• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Giulia - pytania przed zakupem

Jeśli to ta, którą wskazywałem w tym poście http://www.forum.alfaholicy.org/giu...lia_pytania_przed_zakupem-36.html#post2129122 to gratuluję nowego auta ;) To zdecydowanie lepszy wybór, niż doposażanie wersji Business.

Dokładnie ten model. Jakieś 2 miesiące temu się interesowałem też tym autem. Wtedy stało koło 175. Przemyślałem i jednak w tym wypadku i takim konfigu się opłaca, nie ma porównania do Business żadnego

- - - Updated - - -

można wiedzieć jak się nazywa ta nowa firma od najmu?

LeasePlan

Dokładnie ten model. Jakieś 2 miesiące temu się interesowałem też tym autem. Wtedy stało koło 175. Przemyślałem i jednak w tym wypadku i takim konfigu się opłaca, nie ma porównania do Business żadnego

A na początku sierpnia musiała być wystawiona jeszcze powyżej 190 tys. bo nie ma jej na mojej liście dostępnych Veloce, którą wtedy zrobiłem sobie dla porównania.

A na początku sierpnia musiała być wystawiona jeszcze powyżej 190 tys. bo nie ma jej na mojej liście dostępnych Veloce, którą wtedy zrobiłem sobie dla porównania.
Musiało ich nieźle pocisnąć z tym żeby to auto sprzedać.

- - - Updated - - -

Czyli w 3 miesiące opuscili cene o ponad 30tys?

Oni tych aut mieli tyle, co wszystkie inne salony Alfy w Polsce razem wzięte :P Na mojej liście było wtedy 6 sztuk Veloce do 190 tys. z czego 3 najdroższe były z Carserwisu.

Wygląda na to, że teraz to już wyprzedają te najdroższe konfigi, co widać po cenie katalogowej, bo zaraz trzeba będzie robić wyprzedaż rocznika 2018 :P

Oni tych aut mieli tyle, co wszystkie inne salony Alfy w Polsce razem wzięte :P Na mojej liście było wtedy 6 sztuk Veloce do 190 tys. z czego 3 najdroższe były z Carserwisu.

Wygląda na to, że teraz to już wyprzedają te najdroższe konfigi, co widać po cenie katalogowej, bo zaraz trzeba będzie robić wyprzedaż rocznika 2018 :P
Czyli dobrze się wstrzeliłem. Mam nadzieję, że nie będę żałował.

przy okazji najdroższe konfingi Veloce są już bardzo blisko Ti. Też na stoku. A tam pełny wypas karbonium + alcantara.... na którą podobnie jak których z kolegów z forum mam duże ciśnienie.
W zasadzie mógłbym wziąć i Business, pod warunkiem możliwości dołożenia foteli z Veloce/Veloce Ti

W alfie podoba mi sie wszystko, mam jakieś zboczenie na punkcie alkantary ze skóra i skórzanej deski:) nie wiedziałem ze będzie taka opcja dostępna w veloce ... i stało sie :) jak było info o wersji TI ze środkiem prawie jak w q chodziłem podjarany jak dziecko :) dostałem na cały dzień veloce zrobiłem Ok 400 km prowadzenie, pozycja za kierownica, idealnie sie wpasowalem. Odnosnie rs Hmm to taki diabeł, ryczy, strzela, ale to właśnie audi... surowe w środku lecz wszystko na miejscu i fajna opcja virtual cockpit, kolor auta nie podoba mi sie na maxa, ( betonowy ) podobno teraz modny. Takie moje poerdzielenie :)

Mi to wygląda jakbyś już podjął decyzję, potrzebujesz się utwierdzić w tym przekonaniu na forum alfaholików? :rolleyes: :P

Mi to wygląda jakbyś już podjął decyzję, potrzebujesz się utwierdzić w tym przekonaniu na forum alfaholików? :rolleyes: :P

no wlasnie chyba tak:) wkolo mnie mam codziennie samych " audikarzy" tuningi, programy, i to auta z wyzszej polki, rs,s :) nie mam z kim popierdolic o alfach * jedynie zona popiera moje zboczenie" jak oznajmilem w gronie swoim ze kupie alfe to kazali mi isc do spowiedzi za to :), ale juz postanowione na 99%

Nie wiem czy Ci coś to pomoże ale mam Veloce od 36 tys km i jestem bardzo zadowolony. Nie miałem z nim do tej pory żadnego problemu a radość z jazdy jest przednia. Auto jest dynamiczne, prowadzi się genialnie, w zimie zachowuje się stabilnie i przewidywalnie - często jeżdżę w góry na narty i sprawdziłem wielokrotnie. Mam wielu znajomych z autami dużo droższymi, szybszymi, bardziej luksusowymi ale i tak jak sami sprawdzili, przejechali się to byli bardzo pozytywnie zaskoczeni co można osiągnąć z 2.0. Sam testowałem czy jeździłem wieloma samochodami i Giulia wypada tutaj bardzo dobrze plus jest oryginalna i nie jest właśnie kolejnym... audi czy bmw nie umniejszając oczywiście. BTW Veloce Ti jest genialna... Ja za jakieś dwa lata kupię Q :)

no wlasnie chyba tak:) wkolo mnie mam codziennie samych " audikarzy" tuningi, programy, i to auta z wyzszej polki, rs,s :) nie mam z kim popierdolic o alfach * jedynie zona popiera moje zboczenie" jak oznajmilem w gronie swoim ze kupie alfe to kazali mi isc do spowiedzi za to :), ale juz postanowione na 99%
To chyba będzie pierwsza Alfa, w której popełniono towarzyskie samobójstwo :P

