• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa Romeo 4C GTA (2012)

• Autor wątku Autor wątku Tuti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
4C to jednak zupełnie inne auto niż Brera - i ze względu na wielkość, stylistykę, i przede wszystkim masę.
Póki co nie było mowy o dieslu, ale w dzisiejszych czasach niczego nie można wykluczyć. W tej chwili najmocniejszym dieslem w ofercie Alfy jest 2.0 JTDm - nie wiem, czy to jednak nie za mało jak na 4C, nawet biorąc pod uwagę masę.

szczerze mówiąc jak oni tam wepchną diesla, to stracę resztkę wiary w AR...

Do tej pory nie było ani słowa o dieslu w 4C, a mi akurat jakoś trudno sobie wyobrazić ropę w takim aucie. Ale nawet jakby diesla nie było w ofercie, to benzyny chyba nie ma co się bać. Silnik TBi najwięcej pali w 159/Brerze ze względu na wysoką masę. W trochę lżejszej Julce już to wygląda lepiej. A jeżeli faktycznie masa 4C nie przekroczy tony, to spalanie może być na bardzo ciekawym poziomie, i być może diesel nie będzie w ogóle potrzebny :)

Na 99% nie będzie diesla w 4c... Na szczęście :D

Spekulowanie nad spalaniem w 4C, odwołując się do 159, czy Giulietty, nie ma sensu. Z tego prostego powodu iż w 4C zostanie zastosowany zupełnie nowy silnik, nie mający nic wspólnego z obecnym 1750 TBi.

Spekulowanie nad spalaniem w 4C, odwołując się do 159, czy Giulietty, nie ma sensu. Z tego prostego powodu iż w 4C zostanie zastosowany zupełnie nowy silnik, nie mający nic wspólnego z obecnym 1750 TBi.
Chyba jednak jest sens, bo przynajmniej początkowo podawano, że "silnik ma mieć moc ponad 200 KM, i jest on stosowany już w niektórych modelach Alfy". Dopiero od niedawna coraz częściej mówi się o silniku 1.75 o mocy ponad 300 KM, i on faktycznie ma być zupełnie nową jednostką.
Wcale bym się nie zdziwił gdyby w ofercie były oba silniki - stare TBi o mocy powiedzmy tych 235 KM, i zupełnie nowe TBi z ponad 300 kM. Być może z tym nowym motorem byłaby topowa wersja GTA.

Wcale bym się nie zdziwił gdyby w ofercie były oba silniki - stare TBi o mocy powiedzmy tych 235 KM, i zupełnie nowe TBi z ponad 300 kM. Być może z tym nowym motorem byłaby topowa wersja GTA.

Ciekawe jak bardzo odbiegałaby wtedy cena wersji z TBi od ceny Gulietty QV(25k euro)? Myślę też o tym czy dostosują cenę tego samochodu do np. Genesis Coupe, którego cena zaczyna się od 25k euro, a to jest samochód pokroju 4C, tylnonapędowy.

Ostatnia edycja:
Chyba jednak jest sens, bo przynajmniej początkowo podawano, że "silnik ma mieć moc ponad 200 KM, i jest on stosowany już w niektórych modelach Alfy". Dopiero od niedawna coraz częściej mówi się o silniku 1.75 o mocy ponad 300 KM, i on faktycznie ma być zupełnie nową jednostką.

Być może, ale niekoniecznie. Sam szef działu inżynierii we Fiacie mówi że 1750 TBi z Giulietty zastosowany wyłącznie w modelu koncepcyjnym a docelowo pod maskę ma trafić właśnie nowa jednostka napędowa o tej samej pojemności. No ale zobaczymy jak to będzie.

Ciekawe jak bardzo odbiegałaby wtedy cena wersji z TBi od ceny Gulietty QV(25k euro)? Myślę też o tym czy dostosują cenę tego samochodu do np. Genesis Coupe, którego cena zaczyna się od 25k euro, a to jest samochód pokroju 4C, tylnonapędowy.

Cena od Giulietty będzie raczej mocno odbiegała. Na dzień dzisiejszy mówi się o około 45 tysiącach funtów, można przypuszczać że jest to minimum.

Sam szef działu inżynierii we Fiacie mówi że 1750 TBi z Giulietty zastosowany wyłącznie w modelu koncepcyjnym a docelowo pod maskę ma trafić właśnie nowa jednostka napędowa o tej samej pojemności.
A tego to nie czytałem - ciekawe jak to się w takim razie skończy. Ale chyba dobrze by było żeby w ofercie był więcej niż jeden silnik do wyboru, bo jeżeli jedynym miałby być ten 300-konny, to cena 4C byłaby pewnie wyższa niż ta zapowiadana...

