• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150km

flagę widziałem oczywiście ( u mnie siedzi po prawej ta większa )

a ja jednak będę się upierał że brakuje jej ładnej alu bardziej pasującej do gyty

no ale - za banana masz pochwałkę :-)

Ostatnia edycja:
I teraz apropo wykresu. Ostatnio miałem małe problemy z autem tzn zapalał mi się błąd P0168 czyli zbyt wysoka temp. paliwa. Stwierdziliśmy, że nie jest to błąd wywołany autem a chipem. Początkowo był mały problem z reklamacją, ale użyliśmy odpowiednich środków i udało się wgrać oryginalny program pojeździłem tak tydzień błędu nie pokazywało wiadomo było już, że chip ma wadę. Dodam tylko Alfa na chipe jeździła bardzooo fajnie i nie było z nią problemów podczas jazdy jedynie co to palący się błąd po podpięciu pod kompa. Udało mi się porozmawiać z jednym z naszych użytkowników na forum, który miał zrobionego chipa u Cinka na 167 koni zero błędów, zero problemów. Umówiliśmy się w Geko na pomiar, który został zrobiony za darmo na dowód tego, że można zrobić auto bez błędów i z bardzo zbliżoną mocą w takim samym silniku. No i wykres wyszedł trochę inaczej niż to było w Gliwicach, mianowicie 7 koni mniej i 10nm więcej. Co oznacza, że auto musiało być deptane odpowiedni jedynie co to może odrobinę za krótko ponieważ widać wyraźnie na wykresie u Cinka górkę, która jest na samym końcu wykresu. Inne moje spostrzeżenie to auto od Cinka przy 3,5 tys obrotów ma 160 koni, a w Geko trochę mniej. Podejrzewa, że różnica wynika z róźnych hamowni. Dlatego też z kolega xweb postanowiliśmy, że za jakiś czas wybierzemy się na jeszcze jedną hamownię zainwestujemy po 80 zł i zobaczymy co z tego będzie żeby nie być gołosłownym dodaje 3 wykresy:
ALFA ROMEO GT 165/380

ALFA ROMEO 156 167/353

ALFA ROMEO GT/ALFA ROMEO 156 mierzone w GEKO

mam nadzieję, że wszystko widać na zdjęciach bo niestety inaczej nie potrafię wrzucić : )

... Dodam tylko Alfa na chipe jeździła bardzooo fajnie i nie było z nią problemów podczas jazdy jedynie co to palący się błąd po podpięciu pod kompa. ...QUOTE]
Myślałem też o chipie do swojej belli i mam w związku z tym pytanie:
1. czy jest odczuwalny przyrost momentu i mocy;
2. jak wygląda spalanie po takim zabiegu ?

Ad. 1
Jest, znacząco, do tego moc jest rozwijana równomiernie od momentu powstania turbiny (będzie też wstawać szybciej).
Ad. 2
Zwiększa się ;) Jeździsz szybciej :P

Zwiększa się ;) Jeździsz szybciej :P

Myślę, że nie o to chodzi by jeździć szybciej. Dla mnie cała przyjemność z jazdy to oprócz obcowania z alfunią :) dobre przyspieszenie i sprawne pokonywanie zakrętów. Dzisiaj już prawie każdy samochód potrafi jeździć w miarę szybko. A szybka jazda autostradowa jest nudna.

- - - Updated - - -

u mnie jak i u wielu innych jednak spadło nieznacznie

Z tego co przeczytałem, to można się spodziewać wyczuwalnej poprawy osiągów przy nawet nieznacznym obniżeniu spalania. To budujące.
Tylko aby dobrze wybrać firmę i nie narobić sobie kłopotów jak kolega Maru z f-mą GEKO.

Myślę, że nie o to chodzi by jeździć szybciej. Dla mnie cała przyjemność z jazdy to oprócz obcowania z alfunią :) dobre przyspieszenie i sprawne pokonywanie zakrętów. Dzisiaj już prawie każdy samochód potrafi jeździć w miarę szybko. A szybka jazda autostradowa jest nudna.

Tutaj się zgodzę, zakręty pokonuje alfa świetnie, miło ogladać ile można dzięki dobremu zawieszeniu zyskać, oglądając zwiększającą się odległośc od podążających za Tobą w lusterku.
Co do autostrad, no te nasze też nie są specjalnie szybkie, co chwile utykasz za wyprzedzającym się ciężarówkami.

tez mi sie podoba dlatego uwielbiam do niego wracac :D

Widzę, że jest nas więcej...
Dziwne, ale czuje się w tym wnętrzu jakąś magię i wielką chęć przebywania :)
i smutek kiedy trzeba je opuścić :sad:

Zegary umieszczone w głębokich trzech tubach, srebrne cyferblaty podświetlane na czerwono... Jedna z najładniejszych trójramiennych kierownic jaka może być w samochodzie... skórzane fotele recaro... Dal mnie Porsche 996 się chowa przy tym wnętrzu, zwłaszcza w bananowych skórach.

Amortyzatory
Powrót