• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Tonale

Muszą w tym roku do 30 tys. dobić żeby trąbić o sukcesie. W Polsce sprzedali chyba coś koło 200 sztuk już zarejestrowanych (łącznie z demo) bo tyle było wezwanych na akcję serwisową :)

Oczywiście, że nie - mnie nie testy nieustannie bawią. Zawsze powtarzam przy tej okazji test w AŚ chyba, gdzie Superb wygrał z Jagiem XE. .

Wygra zawsze i wszędzie w jednym: ma więcej miejsca w środku.

- - - Updated - - -

Kurde jeszcze żadnej sztuki na ulicy nie widziałem , ciekawe ile egzemplarzy uda im się sprzedać w tym roku

może jeżdżą późno, jak Ty już spisz:))

wezwanych na akcję serwisową
Nie demonizował bym, kolega jako jeden z pierwszych odebrał nową Octavię, non stop problemy ale najlepsze jaja były jak auto pojechało na serwis bo coś się w navi posypało - w trakcie próby naprawy wysypał się całkowicie soft, VW wycofał już stary ale nowy w tamtej chwili pisali i mieli mieć w ciągu 24h, czujecie to?:sarcastic: Wjeżdżasz autem które się pieprzy ale jeździ a serwis je definitywnie unieruchamia.

Kurde jeszcze żadnej sztuki na ulicy nie widziałem , ciekawe ile egzemplarzy uda im się sprzedać w tym roku
Ja w Warszawie w ostatnich dwóch tygodniach widziałem trzy sztuki. Dwie szare i jedną niebieską.

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka

Nie demonizował bym, kolega jako jeden z pierwszych odebrał nową Octavię, non stop problemy ale najlepsze jaja były jak auto pojechało na serwis bo coś się w navi posypało - w trakcie próby naprawy wysypał się całkowicie soft, VW wycofał już stary ale nowy w tamtej chwili pisali i mieli mieć w ciągu 24h, czujecie to?:sarcastic: Wjeżdżasz autem które się pieprzy ale jeździ a serwis je definitywnie unieruchamia.

Dla mnie to nic nadzwyczajnego, że jest akcja serwisowa w modelu co się dopiero pojawił. Po prostu przy jej ogłaszaniu podali liczbę wozów która jej podlega więc można łatwo wywnioskować ile Tonale sprzedali już na naszym rynku.

Po prostu przy jej ogłaszaniu podali liczbę wozów która jej podlega więc można łatwo wywnioskować ile Tonale sprzedali już na naszym rynku.
Kiepskie to Twoje wnioskowanie - przecież na akcje serwisową wzywają konkretny zakres numerów VIN, a nie wszystko, co wyjechało z fabryki. Jedyne co możesz z tego wywnioskować, to że minimum 200 sztuk sprzedali w Polsce :P

Wina była oprogramowania więc wszystkie egrzemplarze przed wyłapaniem błędu łapały się na poprawkę. Oczywiście sprzedali więcej niż te 200 sztuk ale nie będzie to duża różnica gdyż akcję musieli ogłosić pewnie niedługo po wykryciu problemu.

Przy okazji testu diesla w tekscie jest info, że w Polsce złozono 700 zamówien na Tonale w tym 50 na wersję diesel

Przy okazji testu diesla w tekscie jest info, że w Polsce złozono 700 zamówien na Tonale w tym 50 na wersję diesel

Co mnie mega dziwi, powiem szczerze - bo po tych recenzjach to ja bym diesla brał z tych trzech dostępnych modeli. No ale, rozumiem, teraz diesel jest be :D

Ja w Warszawie w ostatnich dwóch tygodniach widziałem trzy sztuki. Dwie szare i jedną niebieską.

Czyli trzy. Zawsze coś.
Może jednak jakieś dane?
Bo są dane z sierpnia: w całej Europie sprzedano 930 sztuk. Więcej jak konkurenta, Lexusa UX, którego zeszło 806 sztuk:)

Ale Formentor to ponad 4500 sztuk... No ale wiem, wiem, Formentor to badziewie:)

- - - Updated - - -

Niesamowite... w całej Europie od maja do sierpnia sprzedano ok. 3300 sztuk a w Polsce aż 700 zamówień...

Kurczę, podoba mi się ten samochód zewnętrznie, serio. Ale aż takiego sukcesu to jednak nie ogarniam.

