Alfa Romeo Tonale

Skoro 4-5l palił Ci Jeep w mieście a 7l na krajówce to ile wciąga Ci Stelvio w porównywalnych warunkach ?

^^
No Stelvio w mieście lubi mi spalić 12,5 - 13l (w tym korki - praktycznie nie używam S&S)
Krajówka ok 8l (można mniej)
autostrada 9,5l (ciężko mniej)
Średnio mam 10,5 l
ale warto ;)

Mój znajomy szukał samochodu dla żony , oglądał Tonale i niestety ocenił że przy tej cenie znacząco odstaje od LEXUSA UX .
Jego żona wybrała LEXUSA i uważa że jest ładniejszy , wykonany z lepszych materiałów i posiada sprawdzony napęd a i cenna w promocji bardzo korzystna.
Zapytałem jak widzi sprzedaż Tonale oceniła że nie wróży wysokiej sprzedaży bo konkurencjia jest duża.

Chyba każdy rozumie, że alfa romeo nie ma żadnych szans w zestawieniu z lexusem. Między innymi dlatego, że powszechne postrzeganie obu tych marek jest skrajnie odmienne. 9 na 10 chętnych kupi lexusa. Takie są realia. Podobnie, jak 9 na 10 chetnych kupi beeme trójkę a nie Giulię. Takie są realia.

Bzdury, jak zwykle. BMW 330i xDrive nie w biedzie widzę mniej więcej tyle, ile Giulii Veloce. BMW M3 w ogóle, a Giulie Q kilka razy. Takie pitolenie, ze x osób na Y osób wybierze to to wiesz gdzie sobie możesz wsadzić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mieszkam w stosunkowo małym mieście 60 tys mieszkańców , i odmiennie widze kilka Lexusów a BMW 3 sporo używanych roczniki od 2015 w góre oraz pare nowych modeli raczej firmowe,
A i mamy dwie M3 rocznik 2018 ,co do alfy to jest może ze 4 Giulietty i dwia firmowe Stelvio a Giulii nie widziałem wogóle.
W Gliwicach Ganinex ma dwa salony obok siebie Alfy i BMW, salon Alfy to bida w porównaniu do BMW i ilości samochodów sprzedanych nowych i używanych wogóle niema co porówniwać.
Salon jest zawalony używkami na śląskich rejestracjiach że trudno zaparkować.

Bzdury, jak zwykle. BMW 330i xDrive nie w biedzie widzę mniej więcej tyle, ile Giulii Veloce. BMW M3 w ogóle, a Giulie Q kilka razy. Takie pitolenie, ze x osób na Y osób wybierze to to wiesz gdzie sobie możesz wsadzić.

Ponownie apeluję: skończ z tymi popisami prymitywizmu. Jak inaczej nie umiesz, wynieś się z forum, zaśmiecasz je swoim bełkotem. Jeszcze parę ostrzeżeń i bedzie ban.
Możesz sobie widzieć nawet krasnoludlki na ulicach ale liczb nie oszukasz: beemy trójki sprzedają się w ilosci 10 razy wiekszej niż giulie. Takie fakty. Z faktami dyskusji nie ma.
Zrobiłem sobie konfigurację Tonale. Cena wychodzi z kosmosu. Prawie 190 tysięcy za autko z silnikiem 1.5 130 KM. I wcale nie veloce czy ti. Doposażyłem sprinta.
Giulia tymczasem, najtańsza, startuje już od 207 tysięcy. Jeszcze niedawno wersje business startowały od okolic 130-140 tysięcy. Inflacja inflacją, ale ktoś w Stellantsie oszalał i morduje nam markę.
A może o to cbodzi: wykupić i zamknąć. Już to w historii sporo koncernów przerabiało. Naprawdę, wygląda to fatalnie.

Ponownie apeluję: skończ z tymi popisami prymitywizmu. Jak inaczej nie umiesz, wynieś się z forum, zaśmiecasz je swoim bełkotem. Jeszcze parę ostrzeżeń i bedzie ban.
Możesz sobie widzieć nawet krasnoludlki na ulicach ale liczb nie oszukasz: beemy trójki sprzedają się w ilosci 10 razy wiekszej niż giulie. Takie fakty. Z faktami dyskusji nie ma.
Zrobiłem sobie konfigurację Tonale. Cena wychodzi z kosmosu. Prawie 190 tysięcy za autko z silnikiem 1.5 130 KM. I wcale nie veloce czy ti. Doposażyłem sprinta.
Giulia tymczasem, najtańsza, startuje już od 207 tysięcy. Jeszcze niedawno wersje business startowały od okolic 130-140 tysięcy. Inflacja inflacją, ale ktoś w Stellantsie oszalał i morduje nam markę.
A może o to cbodzi: wykupić i zamknąć. Już to w historii sporo koncernów przerabiało. Naprawdę, wygląda to fatalnie.