Cześć!
W zeszłym roku zacząłem się powoli rozglądać za nowym samochodem. Śledziłem to forum, gdyż interesuje mnie także Alfa Romeo Giulia. W skrócie, aktualnie jestem posiadaczem Citroena C5 Exclusive 2.0 HDI, przymierzałem się do nowego Opla Insigni 2.0 260KM, ale wycofano ten silnik z oferty, więc temat umarł. Czekałem na Peugeot 508, ostatnio odwiedziłem salon i obejrzałem sobie ten samochód, wrażenia ogólnie pozytywne, nie wiem jak z jazdą, nie było możliwości jazdy testowej. Interesował mnie silnik 1.6 225KM, jednak obejrzałem parę testów i spodziewałem się czegoś więcej. Kolejna sprawa to cena, samochód planuję kupić na firmę i chciałbym się zmieścić w 150 tys. zł. Peugeot z tm silnikiem zaczyna się od około 178 tys i z tego co słyszałem na większe rabaty nie ma co liczyć. Przejrzałem ponownie ofertę Alfy Romeo i zauważyłem, że za około 140 tys. można już dostać Giulię w wersji Super, lub zwykłej "Giulia"/"Business" z paroma pakietami i dodatkami. Trafiłem na jeden egzemplarz w wersji Super z zderzakami z Veloce, silnik benzynowy 2.0 200KM. Zastanawiam się, czy przypadkiem w transporcie coś dziwnego się jej nie przydarzyło, bo nigdzie w konfiguratorze nie widziałem takiej opcji. Obstawiam samochody ze stoku, w założonym budżecie trudno o coś więcej. Silnik podstawowy- benzynowy 200KM AT8. Zauważyłem, że pojawiają się usterki związane z klapą bagażnika, systemem AEB, lusterkami, ale czy poza tym, coś jeszcze może się wydarzyć, na coś ewentualnie dodatkowego powinienem być przygotowany? Z perspektywy czasu, jak oceniacie to auto na tle konkurencji, pod względem użytkowym, komfortu i awaryjności? Brałem jeszcze przez chwilę pod uwagę KIA Stinger, ale mam pewne obawy odnośnie jakości wykonania i problemów z systemami wsparcia kierowcy, które sypią się w zeszłorocznej Optimie mojego znajomego. Jestem nastawiony na Giulię, pomimo trochę uboższego wyposażenia i mniejszych gabarytów. Na jeździe testowej to autko zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie- układ kierowniczy, hamulcowy, silnik, nawet komfort jazdy był miłym zaskoczeniem. Wiem, że to forum wielbicieli Alfy Romeo, ale proszę Was o obiektywną opinię. Czy powtórzylibyście ten wybór? Jeżeli wszytko pójdzie zgodnie z planem, to w przyszłym roku zacznę Was pewnie wypytywać o opinie na temat poszczególnych egzemplarzy, które przyjdzie mi rozważać, różnice będą głównie w wyposażeniu, ale warto wiedzieć, co uważacie za bardziej użyteczne, niezbędne, a co za bezsensowne bajery.
Pozdrawiam.

Miałem do czynienia z większością aut z tego segmentu i mogę śmiało powiedzieć, że Giulia pod względem prowadzenia jest najlepsza w klasie.
Jako najlepsze auto w ogóle uznałbym Audi A5, ale jak wyposazysz je w quattro i silnik 2.0 tsi to cena leci w kosmos. Mój znośny konfig to były okolice 250 tysięcy. Niemniej prowadzenie z Audi Drive Select jest przyjemne, zawieszenie pracuje bardzo dobrze, a wnętrze dosłownie masakruje to w Giulii.
Kia Stinger ma problemy ze skrzypiącym uszczelkami i dużymi niedoborami mocy w wersji 255. Właściciele narzekają na słabe osiągi, hamownie wypluwają dla Stinger 220/230 koni zamiast katalogowych 255. Ponadto zawieszenie Stingera nie umywa się do Giulii, dużo mniej subtelnie tłumi nierówności.
W Infiniti Q50 człowiek czuje się jak w samolocie, a DAS jest tak słabym układem kierowniczym, że nie czułem się z nim bezpiecznie (!!).

Jedyna alternatywa dla Giulii w tej klasie to nowe BMW G20, które możesz mieć w wersji 320i i 330i, przy czym BMW ma bardzo dobre oferty brokerskie, gdzie dostaniesz 3 lata gwarancji (zamiast 2) i rabat 25%.
Na mój konfig za 209 tysięcy na 330i z czarną podsufitką, koniakowym wnętrzem, pakietem SportLine i paroma małymi dodatkami broker w marcu obiecuje niecałe 160 tysięcy.

Zaletą BMW jest na pewno lepszy serwis i łatwiejszy dostęp do aut zastępczych.
W najgorszym wypadku jak twoja Giulia będzie naprawiana, to dostaniesz Tipo.
W BMW dostaniesz porównywalne auto, bo zaplecze dealerów jest po prostu dużo bardziej bogate.
O łatwiejszej odsprzedaży i niższej utracie wartości nie będę wspominał, to oczywiste zalety bawarki.
Jej wadą bedzienswiezy debiut na rynku i nie wiesz, czy auto nie będzie miało wielu chorób wieku dziecięcego. Silnik w benzynach jest już od kilku lat i nie sprawia kłopotów, ale z pozostałymi podzespołami może być roznie.

Na twoim miejscu poczekałbym do marca i wtedy porównał oba samochody.

Panowie, czy ktoś ma Giulie Super z powiększonymi tarczami i zaciskami?
Jeśli tak to mam pytanie, czy felga 17” wejdzie czy nie?

Amortyzatory
Powrót