Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Pieknie brzmi !!!
Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka
O jest i foto odpowiedz na moje pytanie sprzed kilku miesięcyW 164 był już natrysk na denka tłoków w przeciwieństwie do V6 w rwd zatem, nie obawiasz się, że cisnienie na pompie z 75 może być z deka za małe? Może warto by zaślepić dysze/kanał, albo już prawilnie, zostawić pompę z 164, pójść w DIS i jakoś to wystroić, ecumasterem na przykład?
O ciśnie raczej nie muszę się martwić. Pompa został przeszlifowana i spasowana prawie na zero. Ma to poprawić utrzymanie dobrego ciśnienia jak olej będzie już rzadki jak woda. Sinik pracował bez przerwy 2 godziny w garażu i ciśnienie oleju nie spadło poniżej 3.5 bar. Podczas jazdy rozgrzej sie pewnie dużo bardzie, ale powinno być dobrze. Mam inną 75 z oryginalny silnikiem 3.0V6 i tam ciśnienie podczas rozgrzewanie szybciej idzie w dół, ale i tak po ostrej jeździe nie spada poniżej 1.5 bar na wolnych obrotach, czyli jest dobre. Z tego wniskuje że ciśnienie w 3.5 powinno być nawet lepsze.
Na razie to tylko troche teoria, ale powinna sie sprawdzić.
i to ma być dobre ciśnienie, to ile ma na wysokich obrotach 8b?Sinik pracował bez przerwy 2 godziny w garażu i ciśnienie oleju nie spadło poniżej 3.5 bar.
i to ma być dobre ciśnienie, to ile ma na wysokich obrotach 8b?
Za duże miałem na mysli. Skoro odcina to znaczy że nie ma wogóle ciśnienia?A że niby małe na rozgrzanym silniku 3.5b? Na wyższych obrotach maksymalnie 6.5-7b potem już odcina zawór w pompie.
Za duże miałem na mysli. Skoro odcina to znaczy że nie ma wogóle ciśnienia?
Za duże miałem na mysli. Skoro odcina to znaczy że nie ma wogóle ciśnienia?
Zawór przelewowy w pompie oleju ustawiony jest na 3-5bar tak aby ciśnienie było stabilne
Cisnienie powinno być na wolnych 1,5 - 2 bar
na wysokich obrotach 4-6bar
Na rozgrzanym silniku
Na tak dużym ciśnienie rozwalisz silnik bo filtr oleju puszcza bajpasem olej bez filtracji i masz silnik załatwiony ale chyba prędzej rozerwie filtr
Faktycznie 3,5bara na jałowych to trochę wysoko.
Ciśnienie oleju wg. manuala na rozgrzanym silniku:
wolne obroty: 0,5 bara
5500 obr: 3,92 - 5,88 bara
U mnie przy temp oleju ~100C na jałowych zawsze jest poniżej 1 bara. Silnik zdrowy.
Generalnie wpiąłbym mechaniczny manometr i zobaczył jakie jest ciśnienie. Nowy czujnik nowym czujnikiem, ale te fabryczne wskazniki nigdy nie porażały precyzją.
Wujo, odnośnie pompy, robiłeś ten patent co ostatnio Jim Katarlamakis pokazywał na facebooku?
Jim to ten facet, który napisał "Alfa Romeo V6 high performance manual" https://www.amazon.com/Romeo-Engine-High-Performance-Manual-SpeedPro/dp/1845840216
Taki Guy Croft ale silników Alfy. Mam z nim jakiś tam kontakt bo wysyłam mu od czasu to czasu graty z Polski. Dość aktywny w internetosferach i na grupie fb "best tuned alfa gtv6 and 75" - dużo ciekawego stuffu tam ludzie wrzucają - polecam dołączyć.
Sam post: https://www.facebook.com/groups/867666823289359/permalink/1327204330668937/
I jak tam w temacie?
Coś więcej już jest zrobione?![]()
Mieszkam w Holandii a Alfa stoi w Polsce, dlatego przerwa w pracach. Wszystko odroczone do maja, wtedy planuje jakiś mały urlop i coś dalej będzie sie działo.
To jakby Ci w oko wpadła jakaś 75 najlepiej Twin Spark tam na miejscu to daj znać![]()
To jakby Ci w oko wpadła jakaś 75 najlepiej Twin Spark tam na miejscu to daj znać![]()