• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Tonale

Przede mną na światłach ostatnio stało BMW 5 z dwiema rurami wydechowymi - ale dym leciał tylko z jednej strony xD.

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Przede mną na światłach ostatnio stało BMW 5 z dwiema rurami wydechowymi - ale dym leciał tylko z jednej strony xD.

No właśnie ostatnio jechałem za sąsiadem ma serię 5, mruczy to ok. Bodajże 540 (czyli zgodnie z logiką 2998 cm3 ;), czyli 6 cylindrów, ale właśnie dym leciał tylko z jednej, ale mówię kurczę, chyba mi się wydaje, ale chyba nie :)

No właśnie ostatnio jechałem za sąsiadem ma serię 5, mruczy to ok. Bodajże 540 (czyli zgodnie z logiką 2998 cm3 ;), czyli 6 cylindrów, ale właśnie dym leciał tylko z jednej, ale mówię kurczę, chyba mi się wydaje, ale chyba nie :)

Niektóre auta z wyborem głośności / charakteru wydechu mają takie rozwiązanie. Po prostu tak jest taniej i łatwiej, i układ waży mniej. Mój I30N tez tak ma - w trybie "normal" pracuje lewa strona a w trybie "sport" prawa. No i jeszcze w trybie "N" warczy, gulgocze i robi popcorn ;-).
Poza tym, jest całe mnóstwo aut, które mają jedną końcówkę - atrapę. Te wszystkie "M-line, AMG-line, Sport-line, zwykle mają słabiutkie silniczki, ale dwie rury (jedna to atrapa) i inne gadżety udające sport ;-)

Fake exhaust.JPG

Tu znajdzie parę słów na temat (przesuniętej) premiery Tonale i planów na przyszłość: https://moto.pl/MotoPL/7,174430,278...-to-zeby-uratowac-alfe-romeo.html#s=BoxOpImg5

Wybacz ale ja tych bajek już nie łykam... od KILKUNASTU lat cała polityka dotycząca marki polega na jednym schemacie:
a) ogłaszamy wielkie plany
b) uzasadniamy przesuwanie premier i zmiany planów
c) wypuszczamy zamiast powiedzmy 6 to jeden model
d) model się nie sprzedaje albo sprzedaje słabo
e) patrz punkt a.

Czego by nie wymyślił nowy prezes i jakiej kasy by na to nie dostał, to za kilka lat z Alfy Romeo jaką znamy zostanie co najwyżej design :P Czym chcesz się wyróżniać, jak wszystkie auta będą na baterię i będą miały nałożone te same kagańce - znaczkiem na masce? Póki jeszcze możesz, to kupuj to, co Ci się podoba, bo potem będziesz kupował tylko to, co rzucą do sklepu (jak za PRL) :P

ale on przeciez powiedzial, ze nie nastawia sie na niewiadoma jaka sprzedaz tylko na rentownosc

Tak, to akurat jest dobre podejście. Racja. Ale ja w tej wypowiedzi nie dostrzegam drogi, jaka ma do tej rentowności zaprowadzić. Alfa Romeo istnieje jeszcze jako marka wyłącznie dla tego, że budzi tak gorące emocje i ma tak ciekawą, eksponowaną historię, jest czymś mało typowym dla motoryzacji. Nalezy do grona emblematycznych marek i symboli motoryzacji w ogóle.
Tylko dlatego ma jakąkolwiek wartość. W normalnych warunkach, bez tej otoczki, każda marka by dawno padła i została zlikwidowana, bo zarządzanie nią to przykład modelowy, jak nie należy zarządzać:)

Ale ja w tej wypowiedzi nie dostrzegam drogi, jaka ma do tej rentowności zaprowadzić.

masz odpowiedz w Tonale - Compass w innej budzie. Potem tez powiedzial o wykorzystywaniu gotowych rozwiazan z reszty koncernu - co by nie mowic PSA ma troche tego w portfelu

masz odpowiedz w Tonale - Compass w innej budzie. Potem tez powiedzial o wykorzystywaniu gotowych rozwiazan z reszty koncernu - co by nie mowic PSA ma troche tego w portfelu

Skąd wiesz, że Tonale to Compass w innej budzie - wykorzystują tą sama podłogę i część rozwiązań technicznych ale mogę się założyć, że te samochody będą od siebie totalnie inne. To tak jakby napisać, że Mito to Grande w innej budzie a Giulietta to Bravo. Każdy kto jeździł obydwoma modelami wie, że to totalnie inne samochody.
Co do technologii Peugeota to wyszedł kolejny test na portalu "Autokult" modelu 3008 plug in. Ocena 6/10 mówi sama za siebie.... podsumowanie testującego - samochód dla lubiących styl , bo technicznie to w skrócie kupa... Dobrze, że Tonale będzie oparte jeszcze na włoskiej technologii, która może nie jest też idealna ale samochód zachowa chociaż charakter.

Chyba nie wierzysz, że wypuszczą go w bazowej, 130 KM wersji. Tonale będzie lżejsze i minimum będzie miało 150 KM w podstawie. Wersja pług in będzie na bank miało poniżej 7 setki. Zresztą nie pisałem o osiągach ale o prowadzeniu a te nie będzie miało nic wspólnego z Jeepem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dużo więcej niż te 130 nie wyciągną. Skoro z 1.4 było 170 KM, to tutaj pewnie te 150 - 160 maksymalnie. Hybryda pewnie sporo dołoży, ale wersje czysto spalinowe szału raczej nie zrobią. A hybryda zakręci się spokojnie w cenie bazowej Giulii.

Ten silnik już teraz występuje w wersji 180 KM. Jak dołożą chociaż miękką hybrydę 48v to mogą to spokojnie podbić do 200 KM i w Alfie powinni zastosować właśnie taką wersje zamiast słabszej wersji plug in. Pług in powinien być tylko w wersjach mocy grubo powyżej 200KM.
Czy tak zrobią czas pokaże ale jeżeli chcą walczyć z emisją to miękka hybryda jest najtańszym rozwiązaniem. Mieli dużo czasu na rozwój projektu i było by to fajne posunięcie, bo silniki różniły by się osiągami od zwykłych wersji Fiata bez hybrydy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To wypuscili w bazowej 130 KM.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót