• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Tonale

Tak się składa, ze w zeszłym roku był na tapecie zakup auta i Tonale odpadło. Także nie posiadam, ale miałem okazję się przejechać na jeździe testowej. Później jeszcze dla zaspokojenia własnej ciekawości przejechałem się PHEV. To nie jest złe auto. To nie jest po prostu auto dla mnie. Dlaczego? Bo przesiadając się z 225KM diesla oczekiwałem co najmniej takich samych osiągów, więc nie było dziwne, ze 150-konne Tonale wrażenia nie zrobiło. Pewnie gdybym był na etapie 5 lat wcześniej, kiedy to przesiadałem się z Astry 1,3cdti to byłbym pod wielkim wrażeniem. W ten oto sposób Alfy, które zaspokoiłby moje oczekiwania cenowo uplasowały się poza moim zasięgiem i musiałem szukać alternatywy. Znalazłem i jestem zadowolony.

Trafiłeś w sedno.Mi wystarcza auto które ma 150KM i w tym przedziale Tonale wymiata konkurencje,oczywiście według mnie.;)

Znalazłem i jestem zadowolony.

Mówiłem siostrze o Fermentorze którego uważam za lepszą opcję niż przepłacanie za BMW, o ile przymknie się oko na plastikowe wnętrze. Niestety powiedziała, że samochód musi być "markowy". Co ciekawe z tańszych wozów podobała jej się jedynie Mazda ale w tym przypadku szybko zbiłem ją z tropu, mówiąc że to "nie jedzie" a lakier jest jak z plakatówki i podsumowałem żeby byle czego nie brała pod uwagę :)

XC40 oglądała? w 200tys zmieści sensownie skonfigurowane auto. Są jeszcze ładne, damskie Peugeot 3008 i DS4, ale tu sytuacja podobna jak w Tonale. Albo budżetowe, słabo jadące 1,2Puretech (podobno zrezygnowali z mokrego paska rozrządu) albo dużo droższe ale już fajnie jadące 1,6PHEV, więc budżet 200 raczej przekroczy.

Ostatnia edycja:
Najwięcej do powiedzenia maja ci co nie posiadają Tonale.

No wiemy, że Ty posiadasz, trudno więc abyś krytykował. Jakoś fakt zakupu trzeba uzasadnić...
Natomiast nie widzę konieczności "posiadania": wystarczy kilka jazd, wyczucie samochodu, wrażenia. Plus zapoznanie się z wnętrzem, obsługą itd. Nic się nie zmieni radykalnie w tej ocenie, gdybym je "posiadał". To nie jest bigos, który "dojrzewa". To jedzie albo nie, upraszczając.

- - - Updated - - -

Mówiłem siostrze o Fermentorze k)

Kolejny raz piszesz "Fermentor" zamiast "Formentor". To taki żart?

- - - Updated - - -

Mazda ale w tym przypadku szybko zbiłem ją z tropu, mówiąc że to "nie jedzie" a lakier jest jak z plakatówki i podsumowałem żeby byle czego nie brała pod uwagę :)

Która mazda nie jedzie? I dlaczego mazda to byle co? Nie pisz tylko o rdzewieniu, bo od paru lat to już absolutna przeszłość.

XC40 oglądała? w 200tys zmieści sensownie skonfigurowane auto. .

Początkowo XC40 było brane pod uwagę, jak Alfa odpadła to patriotycznie proponowałem Jeepa Compassa Phev, w cenie bazowego BMW byłby PHEV 180KM w Jeepie. Po jeździe próbnej X1 siostra przypomniała sobie co to znaczy "przyjemność prowadzenia" (przed Lexusem jeździła Mini Cooperem S) a ja jej szczerze powiedziałem, ze ani Volvo ani Jeep jej tego nie zapewni. Jedyną rozsądną konkurencją byłoby Tonale ale marka o takiej reputacji nie wchodziła w grę.

- - - Updated - - -

Która mazda nie jedzie? I dlaczego mazda to byle co? Nie pisz tylko o rdzewieniu, bo od paru lat to już absolutna przeszłość.

Nie jedzie bo w tej klasie ma wolnossące silniki które dodatkowo zamula powolna skrzynia automatyczna. Moim zdaniem Mazda to "byle co" w naszych warunkach atmosferycznych ze względu na słabsze zabezpieczenie niż europejskie wozy i cienki lakier. Z drugiej strony w tym przypadku nie ma to znaczenia, po kilku latach leasingu wóz idzie do dziada.

Najwięcej do powiedzenia maja ci co nie posiadają Tonale.