Cena od Giulietty będzie raczej mocno odbiegała. Na dzień dzisiejszy mówi się o około 45 tysiącach funtów, można przypuszczać że jest to minimum.
I to moim zdaniem minimum jak na ten silnik - powiedzmy - 235-konny...

45tyś funtów za wyżyłowany 4 cylindrowy silnik o niskiej pojemności, podczas gdy za 35tyś Euro ma się Genesis Coupe z V6 ?

45tyś funtów za wyżyłowany 4 cylindrowy silnik o niskiej pojemności, podczas gdy za 35tyś Euro ma się Genesis Coupe z V6 ?
4C celuje w zupełnie inny segment niż Genesis Coupe. I jeżeli producent dotrzyma słowa co do niskiej masy, i osiągach na poziomie przyspieszenia do setki poniżej 5 sekund, to ta Alfa będzie warta tej ceny :)

Poza tym ta cena jest dosyć zmienna - raz ją podają trochę niższą, raz wyższą. Długo mówiło się o około 40 tys euro. A jak będzie naprawdę, to zobaczymy jak 4C trafi do sprzedaży.

Ostatnia edycja:

Ja bym ją raczej z Lotusami porównywał niż z Hyundaiem

Jeżeli będzie konkurencją np. Lotus'a Exige to może to być strzał w dziesiątkę.

Ostatnia edycja:
Ja też najczęściej słyszałem o cenie ok. 140 tys. zł. i byłoby to dość rozsądne. A 45 tys funtów (225 tys. zł)? Dla przykładu BMW M3 silnik 4.0 420 KM kosztuje 318 tys. zł, A BMW 125i (seria 1) z silnikiem 3.0 218 KM to 156 tys. zł. Natomiast VW Scirocco R 2.0 265 KM - 127 tys. zł.

Ja też najczęściej słyszałem o cenie ok. 140 tys. zł. i byłoby to dość rozsądne. A 45 tys funtów (225 tys. zł)? Dla przykładu BMW M3 silnik 4.0 420 KM kosztuje 318 tys. zł, A BMW 125i (seria 1) z silnikiem 3.0 218 KM to 156 tys. zł. Natomiast VW Scirocco R 2.0 265 KM - 127 tys. zł.

Tyle że auta które wymieniłeś to zupełnie inna kategoria. To nie jest konkurencja dla 4C. Lotus Elise S o mocy zaledwie 220KM to wydatek rzedu 220 tys. zł. Evora, choćby ta najtańsza i najsłabsza, kosztuje jeszcze ponad 100 tys. więcej. A 4C ma mieć osiągi lepsze od Evory S o mocy 350KM (cena 380 tys. zł).

Ostatnia edycja:
Ja też najczęściej słyszałem o cenie ok. 140 tys. zł. i byłoby to dość rozsądne. A 45 tys funtów (225 tys. zł)?
140 tys. zł jest nierealne - w takiej cenie 6 lat temu wchodziła do sprzedaży Brera...
Z kolej 225 tys to jednak może być za dużo by to auto nieźle się sprzedawało - oczywiście jak na ten segment samochodów. Idealna by była ta cena 40 tys euro (170 tys zł). Przy tej cenie - i zapowiadanych osiągach - 4C mogłoby być naprawdę świetną propozycją.
Z tym, że raczej ktoś kto mógłby się skusić na 4C nie będzie patrzył w stronę BMW M3 silnik 4.0 420 KM, BMW 125i czy Scirocco R. Prędzej już na BMW Z4 czy Nissana 370 Z, a może nawet na Porsche Cayman ;)

Ale według zapowiedzi 4C ma mieć lepsze osiągi od tych aut :)

Ale 4C jest piękna w porównaniu do 125i czy Scirocco, M3 już lepiej. Jeśli będzie tańsza od Lotusów a osiągi będą takie jak krzyczą to faktycznie może być rewelacja. Połączenie jej wyglądu z odpowiednimi osiągami będzie siłą napędową sprzedaży. Ale znając życie boski Sergio coś wymyśli i albo 4C dostanie 1.6 16V 115KM:D albo cenę 500kPLN:)

Ale 4C nie ma dźwigać słupków sprzedaży Fiatowi. To auto ma być na pokaz, Marchionne chce przekazać konkurencji "Patrzcie! My też potrafimy!". A jeśli sprzeda się "parę" sztuk, to tylko lepiej.

Pozostaje w takim razie mieć nadzieję na Julkę w wersji GTA czy coś w tym stylu. Chociaż czy jest możliwa większa moc w samochodzie z napędem na przód? Może Gilulietta z Q4? :P

Chociaż czy jest możliwa większa moc w samochodzie z napędem na przód? Może Gilulietta z Q4?

Dodge Caliber SRT4 miał 285 KM i napęd na przód. To więcej niż nawet Alfa 147 GTA, więc zacyferkować mogą nawet wyżej- kwestia jak się to na trakcji odbije.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót