, o którą aukcję chodzi bo mój tablet otwiera z linku który podałeś tylko stronę główną, ale z tego tłumaczenia wychodzi, że powinien być dobry, upewnij się tylko, czy ma przełącznik na poduszki.

Ja nie używam gg.

Ostatnia edycja:
tutaj jest coś jeszcze, co ten kabel może:

Bosch Motronic M1.5.5 Injection |INFO|DTC|DTC EX|PRM|ACT|ADJ| KLELMOBDKey
Bosch Motronic M1.5.5 Injection (TS '98) |INFO|DTC|DTC EX|PRM|ACT|ADJ| KLELMOBDKey
Bosch Motronic Me7.3.1 EOBD Injection |INFO|DTC|DTC EX|PRM|ACT|ADJ| KLELMOBDKey
Bosch Motronic Me7.3.1 EOBD Injection (Outside EU version) |INFO|DTC|DTC EX|PRM|ACT|ADJ| KLELMOBDKey
Bosch ABS 5.3 |INFO|DTC|PRM|ACT| KL 1OBDKey 1 A1
Allied MY97 Airbag (2F-2P) |INFO|DTC|PRM| KL 3OBDKey 3 A2
Allied MY97 Airbag (2F-2P-2L-2T-I) |INFO|DTC|PRM| KL 3OBDKey 3 A2
Allied MY97 Airbag (2F-2P-2L-I) |INFO|DTC|PRM| KL 3OBDKey 3 A2
Allied MY97 Airbag (2F-2P-2L-I-S) |INFO|DTC|PRM| KL 3OBDKey 3 A2
Allied MY97 Airbag (2F-2P-I) |INFO|DTC|PRM| KL 3OBDKey 3 A2
Allied MY97 Airbag (2F-2P-I-S) |INFO|DTC|PRM| KL 3OBDKey 3 A2
Allied Signal Airbag (1F) |INFO|DTC|PRM|ACT| KL 3OBDKey 3 A2
Allied Signal Airbag (2F-2P) |INFO|DTC|PRM|ACT| KL 3OBDKey 3 A2
Harrison climate control |INFO|DTC|PRM|ACT|ADJ| KL 9ELM 9OBDKey 9 A1

A po co mi ten przełącznik do poduszek?

- - - Updated - - -

z tego co widze ten kabel prz wtyczce ma jakieś przełącznik, może być ten guziczek na 3 opcje przesówany.

Bez przełącznika nie połączysz się ze sterownikiem air bag.
Ale, jak ma to OK.
A ta Twoja alfa to z jakiego rocznika jest?

moja alfa 99 rok, 2.0 TS, wszystko fajnie chodzi, elegancko i wygodnie sie jezdzi ale z tego..:(

No to masz ECU Bosch Motronic M1.5.5
Nic się nie przejmuj, trochę się poduczysz i sobie zrobisz co trzeba.
To w sumie dość prosty system wtryskowy, tam nie ma żadnej filozofii, tylko jak się nie ma doświadczenia to wszystko na początku wydaje się skomplikowane.

Amortyzatory
Powrót