Niestety, coś w tym jest. W tym temacie dominują krytykanci Tonale a ja Wam powiem, że lubię to auto a na codzień jeżdżę Giulią 280 KM, którą ubóstwiam ale już moja żona nie lubi Giulii a ubóstwia Tonale. Wszystko rzecz gustu i priorytetów.

Żuczek, namów siostrę na przejażdżkę Alfą. Ciekaw jestem jej opinii a to, że ktoś tam się z jej kolegów będzie śmiał...?? Proszę Cię... :)
Ja się zastanawiam nad kupnem elektrycznego Fiata 600e i będę go stawiał na parkingu gdzie większość kolegów ma SUVy BMW. Mam to w dup... czy ktoś się będzie śmiał. Ja nie muszę leczyć kompleksów marką auta. To niestety takie polskie.

Mówiłem siostrze o Fermentorze którego uważam za lepszą opcję niż przepłacanie za BMW, o ile przymknie się oko na plastikowe wnętrze. Niestety powiedziała, że samochód musi być "markowy". Co ciekawe z tańszych wozów podobała jej się jedynie Mazda ale w tym przypadku szybko zbiłem ją z tropu, mówiąc że to "nie jedzie" a lakier jest jak z plakatówki i podsumowałem żeby byle czego nie brała pod uwagę :)

He dobre ;)

Co ciekawe z tańszych wozów podobała jej się jedynie Mazda ale w tym przypadku szybko zbiłem ją z tropu, mówiąc że to "nie jedzie"

Brawo ty! Tonale jedzie, a Mazda nie jedzie? :D
Czytam tu ciągle, że nie wszyscy potrzebują mocnych silników, super osiągów itd. itp. po czym chwilę później "ale Mazda nie jedzie" :sarcastic:

Tyle, że w Maździe możesz mieć nową hybrydę z 327KM szybszą od Tonale, większą, przestronniejszą, z pojemniejszym bagażnikiem, 8-biegowym automatem...

Nadal boli znaczek Mazdy? ;)

To prawda, że tłumaczenie mojej siostry jest z czapy ale wyczułem że zakup tak drogiego samochodu jest podyktowany chęcią zrobienia wrażenia na znajomych i współpracownikach. Z Alfą by się to nie udało i dlatego odpada. Drugorzędne powody to bardzo atrakcyjne wykończenie wnętrza w BMW, pozytywnie wyróżniające się w klasie. PHEV za mocno nie przemawiał, bo nie było by go gdzie regularnie ładować.
Co do 600e to ciekawy pomysł, trzeba przyznać że jest dość rozsądnie wyceniony. Widzę że jazda na prądzie Ci się spodobała :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak się składa, że użytkowałem wszystkie 3 modele w jednym czasie, tzn. Giulia, Stelvio i Tonale.
Pierwsza była Giulia 280KM, potem Stelvio i doszło Tonale 1.6D.
To co mogę mogę powiedzieć to, że w Giulia i Stelvio to Alfa Romeo z krwi i kości. Wsiadasz i chcą ją mieć.
Potrzebowałem w miarę ekonomicznego na co dzień auta i padło właśnie na Tonale w diesel. Świadomy wybór.
I tak jak po 2 wcześniejszych satysfakcja po zakupie była 100%, tak Tonale nam tego nie dało. Piszę nam bo to auto dla żony.
Nie chodzi nawet o dynamikę. Ogólnie odczucie. Mimo świetnej stylistyki. Mimo max wyposażenia w wersji TI.
Trudno było się przyzwyczaić do pozycji siedzenia, mimo bardzo wygodnych foteli, które lepiej ustawisz niż w Giulia Veloce.
Trasa Polska-Włochy-Polska bez żadnych dolegliwości "plecowo-dupnych".

Tonale to samochód, który zaczyna się lubić i doceniać w trakcie użytkowania. Zaczyna się dostrzegać różne smaczki, które cieszą.

Brawo ty! Tonale jedzie, a Mazda nie jedzie? :D
Czytam tu ciągle, że nie wszyscy potrzebują mocnych silników, super osiągów itd. itp. po czym chwilę później "ale Mazda nie jedzie" :sarcastic:

Tyle, że w Maździe możesz mieć nową hybrydę z 327KM szybszą od Tonale, większą, przestronniejszą, z pojemniejszym bagażnikiem, 8-biegowym automatem...

Nadal boli znaczek Mazdy? ;)

CX-30 ma taką wersję ? I to za 200 tys. ? Nie wiedziałem. Myślałem, że ma tylko zamulone wolnossaki.

