• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo GT vs BMW e46 coupe

kolego nie bierz 3,2 w benzynie wg testu elastyczność na 4, 5 i 6 biegu jest mniejsza niż w dieslu lepiej przyśpiesza na wyższych biegach niż benzyna a spalanie mojej GT przy cięższkiej nodze to koło 7,5 litra. Poniżej zamieszczam linki

Jakby w 3.2 V6 chodziło o takie rzeczy jak ekonomia i nie wkręcanie w obroty to ten silnik w ogóle nigdy by nie powstał. Myślę, że jakby się kolega zdecydował to nie po to żeby miec charakterystykę diesla. Zdecydowanie nie.

Jeśli kolega chce kupic AR GT to ja sprzedaje swoje :D chce 159 albo spidera kupic i swoja bede wystawial na allegro. Jak cos napisz na priva to pogadamy. Kilka fotek:

Uploaded with ImageShack.us

dzieki :D

hmm zalezy z jakimi kołami i oponami :D bo to zmienia wiele. Za całosc mysle ze 43tys to dobra cena. Mam juz na oku spiedera nowego wiec zalezy mi na czasie.

Długo się nie odzywałem, ale nie chciałem jałowej dyskusji uskuteczniać.

Otóż miałem okazje posiedzieć sobie w AR 156 sedan i 159 sedan. Ta 156 była z motorem 2.4jtd (sorka jak pomyliłem oznaczenie, lub pojemność). Żeby nie rozwodzić się nad całością, swoje przemyślenia mogę podsumować tak.
Alfa lepiej wygląda niż jest wykonana. Niestety nie miałem okazji pojeździć więc właściwości jezdnych nie ocenie. Nt fajnie się siedzi - fotele są wygodne.
Wracając do modelu GT, rozumiem, że bliżej mu do 156, niż 159. Zresztą przód poliftowej 156 przypomina przód GT. Moim zdaniem warto wejść w model GT w kwocie w ok 30k zł z roczników 05-06. Powyżej tej kwoty, można wejść w 320-330d coupe, a to zupełnie inna półka.

Czy AR ma jakąś stronę, na której można sobie VIN odczytać?

Musisz wsiąść do GT. Jednak mam wrażenie, że trochę inne jest w środku… niż 156 czy 159.

Jakość wnętrza – jest plastikowa nie da się ukryć, ale plastiki są miłe w odbiorze i dotyku. Wewnątrz konsola + klamki wewn. plastik pomalowany, ale w sumie trwały. Raczej jest to samochód gadający – po czasie coś tam zatrzeszczy, zaskrzypi.

Wnętrze – jak w 147 (konsola), ale fotele inne. Nie możesz oceniać wygody foteli w GT siedząc w sedanie :) Sorki, ale to bez sensu. Podobnie jak wrażeń z jazdy… Jak kupowałam GT po 147 wydawało mi się, że wsiadam dokładnie w to samo, w ogóle ani nie chciałam słuchać, ani jeździć…

Bocian – miałeś 156 – jest tak samo, jak w GT?

…alfa lepiej wygląda niż jest wykonana… gdyby lepiej wyglądała i lepiej była wykonana nie kosztowałaby tyle co kosztuje… Coś za coś :) W tej cenie trzeba szukać indywidualnego kompromisu.

Oczywiście daleka jestem od namawiania do zakupu GT, preferencje moto to b. indywidualna sprawa.

Bocian – miałeś 156 – jest tak samo, jak w GT?
jest na pewno bliżej do 156 niż do 159
a ja pisałem dokładnie że bliżej GT do 156/147 ( bo deska rozdz. jak sama napisałaś to 147 ) niż do 159
i brakuje mi troszkę tych 3 zegarów skierowanych tylko do kierowcy ze 156 :(

O kurde... Faktycznie deska z modelu GT, to ta sama, którą ma 147...
Prawdę mówiąc to 156 ma ciekawsze wnętrze.

Czyli co GT, to taki odsmażany kotlet 156, w nowej budzie, z deską ze 147.
Ehhh....

Btw zajrzałem na allegro, oglądałem 147.
Kto tam takie zawieszenie zamontował?

