Alfa Romeo 75 3.5 V6 SAVALI

• Autor wątku Autor wątku Wujo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam po małej przerwie.

Wydech złożony alfa jeździ i to dość dobrze.

https://www.youtube.com/watch?v=FfdOv8OooaU

Porównanie oryginalnej przepływki od 75 3.0 z tą od 164 QV.

DSC_0451.jpgDSC_0452.jpgDSC_0453.jpg

Wszystko pracuje na sterowniku 164 3.0QV 200KM.

DSC_0458.jpg

Następna w kolejności będzie skrzynia biegów i jej poduszki, ale to już prace na okres wakacyjny.

Podobno są bardziej ostre

Przyjże się jeszcze raz może dokładniej tylko że dopiero koło lipca.

- - - Updated - - -

o to pytam, czy wałki od silnika QV są ostrzejsze niż przy zwykłych odmianach 3 litrówki bo to jest różnica około 20KM

Wałki plus sterownik i inne tłoki. To wszytko składa się na te KM. Alfa SZ z tym samym silnikiem co 75QV i 164QV ma 210KM.

Wałki plus sterownik i inne tłoki. To wszytko składa się na te KM. Alfa SZ z tym samym silnikiem co 75QV i 164QV ma 210KM.
[MENTION=7517]Wujo[/MENTION] napisz czy to prawda: Podobno w Holandii kiedyś to było norma zmiana wałków rozrządu w V6 12v na wałki od QV najczęściej w silniku 2.5 modelu 155, znasz temat?

[MENTION=7517]Wujo[/MENTION] napisz czy to prawda: Podobno w Holandii kiedyś to było norma zmiana wałków rozrządu w V6 12v na wałki od QV najczęściej w silniku 2.5 modelu 155, znasz temat?

Nie wiem nic na ten temat.

A teraz jakie masz wałki w swojej 2.5?

A teraz jakie masz wałki w swojej 2.5?
Mam seryjne od 2.5 i przygotowane od QV ale jest różnica w części wystającej poza głowicę od strony paska rozrządu. Wałki od QV są trochę dłuższe i nie synchronizują się z kołem pasowym

Ostatnia edycja:
Różnica w KM w 164 qv wynikala tez z innej srednicy baranow z tego co pamietam. 45 vs 39 mm (tak z głowy piszę wymiary)

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Różnica w KM w 164 qv wynikala tez z innej srednicy baranow z tego co pamietam. 45 vs 39 mm (tak z głowy piszę wymiary)

Nie pamiętam wymiaru, ale wiem na pewno że wszystkie 12V mają takie same barany. Nie było żadnych zmian. Sprawdzone w praktyce.

Możliwe, że chodzi o wczesne 24v. Głowy nie dam więc się nie kłucę [emoji14] co nie zmienia faktu, że jeśli są 42 to można założyć 45 mm. Chyba że barany w 12 i 24 v się różnią.

Nie pamiętam ile mają, ale barany w 24v są mniejsze (w 2.5) i większe (w 3.0 i 3.2). Jeżeli w 12v byłyby większe od tych z 3.0/3.2, to temat mnie zaciekawia ;)

Nie sa, nie byly, a poza tym barany z 12 nie pasuja do 24.

Amortyzatory
Powrót