Ależ Misiu, kto jest bez winy (nie hejtuje) niech pierwszy rzuci kamieniem ;) :

- - - Updated - - -

I tak oto, na skromnym polskim forum znalazł się człowiek, który rozwiązał wszelkie problemy i niedogodności współczesnej motoryzacji i energetyki.
Teraz tylko przetłumaczyć tekst na wszystkie języki świata i wszystkim się polepszy.
Chapeau bas.
Prąd oczywiście, bierze się z powietrza i z kosmosu. Nigdy go nie zabraknie, nie trzeba się liczyć z jego ceną, ani przejmować się zależnościami od wytwórców prądu. Po prostu, zbudujemy dowolną ilość DC i zapanuje nirwana.
Cóż to za problem zwiększyć produkcję prądu w skali geometrycznej. Poprawiłeś mi humor, Interstellar. Już zamawiam elektryka i jadę zrobić awanturę, czemu Tonale nie jest w pełni elektryczny.
Nie będzie elektryczny, nie kupię. Chcę być niezależny i mieć satysfakcję.

????

Co za żenada. Po co takie osoby upubliczniają swoje wywody w internecie?

Na kanale YT Ania i Marek Jadą są pierwsze wrażenia z jazdy Tonale po polskiej prezentacji. Film na poziomie dyskusji, która się tu toczy: mało konkretów i znowu suchar o Alfach i serwisie.
https://youtu.be/mBwPO0eRYeY

Miałem to wrzucać, ale pomyślałem,że nie warto.
Ogólnie ich stosunek to takich marek jak Alfa, Infiniti czy Lexus jest dziwny-ze słynnym "Lexus próbuje udawać markę premium"

Strasznie są uprzedzeni. Od zawsze.

Podobno już jest zebranych w Polsce 525 zamówień na Tonale.
Więc może jednak ten samochód ma potencjalnych odbiorców?

Dobry wynik jak na sam początek sprzedaży

dobry wynik bo?
na jakiej podstawie oceniasz te liczbę za dobry wynik?
wyjaśnij.

Wydaje mi się, ze to niezły wynik jak na tak drogie auto z relatywnie słabym silnikiem. Myślałem, ze sporo gorzej pójdzie prawdę mówiąc.

dobry wynik bo?
na jakiej podstawie oceniasz te liczbę za dobry wynik?
wyjaśnij.

Na takiej podstawie, że cała Alfa Romeo sprzedaje w Polsce ROCZNIE około tysiąca sztuk samochodów. Taka liczba zamówień wydaje się być rewelacyjna, szczerze nie chce mi się wierzyć w taką liczbę. Obstawiam, że to ilość zsumowana z zamówieniami dilerów na plac.

- - - Updated - - -

Oni mają chłodne podejście jak przeciętny użytkownik. Poza tym lata dominacji marek niemieckich spowodował ,że jest to dla większości punkt odniesienia.

Jak na ich podejście to Tonale ocenili i tak dość pozytywnie. Właściwie przyczepili się tylko do słabego silnika i twardej zawiechy. Giulię jak wchodziła swego czasu po prostu zmieszali z błotem ze względu na masę wpadek ergonomicznych i jakościowych.

Niech się czepiają czego chcą. Kupili MINI Countrymana 4x4 i się podniecają oh, ah. Miałem przyjemność w 2019r jeździć wszystkimi wariantami MINI w wersjach Works na torze w Kamieniu Śląskim.
Szczerze żadnego bym nie kupił, chociaż posiadam kilka klasyków tej marki.

Niech się czepiają czego chcą. Kupili MINI Countrymana 4x4 i się podniecają oh, ah. Miałem przyjemność w 2019r jeździć wszystkimi wariantami MINI w wersjach Works na torze w Kamieniu Śląskim.
Szczerze żadnego bym nie kupił, chociaż posiadam kilka klasyków tej marki.

Ale chyba to Mini się sprzedaje,prawda? Ty byś nie kupił ale inni kupują. Co do Tonale; cały czas nie rozumiem, czemu zaproponowano tak słabe silniki? KTO jest klientem docelowym? Drogie auto ze słabym motorem. To się nie spina. Wychodzi mi, że żonki bogatych facetów.

Amortyzatory
Powrót