Cupra jest w atrakcyjnej cenie od 130 tyś zł za auto z silnikiem 1,5 150KM. Jak się weźmie automat to kosztuje 140 tyś zł.
W wyposażeniu standardowym ma wszystko co potrzeba (podgrzewane fotele, kamera cofania, fotele skórzano-materiałowe).
W dodatku ma lepsze osiągi niż Tonale.
Jeździłem jednym i drugim i Cupra jest niestety lepsza. Wady to obsługa wszystkiego przez ekran dotykowy oraz brak wygłuszenia oraz patyk do podparcia maski.
W dodatku z salonu Cupry była duża chęć sprzedaży o pożyczeniu auta na godzinną jazdę nie wspomnę.

Wg mnie wizualnie Tonale bije Formentora na głowę, ale...

Na starcie masz kilkadziesiąt tysięcy taniej i lepsze osiągi. To ogromna przewaga!

A później
W dodatku z salonu Cupry była duża chęć sprzedaży o pożyczeniu auta na godzinną jazdę nie wspomnę.

I w pewnym momencie każdy zdaje sobie sprawę, że ten kijek pod maską, dotykowy ekran i lepsze wygłuszenie to drobiazgi przy tej kasie i osiągach.

O kijku w autach gdzie nie trzeba maski otwierać się zapomina, chyba coś o tyum wiesz. Swoją drogą, kijek jest bardziej sportowy niż siłowniki tak prawdę mówiąc - jest lżejszy po prostu , pewniejszy, ja w pucharówce wywaliłem siłowniki i zamontowałem kijek właśnie ;)

Natomiast to sterowanie dotykowe może zniechęcać faktycznie, jak jeszcze komuś nie leży DSG, niesterowalny siłą nacisku stopy startstop, czy praca zawieszenia to mimo potężnej przewagi jakością obsługi, ilością wersji i opcji może przegrać. Choć czy z Alfą akurat ?

Kurczę, podoba mi się ten samochód zewnętrznie, serio. Ale aż takiego sukcesu to jednak nie ogarniam.

Radku, Ty jak były właścicle Giulietty wiesz, że tamto auto również było sukcesem rynkowym. Kolega wyżej słusznie pisze o przewagach Formentora nad Tonale ale, moim zdaniem, tego tematu w ogóle nie powinno być.
Alfa nie zostawiła następcy po swoim najlepszym sprzedażowo (od czasów 156) i najlepszym w zakresie opinii, modelu. A przecież masa firm nadal produkuje i sprzedaje masę compactów. Te wszystkie ceedy, i30, 308, C4, scale, leony, megany, civiki i milion innych: nadal ta gałęź jest atrakcyjna. Alfa miała tam widoczną pozycję ale oddała pole.
Próbuje teraz podbić nowe tereny, za pomocą bardzo drogiego auta z ewidentnie za słabym silnikiem, które, co JUZ TERAZ WIDAĆ, nie sprzedaje się.
Nie wiadomo też, dla kogo jest to auto. Oglądałem reklamy, materiały, opisy i nadal nie wiem, kto mialby być klientem na Tonale.
Rozejrzyj się na forum: widzisz tu jakieś gorące napięcie i ekstazę, peany zachwytu i niecierpliwe oczekiwanie na auto?
Nam nie bardzo więc pasuje, też nie wiemy, z czym to jeść.
Rozumiem, że Kowalski wie. Ale Kowalski od tej marki samochodów generalnie jest bardzo daleko.

Ostatnia edycja:
Odnośnie tej akcji serwisowej, dzisiaj znalazłem podsumowanie akcji serwisowych w latach 1992-2022 w UK po markach i modelach.

TOP10 marek z największą liczbą akcji serwisowych w latach od 1992 do 2022 (rynek UK):

Toyota – 818
BMW – 698
Mercedes – 629
Volvo – 551
Citroen – 520
Peugeot – 505
Volkswagen – 329
Ford – 321
Honda – 285
Opel/Vauxhall - 278

TOP10 modeli z największą liczbą akcji serwisowych w latach od 1992 do 2022 (rynek UK):

Toyota Yaris – 131
Mercedes Klasa E – 114
BMW serii 3 – 92
Toyota Avensis – 83
BMW serii 5 – 77
Mercedes Klasa C – 75
Honda Civic – 69
Volvo – V70 – 65
BMW X5 – 64
Toyota RAV4 – 58

No ale czego to dowodzi? zobacz na wolumeny sprzedaży marek i modeli, procent rynku. Faktem jest, ze wpadki Toyoty były poważne, choćby temat pedału gazu.

- - - Updated - - -

Ogłaszam akcje: kto pierwszy zobaczy Tonale w ruchu ulicznym, ale nie democar na jezdzie probnej czy auto reklamowe dealera.
Takie normalne Tonale, z Kowalskim za kierownicą.

Amortyzatory
Powrót