• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Alfa Romeo Tonale

To raczej nie będzie samochód masowy. I dobrze.
Masy wolą skody i inne Dacie.

Tak, jak nie będzie masowy to będzie tak dobrze, że jak minie 10 lat dla każdej marki Stellantis od Tavaresa, to Alfa pójdzie do odstrzału jako pierwsza.

Trudno. Za 10 lat jak nic wreszcie nie pie... to i tak będziemy jeździć na rowerach, ewentualnie autobusem jak wystarczy prądu.

Ciekawe co to za 1,5 litrowy silnik... Czy to ten co był zapowiadany kiedyś jako specjalnie projektowany dla Alfy ? Pojemność się zgadza. PSA chyba nie ma takiego , jedynie 1.2 i 1.6 l.
Skrzynia 7 biegowa pewnie z francuzów.

moze blad, wczesniej w sumie raczej wskazywalo na 1.3

a francuzi nie maja tez skrzyni 7-biegowej zadnej wiec ciekawe co to za wynalazek. Moze jakies TCT unowoczesnione?

remove.

Ostatnia edycja:
no i niby bylo info, ze premiera Tonale 8 lutego 2022 a tu ani widu ani slychu oficjalnej zapowiedzi, teaserow jakiegos marketingowego belkotu wzbudzenia zainteresowania modelem...

A co się ma dziać? :) To crossover segmentu C, ani specjalnie rewolucyjny, ani specjalnie ładny... Jak będzie premiera, to pokażą i tyle :).

Nie zdziwię się jak 8 lutego Alfa nas wszystkich zaskoczy i pokaże przedprodukcyjną makietę Tonale i powie, że jeszcze sobie poczekamy :lol:

Ciekaw jestem ceny. Mam wrażenie, że specjalnie podwyższyli cenę bazowej Giulii i Stelvio, żeby dać cenę niewiele niższą, czyli pewnie jakieś 150 tys. za podstawową wersję. Kto to wtedy kupi?

Compass startuje od 122 tys, więc Tonale za pewne wystartuje z okolic 130k. Czy specjalnie podwyższyli ceny to nie wiem, raczej spowodowane jest to rosnącymi kosztami emisji spalin i wszystkimi systemami bezpieczeństwa jakie obecnie są wymagane. Patrząc na cenniki chyba każdej marki można znaleźć wzrost cen.

Ceny rosną szybko, ale ludzie oswajają się z nimi dłużej. Jak przesadzą na starcie z ceną, to sukcesu po prostu nie będzie. Ja wiem, że na tym forum jest grono osób, które stać na Stelvio czy Giulię, ale jak widać, nie są one w stanie zapewnić marce zbyt dużej pomyślności. Jeśli Tonale będzie zaczynać się od niedawnych cen Giulii, to ja w to na pewno nie wchodzę na razie.

Compass startuje od 122 tys, więc Tonale za pewne wystartuje z okolic 130k. Czy specjalnie podwyższyli ceny to nie wiem, raczej spowodowane jest to rosnącymi kosztami emisji spalin i wszystkimi systemami bezpieczeństwa jakie obecnie są wymagane. Patrząc na cenniki chyba każdej marki można znaleźć wzrost cen.

To mają być chyba pseudohybrydy, nawet wersje podstawowe, więc pewnie za to jeszcze sobie dodatkowo policzą. Compass ma zwykłe silniki w wersjach bazowych.

Ciekaw jestem ceny. Mam wrażenie, że specjalnie podwyższyli cenę bazowej Giulii i Stelvio, żeby dać cenę niewiele niższą, czyli pewnie jakieś 150 tys. za podstawową wersję. Kto to wtedy kupi?

Bezpośredni konkurent X1 startuje od 135 kPLN, a Compass na bazie ktorego jest Tonale 123 kPLN zatem obstawiam, że cennik Tonale będzie otwierać kwota 139 kPLN.

no i niby bylo info, ze premiera Tonale 8 lutego 2022 a tu ani widu ani slychu oficjalnej zapowiedzi, teaserow jakiegos marketingowego belkotu wzbudzenia zainteresowania modelem...

"W czerwcu zaprezentowana zostanie Alfa Romeo Tonale w klasie kompaktowych SUV-ów premium". cyt Jean-Philippe Imparato (szef Alfy) z autokultu z początku stycznia.

A w innym wywiadzie mówił, że Tonale było niedopracowane chyba pod kątem hybrydy i dlatego wypuszczą auto jak będzie w pełni gotowe.

Ostatnia edycja:
Bezpośredni konkurent X1 startuje od 135 kPLN, a Compass na bazie ktorego jest Tonale 123 kPLN zatem obstawiam, że cennik Tonale będzie otwierać kwota 139 kPLN.

Brzmi logicznie, przecież dobrze wiemy że BMW to słabo rozpoznawalna marka i nowy model Alfy od razu na wejściu musi pokazać, że jest więcej warty...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Obie marki są skierowane raczej do innego typu ludzi, a przy cenach w okolicach 150 tys. i powyżej tak bardzo już nie patrzy się na cenę. Jak kogoś stać na 150 tys. za coś w czym ma się męczyć i jest brzydkie to i będzie go stać na coś co mu się podoba za 170 tys.

ps. Właśnie gdzieś przeczytałem, że nowa mniejsza Alfa Brennero ma kosztować 30 tys. Euro, a więc około 135 tys.

Ostatnia edycja:
A w innym wywiadzie mówił, że Tonale było niedopracowane chyba pod kątem hybrydy i dlatego wypuszczą auto jak będzie w pełni gotowe.

nie niedopracowane, tylko chca mu dac naped elektryczny drugiej generacji a nie tej samej co jest w Compassie

"W czerwcu zaprezentowana zostanie Alfa Romeo Tonale w klasie kompaktowych SUV-ów premium". cyt Jean-Philippe Imparato (szef Alfy) z autokultu z początku stycznia.

Nie wiem czy to kwestia tłumaczenia do tego artykułu, ale Imperato zapowiadał, żę w czerwcu to będzie już dostępna w salonach a sama prezentacja miała być w pierwszym kwartale 2022.
Z tym, że ostatnio pojawiło się dużo informacji nieoficjalnych, iż data premiery została ustalona na 8 lutego.

Ale patrząc jak Alfa realizowała do tej pory swoje zapowiedzi to nie ma co się jednak za bardzo przywiązywać do dat.

Amortyzatory
Powrót