To prawda, że tłumaczenie mojej siostry jest z czapy ale wyczułem że zakup tak drogiego samochodu jest podyktowany chęcią zrobienia wrażenia na znajomych i współpracownikach. Z Alfą by się to nie udało i dlatego odpada. Drugorzędne powody to bardzo atrakcyjne wykończenie wnętrza w BMW, pozytywnie wyróżniające się w klasie. PHEV za mocno nie przemawiał, bo nie było by go gdzie regularnie ładować.
Co do 600e to ciekawy pomysł, trzeba przyznać że jest dość rozsądnie wyceniony. Widzę że jazda na prądzie Ci się spodobała :)

Większe wrażenie na parkingu firmowym zrobi Tonale, lub DS4 niż kolejne BMW i to w raczej skromnej specyfikacji.
U mnie w pracy pojawiło się jedno Tonale i zostało bardzo pozytywnie odebrane. I to przez ekipę mającą BMW/Mercedesy (jest ekipa maniaków AMG), Audi i Lexusy. Jest też jeden DS7, ale w smutnym granatowym kolorze i nie zrobił takiego wow jak misano blue. Formentor też został zaskakująco pozytywnie odebrany. Coś nowego na parkingu zwraca większą uwagę niż kolejne Q3.
Jak to czytam - nieznane są meandry kobiecej logiki przy wyborze auta.... Zanim cokolwiek odrzuci - niech zobaczy na żywo.
Obecnie każde nowe auto w trybie standard zamula - na być niska emisja CO2, a program skrzyni i silnika ma za zadanie przy 60km/h wbić ostatni bieg. Dopiero tryb sport jest taki, jak parę lat temu był zwykły D.
ps. Za 250 jest kilka nowych Porsche Macan 2023 na OtoMoto. Tym na pewno zrobi wrażenie

Ostatnia edycja:
CX-30 ma taką wersję ? I to za 200 tys. ? Nie wiedziałem. Myślałem, że ma tylko zamulone wolnossaki.

Jakie CX30? przecież Tonale to zakres cenowy CX5 (2,5 litra żaden marny mały litraż ) 4x4 itd,

a i CX60 w zasadzie przy Tonale 280 konnym (CX 60 : 327 koni, awd 2,5 litra w cenie Tonale PHEV z grubsza, czy diesel 6 cylindrowy rzędowy ponad 3 litry litrowy czyste RWD, a jakiś znów mały litraż ) 300koni

Zresztą i CX30 przecież 2 litrówka jest >180cio konna, biorąc pod uwagę masę tego auta daje przyzwoite wrażenia (ze 200 kilo lżejsza)
o, nie tylko wrażenia ale i liczby, mówiłeś że jest bardzo ważna różnica między 10sek do setki a 9:
https://zeperfs.com/en/duel10357-8184.htm
I coś elastyczności rzekomej turba nie ma.

Naprawdę klapki z oczu, a przynajmniej ich siostrze nie zawieszaj, bo fanatyzm zabiera szereg przyjemnych doświadczeń z życia.

Jakie CX30? przecież Tonale to zakres cenowy CX5 (2,5 litra żaden marny mały litraż ) 4x4 itd,

a i CX60 w zasadzie przy Tonale 280 konnym (CX 60 : 327 koni, awd 2,5 litra w cenie Tonale PHEV z grubsza, czy diesel 6 cylindrowy rzędowy ponad 3 litry litrowy czyste RWD, a jakiś znów mały litraż ) 300koni

Zresztą i CX30 przecież 2 litrówka jest >180cio konna, biorąc pod uwagę masę tego auta daje przyzwoite wrażenia (ze 200 kilo lżejsza)
o, nie tylko wrażenia ale i liczby, mówiłeś że jest bardzo ważna różnica między 10sek do setki a 9:
https://zeperfs.com/en/duel10357-8184.htm
I coś elastyczności rzekomej turba nie ma.

Naprawdę klapki z oczu, a przynajmniej ich siostrze nie zawieszaj, bo fanatyzm zabiera szereg przyjemnych doświadczeń z życia.

CX -60 to jedyna przyzwoita i nowoczesna Mazda SUV, chociaż nie bez wad (szarpanie przy napędzie PHEV, układ kierowniczy czuły jak ster na okręcie) ale zdecydowanie poza budzetem. CX-30 ma mocną benzynę ale bez turbo i w klasycznym automacie - mogę się założyć, że Tonale 160KM a może nawet BMW 136KM będzie i tak sprawiać wrażenie zwinniejszego. Jedyną zaletą Mazdy jest niska cena ale pewnie od ręki i tak by nic nie kupił a taki jest warunek.

