• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 75 3.5 V6 SAVALI

• Autor wątku Autor wątku Wujo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pieknie brzmi !!!

Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka

GRATULUJE!
Mega ukłon w Twoją strone, czekam na dalszy postępy! Powodzenia w planach! :D

Pieknie brzmi !!!

Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka

Nie wiem czy można to nazwać brzmieniem. Puki co to wydech kończy sie na kolektorze wydechowym.

- - - Updated - - -

O jest i foto odpowiedz na moje pytanie sprzed kilku miesięcy :) W 164 był już natrysk na denka tłoków w przeciwieństwie do V6 w rwd zatem, nie obawiasz się, że cisnienie na pompie z 75 może być z deka za małe? Może warto by zaślepić dysze/kanał, albo już prawilnie, zostawić pompę z 164, pójść w DIS i jakoś to wystroić, ecumasterem na przykład?

O ciśnie raczej nie muszę się martwić. Pompa został przeszlifowana i spasowana prawie na zero. Ma to poprawić utrzymanie dobrego ciśnienia jak olej będzie już rzadki jak woda. Sinik pracował bez przerwy 2 godziny w garażu i ciśnienie oleju nie spadło poniżej 3.5 bar. Podczas jazdy rozgrzej sie pewnie dużo bardzie, ale powinno być dobrze. Mam inną 75 z oryginalny silnikiem 3.0V6 i tam ciśnienie podczas rozgrzewanie szybciej idzie w dół, ale i tak po ostrej jeździe nie spada poniżej 1.5 bar na wolnych obrotach, czyli jest dobre. Z tego wniskuje że ciśnienie w 3.5 powinno być nawet lepsze.

Na razie to tylko troche teoria, ale powinna sie sprawdzić.

Ostatnia edycja:
A że niby małe na rozgrzanym silniku 3.5b? Na wyższych obrotach maksymalnie 6.5-7b potem już odcina zawór w pompie.
Za duże miałem na mysli. Skoro odcina to znaczy że nie ma wogóle ciśnienia?

Za duże miałem na mysli. Skoro odcina to znaczy że nie ma wogóle ciśnienia?

Po prostu przy 6.5-7b puszcza zawór bezpieczeństwa. W jednej i drugiej alfie 75 które mam maksymalne ciśnienie jest według wskaźnika na desce takie samo. Po rozgrzanie tylko troche sie różni, w tym silniku który teraz robiłem jest większe. Czujnik w 3.5 V6 jest nowy, więc powinien pokazywać dobrze.

Zawór przelewowy w pompie oleju ustawiony jest na 3-5bar tak aby ciśnienie było stabilne
Cisnienie powinno być na wolnych 1,5 - 2 bar
na wysokich obrotach 4-6bar

Na rozgrzanym silniku

Na tak dużym ciśnienie rozwalisz silnik bo filtr oleju puszcza bajpasem olej bez filtracji i masz silnik załatwiony ale chyba prędzej rozerwie filtr

Ostatnia edycja:
Zawór przelewowy w pompie oleju ustawiony jest na 3-5bar tak aby ciśnienie było stabilne
Cisnienie powinno być na wolnych 1,5 - 2 bar
na wysokich obrotach 4-6bar

Na rozgrzanym silniku

Na tak dużym ciśnienie rozwalisz silnik bo filtr oleju puszcza bajpasem olej bez filtracji i masz silnik załatwiony ale chyba prędzej rozerwie filtr

Puki co ciśnienie bardzo mi sie podoba. Nie sprawdzałem co sie będzie działo przy dużych obrotach na zimnym silniku, ale nie sądze żeby zawór przelewowy nie był w stanie odebrać nadmiaru ciśnienia, tym bardziej na ciepłym oleju. Wszystko okaże sie w praktyce, teraz nie mam jak tego sprawdzić. Jeśli okaże sie że w każdych warunkach ciśnienie nie przekroczy 6.5-7 bar to zawsze przy odbudowie takiego silnika robie z pompą oleju tak jak w tym przypadku.

Faktycznie 3,5bara na jałowych to trochę wysoko.
Ciśnienie oleju wg. manuala na rozgrzanym silniku:
wolne obroty: 0,5 bara
5500 obr: 3,92 - 5,88 bara
U mnie przy temp oleju ~100C na jałowych zawsze jest poniżej 1 bara. Silnik zdrowy.

Generalnie wpiąłbym mechaniczny manometr i zobaczył jakie jest ciśnienie. Nowy czujnik nowym czujnikiem, ale te fabryczne wskazniki nigdy nie porażały precyzją.

Wujo, odnośnie pompy, robiłeś ten patent co ostatnio Jim Katarlamakis pokazywał na facebooku?

Faktycznie 3,5bara na jałowych to trochę wysoko.
Ciśnienie oleju wg. manuala na rozgrzanym silniku:
wolne obroty: 0,5 bara
5500 obr: 3,92 - 5,88 bara
U mnie przy temp oleju ~100C na jałowych zawsze jest poniżej 1 bara. Silnik zdrowy.

Generalnie wpiąłbym mechaniczny manometr i zobaczył jakie jest ciśnienie. Nowy czujnik nowym czujnikiem, ale te fabryczne wskazniki nigdy nie porażały precyzją.

Wujo, odnośnie pompy, robiłeś ten patent co ostatnio Jim Katarlamakis pokazywał na facebooku?

A co niby robił za patent bo nie znam człowieka?

Jim to ten facet, który napisał "Alfa Romeo V6 high performance manual" https://www.amazon.com/Romeo-Engine-High-Performance-Manual-SpeedPro/dp/1845840216
Taki Guy Croft ale silników Alfy. Mam z nim jakiś tam kontakt bo wysyłam mu od czasu to czasu graty z Polski. Dość aktywny w internetosferach i na grupie fb "best tuned alfa gtv6 and 75" - dużo ciekawego stuffu tam ludzie wrzucają - polecam dołączyć.
Sam post: https://www.facebook.com/groups/867666823289359/permalink/1327204330668937/

Jim to ten facet, który napisał "Alfa Romeo V6 high performance manual" https://www.amazon.com/Romeo-Engine-High-Performance-Manual-SpeedPro/dp/1845840216
Taki Guy Croft ale silników Alfy. Mam z nim jakiś tam kontakt bo wysyłam mu od czasu to czasu graty z Polski. Dość aktywny w internetosferach i na grupie fb "best tuned alfa gtv6 and 75" - dużo ciekawego stuffu tam ludzie wrzucają - polecam dołączyć.
Sam post: https://www.facebook.com/groups/867666823289359/permalink/1327204330668937/

Teraz wiem o którego gościa sie rozchodzi i to co napisał o silnikach V6.

Co tak naprawde zmienił w pompie oleju? Nie obraź sie ale portal Facebook to nie moja branża, omijam ten portal szerokim łukiem. Nie mam tam konta i mieć nie zamierzam.

Ostatnia edycja:
I jak tam w temacie?
Coś więcej już jest zrobione? ;)

Mieszkam w Holandii a Alfa stoi w Polsce, dlatego przerwa w pracach. Wszystko odroczone do maja, wtedy planuje jakiś mały urlop i coś dalej będzie sie działo.

Mieszkam w Holandii a Alfa stoi w Polsce, dlatego przerwa w pracach. Wszystko odroczone do maja, wtedy planuje jakiś mały urlop i coś dalej będzie sie działo.

To jakby Ci w oko wpadła jakaś 75 najlepiej Twin Spark tam na miejscu to daj znać ;)

Amortyzatory
Powrót