Nie wiem jak model GTA, ale te co widziałem wyglądały mniej, więcej tak:

Szpara między kołem, a nadkolem.
Stara szkoła mówi, że powinna być taka sama na górze, jak i z boku koła.
Tutaj nie dość, że jest duża z boku, to jest wybitnie duża u góry.

Dla porównania zawieszenie "M-suspension".
135.jpg

Nie chciałbym trafić z takim "M-suspension" na drogę, którą codziennie mam nieprzyjemność jeździć, bo bym skończył z "NO-suspension".

Skąd taki wniosek? Zauważ, że prześwit tego e46 i 147 jest podobny. Można do e46 założyć 17" felgę i dużą oponę i komfort na nierównościach będzie akceptowalny.
To zawieszenie, nie jest jakoś bardzo twarde.

Do 147 mozna, a nawet trzeba wrzucic 17 i tez bedzie bardzo ladnie. Zgadzam sie, ze na tych 15 wyglada paskudnie.

Pomijajac fakt relacji, o ktorych wspomniales 147 GTA i tak jest szybsza niz E46 330i na torze, a GT 3.2 jest wyraznie szybsza niz 147 GTA.

Oczywiscie napiszesz teraz o M3... :)

Wydaje mi sie, ze nie jestes typem Alfisti, zadasz perfekcji i serca od Alfy, a ona z pewnoscia ma tylko serce. Trudno tez szukac tego w BMW, mimo 'freude am fahren'.

Napisalem juz wczesniej, kup sobie Maserati, bedziesz mial prawdziwe GT z sercem i V8, za duzo wymagasz od AR.

Pomijajac fakt relacji, o ktorych wspomniales 147 GTA i tak jest szybsza niz E46 330i na torze

Z tym bym polemizował. W wyścigu spod świateł tak, ale na torze? Z tym ciężkim przodem i przednim napędem? Nie wydaje mi się.

Pomijajac fakt relacji, o ktorych wspomniales 147 GTA i tak jest szybsza niz E46 330i na torze, a GT 3.2 jest wyraznie szybsza niz 147 GTA.

Oczywiscie napiszesz teraz o M3... :)

Nie napisze, bo nie ma to dla mnie najmniejszego znaczenia :)
Szukam fajnego dupowozu, a GT jest fajnym autem :)

Pozwolę sobie podsumować te 6 stron.

Przypomnę, że w całym temacie chodzi o to, że nie znam zupełnie aut AR, podoba mi się model GT i zastanawiam się, czy sobie nie kupić. Porównuje do BMW, bo w temacie BMW dość mocno siedzę.

Póki co wnioski są następujące. AR GT to odgrzewana 156 w nadwoziu coupe. Kokpit ma żywcem przełożony ze 147. Sportowa wersja to GTA, która optycznie nie różni się od "standardu".

Dwie ciekawsze wersje modelu, to Q2 - ze szperą i czasami mocniejszym silnikiem diesla (170KM) i Blackline (obie wersje się nie wykluczają) z (moim zdaniem) ładniejszym - czarnym środkiem i zegarami. Niestety nie ma wersji z czarną podsufitką i szyberdachem.

Często występują te auta z fajnym wyposażeniem - grzanie w dupsko, podgrzewana przednia szyba, atermiczne szyby (tego w BMW nigdy nie widziałem). Kontrola trakcji, xenony, tempomat, czy klimatyzacja jest w zasadzie na porządku dziennym.

Z mojego punktu widzenia (na dzień dzisiejszy oczywiście), opłacalna opcja (dla moich finansów), to zakup takiej AR do ok 30k zł, powyżej tej kwoty uważam, że można wyrwać fajniejsze auto. (proszę nie trzymajcie się jakby co sztywno 30k zł - napisałem to mniej więcej).

---------- Post dodany o godzinie 20:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:22 ----------

Bierz to: http://www.autoscout24.it/Details.aspx?id=190306918

Zrobisz pare rzeczy, a i tak zostanie troche $ na waciki i wycieczke (nie do Egiptu) :)

Z każdej strony obtłuczona, to raz.
Dwa jak ktoś tak dbał o nią na zewnątrz, to na pewno technicznie nie bardziej.

Sporo takich BMW jest, generalnie worki bez dna. Zawsze w fazie naprawy kolejnej drobnostki :)

Amortyzatory
Powrót