- - - Updated - - -

Jak to czytam - nieznane są meandry kobiecej logiki przy wyborze auta.... Zanim cokolwiek odrzuci - niech zobaczy na żywo.
Próbowałem naprawdę intensywnie namówić ją na Alfę, proponowałem wspólny wyjazd do salonu ale na próżno.

CX-30 ma taką wersję ? I to za 200 tys. ? Nie wiedziałem.

Wziąłeś najsłabszy model i pytasz? CX-30 jest wielkości Tonale? Nie wiedziałem.

mogę się założyć, że Tonale 160KM a może nawet BMW 136KM będzie i tak sprawiać wrażenie zwinniejszego

Sprawiać wrażenie to słowo klucz tutaj.

CX60 w zasadzie przy Tonale 280 konnym (CX 60 : 327 koni, awd 2,5 litra w cenie Tonale PHEV z grubsza, czy diesel 6 cylindrowy rzędowy ponad 3 litry litrowy czyste RWD, a jakiś znów mały litraż ) 300koni

Dokładnie o tym pisałem.
Jak się chce coś znaleźć to można, jak się szuka wymówki, bo znaczek nie pasuje, to faktycznie ciężko... ;)

Znaczek.. swoją drogą ciekawe kiedy zniknie Arab pożerany , to w sumie mało poprawne politycznie obecnie, a i w ogóle słabe, taka budowanie fortuny (rodu) na kolonizacji i wyniszczeniu narodu innego. W sumie to takie fanatyczne.
W kwestii znaczka parafrazując jedności znaczka (konia) z autem (jeźdźcem w nawiasach marketing Mazdy ) ten Mazdowski jakoś bardziej motoryzacyjny jednak.

Btw nie ma czystego nie smrodzacego ratującego klimat wpływając na aktywność Słońca jako głównego regulatora klimatu na jego planetach samochodu , dodałbym lekko złośliwie...oj..dodałem. Najbliższym jednak doradza się rozsądnie (W tym Tonale abstrahując od ceny i osiagow- w tym samym czasie od wypuszczenia poprzednie Alfy zaliczały wtopy jakościowe a o Tonale cisza. Krok w dobrym kierunku, jakość zamiast rzucania się z motyka na słońce)

Edit
Nie jeździłem cx60 ten gatunek aut mnie nie interesuje i nie wiem jaki ma układ kierowniczy, ale po Maździe na ile je znam (6ka, 3ka, cx5, cx30, MX5, mx30) okrętu bym się nie spodziewał, najwyżej odpowiedni do tego gatunku auta po prostu ponad 2 tonowego. Nie myl układu kierowniczego z masą auta . Niemożliwa jest reaktywność przy 2 tonach z fizyką nie wygrasz. Czyli jak w tych autach - tak jak należy i jak pasuje do charakteru auta.
Skrzynia że niby co z nimi nie tak ? Wg mnie skyactive skrzynie są genialne i intuicyjne. A biorąc pod uwagę że kompletnie bezobsługowe ( żadnych wymian oleju itp). Nie wiem może przez te ekobzdury i konieczność łączenia z elektrykiem coś szarpie, mozliwe taka cena ratowania planety widać . Ale w zwykłych spalinowkach są świetnie zestrojone z autem . Skrzynia bezobsługowa. Rozrząd bezobsługowy. Filtry za grosze sam siostrze wymienisz w 15min. Olej dostęp banalny przy wymianie bo sprawdzać nie trzeba. Pl chłodzący raz na 10 lat. Nudne auta.

Btw HUD na szybie to BMW ma? Świetna sprawa.

Ostatnia edycja:
Wziąłeś najsłabszy model i pytasz? CX-30 jest wielkości Tonale? Nie wiedziałem.

Miłośnik Mazdy nie wie, że CX-30 to kompaktowy crossover, czyli bezpośredni konkurent Tonale? Nieładnie :)

Sprawiać wrażenie to słowo klucz tutaj.

Mazda w manualu ze sprawnym kierowcą pewnie była by szybsza ale powolny automat zabije ten efekt. Sprawniej po mieście będzie się jeździło Alfą/BMW.

Dokładnie o tym pisałem.
Jak się chce coś znaleźć to można, jak się szuka wymówki, bo znaczek nie pasuje, to faktycznie ciężko... ;)

CX-60 to inny budżet, 250 tyś. trzeba mieć żeby do tego podejść, z wyprzedaży pewnie taniej kupiłby Stelvio.

- - - Updated - - -

Nie jeździłem cx60 ten gatunek aut mnie nie interesuje i nie wiem jaki ma układ kierowniczy, ale po Maździe na ile je znam (6ka, 3ka, cx5, cx30, MX5, mx30) okrętu bym się nie spodziewał, najwyżej odpowiedni do tego gatunku auta po prostu ponad 2 tonowego. Nie myl układu kierowniczego z masą auta . Niemożliwa jest reaktywność przy 2 tonach z fizyką nie wygrasz. Czyli jak w tych autach - tak jak należy i jak pasuje do charakteru auta.
Skrzynia że niby co z nimi nie tak ? Wg mnie skyactive skrzynie są genialne i intuicyjne. A biorąc pod uwagę że kompletnie bezobsługowe ( żadnych wymian oleju itp). Nie wiem może przez te ekobzdury i konieczność łączenia z elektrykiem coś szarpie, mozliwe taka cena ratowania planety widać .

CX-60 Ma dość sportowo zestrojony zawias ale układ kierowniczy ma bardzo długie przełożenie - prawie po amerykańsku (pewnie dlatego, że Mazda tam upatruje swój główny kierunek) co zabija efekt zwartego prowadzenia. W Phevie silnik elektryczny nie jest na tylnej osi jak w Tonale tylko podaje moc przez wał napędowy i niestety nie działa to tak płynnie jak w niemcach. W Tonale nie ma tego problemu bo nie ma wału napędowego i cały system działa płynnie.

Ale w zwykłych spalinowkach są świetnie zestrojone z autem . Skrzynia bezobsługowa. Rozrząd bezobsługowy. Filtry za grosze sam siostrze wymienisz w 15min. Olej dostęp banalny przy wymianie bo sprawdzać nie trzeba. Pl chłodzący raz na 10 lat. Nudne auta.

Btw HUD na szybie to BMW ma? Świetna sprawa.

Japońska skrzynia pewnie tak jak piszesz bezobsługowa ale w tym przypadku nie ma to znaczenia - samochód zrobi jakieś 40-50 tys. km i do żyda. Czy to BMW będzie miało HUD-a to nawet nie wiem.

...
Mazda w manualu ze sprawnym kierowcą pewnie była by szybsza ale powolny automat zabije ten efekt. Sprawniej po mieście będzie się jeździło Alfą/BMW. ....

Albo szybkość, albo jazda po mieście, choć domyślam się że chodzi o "szybkość subiektywną" - taką przy piwie w opowieściach czy "testach" youtuberów po ulicach. Bo w zwykłej - mierzonej czasem okrązenia - mocno przeceniasz wpływ szybkości zmiany biegów na ten czas.

Co do odpowiednika wymiarowego Tonale :
Tonale : dł 4528, szer z lusterkami 2082, bez 1841, wys 1693mm
CX30 : 4395 , 1795 (z lusterkami 2040) , wys 1540
CX5 : 4575, 1900 bez , z 2115, wys 1685

Tak że nie wiem skąd to porównanie z CX30, w dodatku poza wymiarami - wycenianej też jest przecież taniej. A że Alfa nie ma takiego segmentu w ofercie , cóż, nie ma za wiele w ogóle w tej ofercie.

Albo szybkość, albo jazda po mieście, choć domyślam się że chodzi o "szybkość subiektywną" - taką przy piwie w opowieściach czy "testach" youtuberów po ulicach. Bo w zwykłej - mierzonej czasem okrązenia - mocno przeceniasz wpływ szybkości zmiany biegów na ten czas.

Chodzi o zwinna jazdę po mieście - szybka skrzynia to podstawa.

Co do odpowiednika wymiarowego Tonale :
Tonale : dł 4528, szer z lusterkami 2082, bez 1841, wys 1693mm
CX30 : 4395 , 1795 (z lusterkami 2040) , wys 1540
CX5 : 4575, 1900 bez , z 2115, wys 1685

Tak że nie wiem skąd to porównanie z CX30, w dodatku poza wymiarami - wycenianej też jest przecież taniej. A że Alfa nie ma takiego segmentu w ofercie , cóż, nie ma za wiele w ogóle w tej ofercie.

Masz rację, mój błąd , cx-30 skojarzyła mi się z Mazdą 3 i dlatego myślałem że to kompaktowy crossover a to faktycznie CX-5. Cofam też słowo, że Mazda jest tania. Jest strasznie droga i wolna jak żółw (10.2 s do setki). Porażka. Nie wiem kto to kupuje.

Amortyzatory
Powrót